Φρονιμίτες: Τα δόντια που σπάνια είναι «φρόνιμα»

exsagwgi-fronimiti

Ο φρονιμίτης ή σωφρονιστήρας ή 3ος γομφίος, αποτελεί το τελευταίο προς τα πίσω δόντι της μόνιμης οδοντοφυΐας που εμφανίζεται συνήθως κατά το τέλος της εφηβικής περιόδου (16-18).

Βρες τους καλύτερους γιατρούς για εξαγωγή φρονιμίτη

Ορισμένες φορές ωστόσο, όταν δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος, ο σωφρονιστήρας μπορεί:

  • ή να μην ανατείλει καθόλου και να παραμείνει βυθισμένος μέσα στη γνάθο οπότε λέγεται έγκλειστος
  • ή να ανατείλει μερικώς οπότε ονομάζεται ημιέγκλειστος.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι μερικές φορές μπορεί να μην υπάρχει και καθόλου στη μόνιμη οδοντοφυΐα!

Η εξέταση του στόματος από τον οδοντίατρο σε συνδυασμό με μια ειδική ακτινογραφία του στόματος που λέγεται πανοραμική, θα μας δώσει την απάντηση στο εάν υπάρχουν έγκλειστοι σωφρονιστήρες, τι θέση έχουν στην γνάθο, και εάν έχουν δημιουργήσει προβλήματα ή υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν.

Τι προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν οι φρονιμίτες;

Συνήθως οι φρονιμίτες είναι δόντια με αρκετά ιδιόμορφη μορφολογία, με άτυπη μύλη και ρίζα και αποτελούν πηγή πολλών προβλημάτων.

Έτσι ένας ημιέγκλειστος φρονιμίτης :

  • Τερηδονίζεται πιο εύκολα από κάθε άλλο δόντι, καθώς είναι δύσκολο να καθαριστεί σωστά λόγω της θέσης του.
  • Επίσης λόγω της έλλειψης χώρου, δεν μπορεί να γίνει καλή στοματική υγιεινή, και έτσι εγκλωβίζονται μικροοργανισμοί και υπολείμματα τροφών ανάμεσα στο δόντι και στο ούλο, με αποτέλεσμα την δημιουργία φλεγμονής, που ονομάζεται περιστεφανίτιδα.
  • Τα συμπτώματα αυτής μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την βαρύτητα. Τα συνήθη είναι άλγος (πόνος) στην περιοχή, αδυναμία πλήρους διάνοιξης του στόματος, πρήξιμο, κακουχία μέχρι και πυρετός. Η περιστεφανίτιδα αντιμετωπίζεται αρχικά με συντηρητική θεραπεία, όπως καθαρισμός του περιοδοντικού θυλάκου, ή με χορήγηση αντιβίωσης σε βαρύτερα συμπτώματα. Η οριστική θεραπεία αυτής πάντως έγκειται στην εξαγωγή του υπαίτιου φρονιμίτη.

exsagwgi-fronimiti

Ένας έγκλειστος φρονιμίτης μπορεί να προκαλέσει :

  • Ορθοδοντικά προβλήματα: Η ύπαρξη εγκλείστων φρονιμιτών μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία συνωστισμού στα κάτω πρόσθια δόντια, με την πίεση που ασκούν αυτοί στα παρακείμενα τους δόντια.
  • Οστικές παθολογικές αλλοιώσεις: Οι φρονιμίτες και ιδιαίτερα αυτοί της κάτω γνάθου ενοχοποιούνται  για δημιουργία οδοντογενών κύστεων, αδαμαντινοβλαστώματος κ.ά.

Τι άλλο θα πρέπει να κάνουμε για να προλάβουμε όλα τα παραπάνω;

Η τάση πλέον είναι η προληπτική εξαγωγή των φρονιμιτών προτού μας δημιουργήσουν προβλήματα, και σε περιόδους πού εμείς επιλέγουμε, και όχι όταν «επιλέξουν» αυτοί λόγω της δημιουργίας κάποιας από τις παραπάνω καταστάσεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι έγκλειστοι σωφρονιστήρες, όποτε τους ανακαλύψουμε, θα πρέπει να εξάγονται.

Ο ειδικός οδοντίατρος εξετάζοντας τόσο τον ασθενή όσον και την πανοραμική του ακτινογραφία, και συνεκτιμώντας τα υπέρ και τα κατά της προληπτικής εξαγωγής θα συμβουλεύσει κατάλληλα τον ασθενή.

Η εξαγωγή φρονιμίτη (έγκλειστου ή ημιέγκλειστου) αποτελεί πλέον μια πράξη ρουτίνας και καθημερινότητας στα εξειδικευμένα οδοντιατρεία.

Πραγματοποιείται με τοπική (οδοντιατρική) αναισθησία και στον ίδιο ραντεβού μπορούν να αφαιρεθούν ένας ή και περισσότεροι.

Με τις κατάλληλες λεπτές χειρουργικές  κινήσεις, τις σωστές μετεγχειρητικές οδηγίες, και την φαρμακευτική αγωγή που ενδείκνυται, η μικρή αυτή ταλαιπωρία δεν διαρκεί περισσότερο από 6 έως 8 ημέρες.

Αν αντιληφθείτε λοιπόν ότι έχετε κάποιο πρόβλημα με τους φρονιμίτες σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έγκαιρα τον ειδικό οδοντίατρο που αναλαμβάνει τέτοια περιστατικά, και να  μην περιμένετε να προκύψει βλάβη για να επιδιώξετε μία επίσκεψη.

Άλλωστε «κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν» .

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.