Τι δεν πρέπει να βάζεις ποτέ στο φούρνο μικροκυμάτων

fournos mikrokumaton

Μπορεί ο φούρνος μικροκυμάτων να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας στην κουζίνα, αλλά αν δεν προσέξουμε, η ευκολία που μας χαρίζει μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε κίνδυνο. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να γνωρίζουμε ποια υλικά, ποια τρόφιμα και ποια σκεύη μπορούν να μπουν στο φούρνο μικροκυμάτων, αλλά και ποια αν μπουν μπορούν να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμες ή και μακροπρόθεσμες συνέπειες στον οργανισμό και στην υγεία μας.

Δες ακόμα: Το savoir vivre της παραλίας

Διάβασε τι συνιστάται να μην βάζεις στο φούρνο μικροκυμάτων:

Πλαστικά τάπερ ή τάπερ με πλαστικό καπάκι: Οι πλαστικές συσκευασίες γενικότερα δεν πρέπει να μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων, καθώς όταν ζεσταίνονται απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες που περνούν κατευθείαν στο τρόφιμο που περιέχουν.

Αλουμινόχαρτο: Το αλουμινόχαρτο θερμαίνεται πολύ εύκολα, με αποτέλεσμα λόγω της απορρόφησης θερμότητας να προκληθούν σπινθήρες ή ακόμη και να αρπάξει φωτιά.

Χάρτινες σακούλες: Η χάρτινη σακούλα, όταν θερμανθεί είναι πιθανό να εκπέμψει τοξικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να βλάψουν τόσο τα τρόφιμα που περιέχει όσο και εσένα μέσω της όσφρησης.

Μεμβράνη περιτυλίγματος: Όπως και όλα τα πλαστικά, απαγορεύεται να μπει στο φούρνο μικροκυμάτων, καθώς μπορεί να απελευθερώσει τοξικές ουσίες. Αν θέλεις να σκεπάσεις το φαγητό, υπάρχουν ειδικές μεμβράνες που είναι φτιαγμένες αποκλειστικά για να μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων.

Παλιό σερβίτσιο: Παλαιότερα τα πιάτα δεν τα κατασκεύαζαν με ανθεκτικά υλικά, ώστε να μπορούν να μπουν στο φούρνο μικροκυμάτων. Αν δεν θες να καταστρέψεις το παλιό σου σερβίτσιο, καλύτερα να μην δοκιμάσεις να το βάλεις στα μικροκύματα. Το ίδιο ισχύει και για τα επιχρυσωμένα σκεύη.

Τροφές που δεν πρέπει να μπουν στο φούρνο μικροκυμάτων

Εκτός από τα σκεύη τα οποία δεν ενδείκνυνται να μπουν σε ένα φούρνο μικροκυμάτων, υπάρχουν και κάποια τρόφιμα, τα οποία οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να μην τα τοποθετούμε στο φούρνο μικροκυμάτων για να τα ζεστάνουμε. Ποια είναι αυτά;

  • Μπρόκολο
  • Αβγό
  • Μητρικό γάλα
  • Κατεψυγμένο κρέας
  • Καυτερές πιπεριές
  • Ψωμί

-Το μπρόκολο αν το ζεστάνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων θα χάσει όλες τις θρεπτικές ουσίες και τις ευεργετικές του ιδιότητες.

-Αν τοποθετήσουμε ένα αβγό εκεί μαζί με το τσόφλι του ενέχει ο κίνδυνος να γίνει έκρηξη, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες.

-Το μητρικό γάλα είναι κάτι που καλό θα ήταν να καταναλώνεται απευθείας από το βρέφος. Αν τοποθετηθεί σε φούρνο μικροκυμάτων θα χάσει τις πρωτεΐνες που διαθέτει και είναι τόσο χρήσιμες για την ανάπτυξη του παιδιού.

-Το κατεψυγμένο κρέας από την άλλη, αν προσπαθήσουμε να το ξεπαγώσουμε με αυτό τον τρόπο, μάλλον δεν θα καταφέρουμε τίποτε, καθώς θα ξεπαγώσει μόνο εξωτερικά και το εσωτερικό κομμάτι θα παραμείνει παγωμένο (εκτός κι αν έχει την ειδική λειτουργία απόψυξης).

-Τις καυτερές πιπεριές πρέπει επίσης να αποφεύγουμε να τις τοποθετούμε στο φούρνο μικροκυμάτων, καθώς η καψαϊκίνη εξατμίζεται, δημιουργώντας μία πολύ έντονη και άσχημη οσμή.

-Το ψωμί καλό θα ήταν να αποφεύγεται να τοποθετείται στο φούρνο, καθώς γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά… μπαγιάτικο, αντί να ξεροψηθεί όπως ίσως υποθέτει κάποιος ότι θα συνέβαινε.

Ποια πρακτική μπορεί να βλάψει το φούρνο μικροκυμάτων σου;

Το ήξερες ότι αν τον βάλεις να δουλέψει μόνος του, χωρίς κάποιο σκεύος και τρόφιμο στο περιεχόμενο, τον βλάπτεις;

Γιατί συμβαίνει αυτό; Λόγω έλλειψης αντικειμένου για να απορροφήσει τα μικροκύματα, αυτά τελικά απορροφώνται από τη λυχνία magnetron. Αυτό έχει ως απόρροια να καταστραφεί ο φούρνος.

fournos mikrokumaton

Η οικιακή αυτή συσκευή είναι πολύ χρήσιμη για το σπίτι. Ωστόσο, πρέπει να ξέρουμε πώς να τη χρησιμοποιούμε σωστά για να μην γυρίσει όλο αυτό εναντίον της υγείας και της σωματικής μας ακεραιότητας.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.