Site icon Doctoranytime Blog

Exoplanet Discovery: Η μεγάλη ανακάλυψη της NASA και οι νέοι πλανήτες όμοιοι της Γης

40 έτη φωτός μακριά εστιάζονται οι ελπίδες των αστρονόμων της NASA για εύρεση ζωής έξω από τη γη. Στον Αστερισμό της Υδροχόου εντοπίστηκαν 7 πλανήτες μεγέθους παρόμοιου με της γης. Οι έρευνες των αστρονόμων εστιάζονται στους τρεις εκ των οποίων πιστεύεται πως θα μπορούσαν να φιλοξενούν νερό σε υγρή μορφή, άρα και να έχουν τις κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία και ανάπτυξη έμβιων οργανισμών.

Οι πλανήτες αυτοί βρίσκονται έξω από το ηλιακό μας σύστημα και για αυτό ονομάζονται εξωπλανήτες.  Το συγκεκριμένο εξωπλανητικό σύστημα ονομάζεται Trappist-1 και οι 7 πλανήτες πιθανότατα είναι βραχώδεις. Κατά ευτυχή σύμπτωση, οι τροχιές των πλανητών είναι τέτοιες που επιτρέπουν τη μελέτη τους με τηλεσκόπια.

Το άστρο Trappist-1 είναι μικρό και αχνό συγκριτικά με τον Ήλιο αντιπροσωπεύοντας μόνο το 8% του δικού μας άστρου. Πιο συγκεκριμένα, αν ο ήλιος μας ήταν μπάλα, θα ήταν μία μπάλα του μπάσκετ,  ενώ το άστρο Trappist-1 θα ήταν μόλις μία μπάλα του γκολφ. Για το λόγο αυτό, δίπλα του οι πλανήτες αν και είναι στο μέγεθος της γης εμφανίζονται πολύ μεγαλύτεροι, από ότι  οι πλανήτες του δικού μας ηλιακού συστήματος.

Όπως ανέφερε ο associate administrator του οργανισμού Science Mission Directorate στην Washington,  Thomas Zurbuchen “αυτή η ανακάλυψη είναι ένα σημαντικό κομμάτι στο puzzle της ανακάλυψης περιβαλλόντων ευνοϊκών για ζωή. Το ερώτημα «είμαστε μόνοι;» αποτελεί επιστημονική προτεραιότητα και η ανακάλυψη τόσων πολλών πλανητών για πρώτη φορά σε κατοικήσιμη ζώνη είναι ένα αξιοσημείωτο βήμα πιο κοντά προς τον στόχο.”

Δες το βίντεο για να μάθεις περισσότερα:

Exit mobile version