Γι’ αυτό το λόγο σε τρώνε τα αφτιά σου…
Χρησιμοποιείς συχνά μπατονέτες; Συνηθίζεις να τις χρησιμοποιείς μέσα στα αφτιά σου για να απαλλαγείς από τη φαγούρα που έχεις;
Ε λοιπόν, είμαστε εδώ για να σου εξηγήσουμε ακριβώς τι είναι αυτό που σου προκαλεί τη φαγούρα και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις, χωρίς να την επιδεινώσεις.
Δες ακόμα: Σε τι χρησιμεύει το κερί στα αφτιά;
Η φαγούρα στα αφτιά είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, και μάλιστα, όχι μόνο για το ανθρώπινο είδος, καθώς όπως σίγουρα θα έχεις ήδη προσέξει τα σκυλιά και οι γάτες τείνουν να ξύνουν συχνά τα αφτιά τους. O Δρ Erich Voigt, κλινικός Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και η Δρ Ana Kim, Διευθύντρια Ωτολογικής Έρευνας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, διερεύνησαν εις βάθος τα αίτια της ακόρεστης φαγούρας στα αφτιά. Ίσως αυτό που θα διαβάσεις παρακάτω σε βοηθήσει να καταλάβεις τι είναι αυτό το περίεργο που συμβαίνει στα αφτιά σου και σε τρώνε…
Η ανατομία του αφτιού
Σύμφωνα με τους παραπάνω επιστήμονες, στο αφτί σου υπάρχει ένα προστατευτικό στρώμα κεριού που είναι αδιάβροχο και το κρατά καθαρό. Μέσα στα αφτιά, υπάρχει μία κέρινη ουσία που παράγεται από κάποιους αδένες (κηρήθρα αφτιού). Στη συνέχεια, αυτό ανακατεύεται με τη λιπαρότητα και την υγρασία του αφτιού και σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα που δρα ως εμπόδιο ενάντια στη σκόνη και στα βακτήρια, ενώ παράλληλα αποτρέπει την ξηρότητα του δέρματος. Το αδιάβροχο και ελαφρώς όξινο κερί ενισχύει τη μείωση της ανάπτυξης βακτηρίων και αποτρέπει το νερό από το να παγιδευτεί στο αφτί σου.
«Είναι διαφορετικό από το κερί που όλοι θέλουν να ξεφορτωθούν», εξηγεί ο Δρ Voigt.
Όταν λοιπόν, σπρώχνεις κάτι μέσα στο αφτί, όσο διακριτικά και αν το κάνεις, είναι πολύ πιθανό να απομακρύνεις αυτό το στρώμα κεριού. Η πιο συνηθισμένη αιτία φαγούρας στα αφτιά είναι η εισαγωγή ξένων αντικειμένων στο αφτί, δηλαδή μπατονέτες, φουρκέτες ή το δάχτυλό μας. Η κίνηση που κάνουμε να τα στρέφουμε κυκλικά μέσα στο αφτί, αυξάνει τον κίνδυνο να τραυματιστούμε.
Το εξωτερικό κανάλι του αφτιού έχει φυσική άμυνα, η οποία βοηθά στο να διατηρείται καθαρό και να αποτρέπει τυχόν μόλυνση. Αν επέμβεις με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτή τη φυσική άμυνα, αυτό πιθανότατα να λειτουργήσει εις βάρος σου.
«Αν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μπατονέτες σε τακτική βάση, αφαιρούν το κερί από τα κανάλια των αφτιών, απομακρύνοντας το προστατευτικό τους στρώμα. Αυτό συμβαίνει αν καθαρίζεις τα αφτιά σου πολύ συχνά και έντονα. Αλλά ακόμη και αν το κάνεις σιγά και διακριτικά, λόγω του ότι είναι πολύ ευαίσθητο όργανο, μπορεί να πάλι να αφαιρεθεί. Αφαιρώντας το στρώμα κεριού θα γίνεις πιο ευαίσθητος στην ανάπτυξη βακτηρίων, που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν ενόχληση και πιθανόν περαιτέρω μόλυνση».
