Φυσιολογική Γήρανση vs Φωτογήρανση: Ποια είναι η διαφορά τους;

giransi-fwtogiransi

Το δέρμα μας είναι πάντα εκτεθειμένο σε διάφορους παράγοντες της ατμόσφαιρας. Συνεπώς, ο χρόνος δεν είναι ο μοναδικός εχθρός της εικόνας μας. Για παράδειγμα, οι υπεριώδεις ακτίνες αλλά και γενικότερα το ηλιακό φως δεν «συμπεριφέρονται» καθόλου φιλικά στο δέρμα μας, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο στην εμφάνιση ρυτίδων.

Δες ακόμα: Fractional Laser: H πιο σύγχρονη τεχνολογία αντιγήρανσης 

Η γήρανση διακρίνεται σε δυο βασικές κατηγορίες:

  1. σε αυτήν που οφείλεται σε ενδογενείς παράγοντες, τη λεγόμενη βιολογική γήρανση
  2. και σε αυτή που οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, δηλαδή τη φωτογήρανση.

Τι είναι η Φυσιολογική γήρανση

Η φυσιολογική γήρανση οφείλεται σε ενδογενείς παράγοντες, όπως είναι η κληρονομικότητα, η εμμηνόπαυση, το άγχος ή ακόμη και η απώλεια βάρους. Η γήρανση αυτού του τύπου καθορίζεται από τα γονίδια του ατόμου και είναι αποτέλεσμα της φυσικής ωρίμανσης του οργανισμού. Οι πρώτες αλλαγές κάνουν την εμφάνισή τους στα 20 έτη. Μια σειρά γεγονότων, όπως:

  • η μείωση κολλαγόνου και ελαστίνης
  • η εξασθένιση της ικανότητας του δέρματος να διατηρεί την υγρασία του
  • η μείωση του υαλουρονικού οξέως και
  • η μείωση φυσικού λίπους οδηγούν στην εμφάνιση λεπτών γραμμών, ρυτίδων και χαλάρωσης.

Το δέρμα δεν είναι πια τόσο ενυδατωμένο, άρα ούτε τόσο ελαστικό, ενώ ταυτόχρονα απουσιάζει η σφριγηλότητά του.

fysiologiki-giransi

Κληρονομικότητα

Η γήρανση του δέρματος είναι ένα φαινόμενο που καθορίζεται εν μέρει γονιδιακά. Στο DNA μας υπάρχουν καταγεγραμμένες, γενετικά καθορισμένες πληροφορίες σχετικά με το…πότε θα γεράσει το δέρμα μας.

Εμμηνόπαυση

Καθώς μια γυναίκα οδεύει στην εμμηνόπαυση, μειώνονται τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Παράλληλα επιβραδύνεται η ανανέωση των κυττάρων κατά την περίοδο αυτή κι έτσι έχουμε σαν αποτέλεσμα λεπτό, ατροφικό δέρμα.

Άγχος

Υπό στρεσογόνες συνθήκες, δημιουργούνται στον οργανισμό ελεύθερες ρίζες, που καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα οξειδώνοντας τη μεμβράνη τους συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της παραγωγής του κολλαγόνου.

Απώλεια σωματικού βάρους

Η απώλεια κιλών οδηγεί στη λέπτυνση του δέρματος και την ατροφικότητά του. Παράλληλα μειώνεται η μυϊκή του δύναμη, γεγονός που ευνοεί επίσης την εμφάνιση ρυτίδων.

Φωτογήρανση

Φωτογήρανση είναι το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έκθεσης του δέρματος στον ήλιο, αλλά και σε κάθε συνθήκη κατά την οποία εκτιθέμεθα σε UVB ακτινοβολία (πχ solarium). Πρόκειται για τη διαδικασία που οδηγεί σε πρόωρα γερασμένη όψη του δέρματος, η οποία φαίνεται να ευθύνεται για το 90% των ρυτίδων που εμφανίζουμε, σε αντίθεση με την πεποίθηση που θέλει το χρόνο να τις προκαλεί. Είναι ένα αθροιστικό φαινόμενο, κατά το οποίο συσσωρεύεται ηλιακή ενέργεια στον οργανισμό. Λέγεται πως το 60-80% της
συνολικής δράσης της ακτινοβολίας έχει αποκτηθεί έως τα 18 έτη. Έτσι, δικαιολογείται γιατί είναι εξέχουσας σημασίας η υπέρτατη προστασία κατά τα βρεφικά έως τα εφηβικά χρόνια. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή μετά τα 40 έτη.

Διαδικασία

Το ηλιακό φως επιδρά στο DNA των κυττάρων του δέρματος φθείροντάς τα και αλλοιώνοντας τη δομή τους. Μέσω αυτού του σύνθετου γενετικού μηχανισμού, η ηλιακή ακτινοβολία καταστέλλει τη παραγωγή κολλαγόνου, αφού αδρανοποιεί τα γονίδια που το παράγουν. Ταυτόχρονα, παράγονται περισσότερα ένζυμα που καταστρέφουν το κολλαγόνο. Οι βλάβες του μαυρίσματος χρόνο με τον χρόνο αθροίζονται, για να οδηγήσουν τελικά στην εμφάνιση φωτογήρανσης. Συνέπεια? Η καταστροφή του δέρματος.

Συμπτώματα

  • Βαθιές ρυτίδες, κηλίδες, δυσχρωμίες, ευρυαγγείες
  • Απώλεια ελαστικότητας
  • Ξηρή, σκληρή και θαμπή επιδερμίδα
  • Φακίδες ή Φαγέσωρες
  • Βλάβες στον αυχένα, όπως ο Ρομβοειδής Αυχένας
  • Αλλοιώσεις στα μελανοκύτταρα (κιτρινωπή όψη)
  • Λεπτή, χαλαρή και εύθραυστη επιδερμίδα
  • Υπερκερατώσεις και Καρκινώματα

Συγκριτικά με τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης, φαίνεται πως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την εμφάνιση ρυτίδων και χαλάρωσης του δέρματος έχει η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο.

Πηγή: ofarmakopoiosmou.gr

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.