Site icon Doctoranytime Blog

Ευρυαγγείες: Μάθε τα πάντα για την αντιμετώπιση και την θεραπεία τους

ευρυαγγείες- κιρσοί- evryaggeies- kirsoi

Οι ευρυαγγείες είναι ένα πολύ συνηθισμένο αισθητικό πρόβλημα που εμφανίζεται σαν ένα δίκτυο από κόκκινες ή μπλε γραμμές στα πόδια ή το σώμα. Από τι προκαλούνται και ποιες είναι οι μέθοδοι αντιμετώπισης;

Το doctoranytime απευθύνθηκε στον κορυφαίο Αγγειοχειρουργό – Αγγειολόγο, Δρ. Αθανάσιο Σιαφάκα προκειμένου να μας ενημερώσει γύρω από το θέμα.

Τι είναι, με λίγα λόγια, οι ευρυαγγείες και ποια τα αίτια εμφάνισης τους;

Οι ευρυαγγείες είναι φλέβες με λεπτά τοιχώματα που είναι ορατές σαν ένα δίκτυο από κόκκινες ή μπλε γραμμές στο δέρμα. Τις συναντάμε και ως “φλεβίτης” ή “φλεβίτιδα”. Εμφανίζονται κυρίως στα πόδια αλλά και σε ολόκληρο το σώμα και το πρόσωπο.

Αίτια εμφάνισης των ευρυαγγειών μπορεί να είναι η κληρονομικότητα, η ορθοστασία, η εγκυμοσύνη και οι ορμόνες για τις γυναίκες. Επιπλέον η φλεβική ανεπάρκεια και διάφορες παθήσεις, η παχυσαρκία, ή τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση τους.

Είναι δηλαδή κάτι σοβαρό;

Όχι, οι ευρυαγγείες αποτελούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα. Ενδέχεται να συνδέονται με τοπικά συμπτώματα αίσθημα κνησμού, καψίματος, βάρους ή και ελαφρύ πόνο, τα οποία όμως είναι μικρής βαρύτητας. Στο 10-15% των περιπτώσεων, μπορεί να οφείλονται σε μεγαλύτερης βαρύτητας φλεβική ανεπάρκεια. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να γίνεται υπερηχογραφικός έλεγχος triplex πριν την αντιμετώπισή τους.

Αλλά και σε κάθε περίπτωση που παρατηρήσετε απότομη εμφάνιση πολλών ευρυαγγειών σε πρόσωπο και σώμα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον δερματολόγο, καθώς μπορεί να υποδηλώνει υποκείμενο νόσημα.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ευρυαγγείες;

Πλέον, η σύγχρονη αγγειοχειρουργική έχει αναπτύξει μεθόδους που αντιμετωπίζουν τις ευρυαγγείες εύκολα, ανώδυνα, με απόλυτη ασφάλεια και εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα.

Η μέθοδος που προτείνεται ως η ενδεδειγμένη παγκοσμίως για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών στα πόδια ονομάζεται σκληροθεραπεία.

Μπορείτε να μας πείτε περιληπτικά τι συμβαίνει κατά τη σκληροθεραπεία;

Κατά την σκληροθεραπεία γίνεται έγχυση ειδικών σκληρυντικών ουσιών. Με αυτόν τον τρόπο οι πάσχουσες φλέβες να μετατρέπονται σε ινώδεις χορδές χωρίς καμία επίπτωση στην κυκλοφορία του φλεβικού αίματος. Έτσι, οι αντιαισθητικές ευρυαγγείες δεν είναι πλέον ορατές. Συχνά, εξαφανίζονται κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας.

Το συνολικό, όμως, αποτέλεσμα της επέμβασης γίνεται αντιληπτό μετά από μερικές εβδομάδες. Οπότε οι συνεδρίες στην ίδια περιοχή προγραμματίζονται με χρονική απόσταση 4-6 εβδομάδων.

Πρέπει να κάνουμε κάποιες εξετάσεις πριν την επέμβαση;

Πριν προχωρήσουμε στην επέμβαση πρέπει να γίνει οπωσδήποτε κλινική εξέταση του αγγειακού συστήματος των κάτω άκρων.  Επίσης χρειάζεται υπερηχογραφικός έλεγχος triplex του φλεβικού συστήματος ώστε να αποκλείσουμε την περίπτωση να υπάρχει κάποια φλεβική ανεπάρκεια.

Το triplex είναι απαραίτητο ώστε να γίνει αιμοδυναμική μελέτη, η οποία επιτρέπει στον ιατρό να σχεδιάσει την επέμβαση. Μόνο έτσι έχουμε άριστα αποτελέσματα και το μικρότερο δυνατό αριθμό συνεδριών σκληροθεραπείας. Ακόμη, καθορίζεται το αισθητικό επίπεδο που θέλουμε να πετύχουμε και γίνεται επεξήγηση της διαδικασίας , κατά την οποία απαντώνται όλες οι απορίες.