Τι θα συμβεί αν αφαιρεθεί το προστατευτικό στρώμα από το αφτί;
Χωρίς το προστατευτικό στρώμα τα αφτιά δυσκολεύονται περισσότερο να αντιμετωπίσουν τα βακτήρια, τα μικρόβια και την είσοδο νερού, γεγονός που τα καθιστά πιο ευάλωτα σε ενοχλήσεις και μερικές φορές ακόμη και μολύνσεις του εξωτερικού αφτιού.
«Όταν χρησιμοποιείς μπατονέτες καταστρέφεις την επιδερμίδα που είναι εκεί για να σε προστατέψει. Άρα, τώρα που το δέρμα είναι εκτεθειμένο είναι πιο ευάλωτο σε αλλεργιογόνα, σαμπουάν, σαπούνια, νερό κ.ά. Επιπλέον, όλοι μας έχουμε βακτήρια στο δέρμα μας, οπότε όταν υπάρχει σχισμή ή πληγή στο δέρμα, μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν μόλυνση».
Αν ξύσεις κατά λάθος το προστατευτικό στρώμα, μπορεί κι αυτό να σε κάνει να νιώθεις σαν να έχεις παγιδευμένο νερό στο αφτί σου. Οι ασθενείς κάποιες φορές αναφέρουν ότι νιώθουν υγρό μέσα στα αφτιά τους, αλλά χωρίς να έχει προηγηθεί κολύμπι ή ντους. Η αλήθεια είναι πως αν η φλεγμονή είναι έντονη, η αίσθηση φαγούρας μπορεί να ξεφύγει από το ανώτερο στρώμα και καθώς και το κατώτερο στρώμα έχει υγρασία, να σε κάνει να νιώθεις ότι υπάρχει νερό μέσα στο αφτί σου. Είναι πιο πιθανό να νιώσεις την υγρασία αυτή, επειδή λείπει το προστατευτικό στρώμα, το οποίο αν ήταν εκεί θα απωθούσε το νερό.
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να αφαιρέσεις το νερό που έχει μπει στο αφτί σου;
Αν ανησυχείς για το πώς να βγάλεις το νερό από το αφτί σου, ο Δρ Voigt αναφέρει πως η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθείς σε έναν ΩΡΛ για να λάβεις σταγόνες για τα αφτιά ή ένα σπιτικό διάλυμα με 50% ξύδι και 50% διάλυμα αλκοόλης. Απλώς εφάρμοσε 1-2 σταγόνες στο αφτί που σε ενοχλεί. Η αλκοόλη θα βοηθήσει το νερό να εξατμιστεί και η οξύτητα του ξυδιού θα αποτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων.
Γι’ αυτό το λόγο, οι γιατροί συνιστούν να μην βάζεις τίποτα απολύτως στα αφτιά σου, και αντ’ αυτού, να απευθύνεσαι σε ΩΡΛ κάθε 6 μήνες για να σου τα καθαρίζει εκείνος. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι είναι καλό να χρησιμοποιείς μπατονέτες για την κόγχη και την έλικα του αφτιού, αλλά όχι μέσα στο κανάλι, διότι δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος να το κάνεις αυτό. Έχουν αναφερθεί περιστατικά, όπου με τη χρήση μπατονέτας έχει τραυματιστεί σοβαρά το τύμπανο ή έχει σπάσει η μπατονέτα μέσα στο κανάλι και έχουν μείνει κομμάτια.
- Αν νιώθεις ότι έχεις φραγμένα αφτιά ή κάποια ενόχληση, πήγαινε σε έναν ΩΡΛ κάθε 6 μήνες για ένα τυπικό check up και ένα επαγγελματικό καθάρισμα μέχρι να απαλλαγείς εντελώς από αυτά τα συμπτώματα.