Τι πρέπει να προσέξουμε μετά τη σκληροθεραπεία; Νιώθουμε κάποιο πόνο;

Μετά τη σκληροθεραπεία δεν υπάρχει κάποιος πόνος και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες οδηγίες. Είναι πιθανό να χρειαστεί να φορέσετε ειδικές κάλτσες συμπίεσης για κάποιο χρονικό διάστημα, ειδικά στις πρώτες συνεδρίες. Επιπλέον, συστήνεται να περπατήσετε άμεσα για 20 με 30 λεπτά. Είναι καλό η περιοχή που υποβλήθηκε στην θεραπεία να μην εκτεθεί στον ήλιο για τουλάχιστον 15 μέρες.

Αφότου προσεγγίσουμε το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλουμε, είναι πιθανή η επανάληψη της θεραπείας ανά ένα ή δύο χρόνια για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα. Προτείνω να ζητήσετε από τον γιατρό σας να δείτε φωτογραφίες πριν και μετά τη θεραπεία – είναι πραγματικά εντυπωσιακό το αποτέλεσμα που εξασφαλίζει η σύγχρονη ιατρική επιστήμη.

Πόσο διαρκεί μία συνεδρία σκληροθεραπείας;

Μία σωστά σχεδιασμένη συνεδρία διαρκεί περίπου 20 με 25 λεπτά. Το χρονικό διάστημα αυτό είναι αρκετό για έναν έμπειρο αγγειοχειρουργό, ώστε να γίνουν εκχύσεις σκληρυντικής ουσίας σε δεκάδες φλέβες, καλύπτοντας μία μεγάλη έκταση των ποδιών που εμφανίζουν ευρυαγγείες.

Τα χάπια και οι κρέμες βοηθούν; Υπάρχει εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης;

Όχι, οι ευρυαγγείες δεν αντιμετωπίζονται με τα διάφορα σκευάσματα, χάπια κι αλοιφές που συχνά διαφημίζονται κυρίως στο διαδίκτυο και που κυκλοφορούν στην αγορά. Το μόνο που κάνουν είναι να “μακιγιάρουν” την περιοχή των ευρυαγγειών, χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σαν εναλλακτική λύση κυρίως για ασθενείς που φοβούνται τις βελόνες (βελονοφοβία) είναι το laser.

Ρωτήσαμε την δερματολόγο Δρ. Αμαλία Τσιατούρα προκειμένου να μας ενημερώσεισχετικά με το Nd Yang laser ως μέθοδο αντιμετώπισης των ευρυαγγειών.

Nd Yang laser

Το Nd Yang laser αποτελεί μια μέθοδος αντιμετώπισης των ευρυαγγειών στο πρόσωπο και στα πόδια ενώ ενδείκνυται για κάθε τύπο και απόχρωση δέρματος.

Η θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και είναι απόλυτα ασφαλής και σχετικά ανώδυνη. Κάθε εφαρμογή είναι σύντομη (15-30 λεπτά) και δεν απαιτείται χρόνος αποθεραπείας. Η διάρκεια της συνολικής θεραπείας καθορίζεται από την έκταση του προβλήματος και από το πώς θα ανταποκριθεί ο κάθε οργανισμός σε αυτή. Χρειάζονται συνολικά 3 με 4 συνεδρίες σε μεσοδιαστήματα του ενός μήνα.

Είναι ιδανικό τόσο για τις επιφανειακές, όσο και για τις πιο βαθιές ευρυαγγείες. Εφαρμόζεται με επιτυχία στο σώμα, σε περιοχές με εκτεταμένη εμφάνιση της ευρυαγγείας, αλλά και στην ευαίσθητη περιοχή του προσώπου, χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς. Όταν συνδυαστεί με σκληροθεραπεία, τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά.

Το ειδικό για αγγειακές βλάβες Nd Yang laser απορροφάται από την αιμοσφαιρίνη των αγγείων, καταστρέφοντάς τα. Αρχικά, τα αγγεία αρχίζουν να συρρικνώνονται, στη συνέχεια γίνονται λιγότερο ορατά και σταδιακά εξαφανίζονται.

Σύμφωνα με την κυρία Τσιατούρα «το Nd Yang laser έχει την ιδιαιτερότητα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η δύναμη του είναι απόλυτα αποτελεσματική για τη θεραπεία των αγγειακών βλαβών του σώματος, ενώ αποτελεί τη μόνη λύση για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών προσώπου».

Exit mobile version