- Αν τα αφτιά σου σε τρώνε πολύ και θες να ανακουφιστείς, αντί να βάλεις το χέρι σου μέσα στο αφτί, πίεσε στον τράγο του αφτιού σου (το σημείο που τα πατάς για να τα κλείσεις) ή πάρε αντιισταμινικό. Θα πετύχεις ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα.
Αν επιμένει και δυσκολεύει την καθημερινή σου ζωή, απευθύνσου κατευθείαν σε ΩΡΛ για να σε εξετάσει, διότι μπορεί να έχεις μολυνθεί και να χρειαστεί να πάρεις αντιβίωση.
Αν βάζεις συχνά το δάχτυλό σου μέσα στο αφτί, σχηματίζοντας «εισόδους» και καταστρέφοντας την διαδικασία παραγωγής κεριού αφαιρώντας το προστατευτικό στρώμα, θα γίνει πιο ευάλωτο σε μολύνσεις από βακτήρια και μύκητες. Αυτό γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο αν έχεις εκτεθεί σε μολυσμένο νερό που περιέχει βακτήρια και μύκητες (σε πισίνες, λίμνες). Το νερό μένει κολλημένο στις περιοχές που έχουν πληγές/οπές και διαταράσσεται η ισορροπία ανάμεσα στα καλά και κακά βακτήρια, προκαλώντας τη νόσο του κολυμβητή.
Η νόσος του κολυμβητή είναι μία μυκητιασική ή βακτηριακή μόλυνση κατά την οποία θα χρειαστεί να λάβεις αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριδιακές σταγόνες που θα σου συνταγογραφήσει ο γιατρός. Παρόλο που δεν είναι συχνό, μερικές φορές μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρό αν κάποιος έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή είναι διαβητικός. Για μεγαλύτερη ασφάλεια απευθύνσου σε ειδικό, μην κάνεις αυτοδιάγνωση.
Άλλες αιτίες που προκαλούν ενόχληση στα αφτιά και μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν
«Μία από τις πιο κοινές είναι οι αλλεργίες», αναφέρει η Δρ Kim. «Μερικές φορές οι άνθρωποι με αλλεργίες έχουν φαγούρα στο λαιμό και στα μάτια, αλλά και στα αφτιά. Αν υποπτεύεσαι κάτι τέτοιο, πήγαινε στο γιατρό να εξεταστείς και αν διαγνωστείς με αλλεργία, κάνε τεστ για να μάθεις ποιο αλλεργιογόνο την έχει προκαλέσει».
Άλλα αίτια είναι τα δερματικά προβλήματα όπως η ψωρίαση και το έκζεμα. Οι παθήσεις αυτές μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα και μέσα στο κανάλι του αφτιού.
Ο Δρ Voigt λέει ότι πολύ συχνά βλέπει ανθρώπους που έχουν φαγούρα λόγω των τριχών μέσα στο αφτί τους ή λόγω του ότι έχουν κατοικίδιο. Άλλα αίτια που αναφέρονται είναι μερικές περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν γενετικώς στεγνό φλοιό κεριού που κολλάει στο κανάλι του αφτιού. Για να γίνει διάγνωση, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επισκεφθείς έναν ΩΡΛ.
Οι άνθρωποι που φορούν ακουστικά ή handsfree που μπαίνουν μέσα στο αφτί μπορεί να εκδηλώσουν δερματίτιδα ή αλλεργική αντίδραση στο υλικό του προϊόντος. Γι’ αυτό φρόντισε να χρησιμοποιείς προϊόντα στα οποία δεν είσαι αλλεργικός και καθάρισέ τα καλά πριν και μετά τη χρήση.
Σε γενικές γραμμές, ο τρόπος που χρησιμοποιείς τις μπατονέτες μπορεί να ευθύνεται για τη φαγούρα που νιώθεις στα αφτιά σου. Γι’ αυτό κάνε ό,τι μπορείς για να το αποφύγεις. Τα αφτιά σου θα σε ευχαριστούσαν αν μπορούσαν να το κάνουν…