Έρωτας! Πως διαμορφώνει μια σχέση;

Έρωτας και σχέσεις

Έρωτας και σχέσειςΓράφει η Αναστασία Τριγώνη, ψυχολόγος και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Έρωτας είναι η επιθυμία του ατόμου να ξεκινήσει ή να διατηρήσει μια σχέση με ένα άλλο άτομο. Υπάρχει ο συντροφικός έρωτας ο οποίος χαρακτηρίζεται από τρυφερότητα και αφοσιώση και ο παθιασμένος έρωτας, ο οποίος είναι μια έντονη ψυχική κατάσταση που δημιουργεί μια επιθυμία ένωσης.

Πρόκειται για μια υπέροχη κατάσταση η οποία σε αποσπά από τις προυπάρχουσες δραστηριότητες και την καθημερινότητα και η προσοχή στρέφεται εξ ολοκλήρου στο νέο σύντροφο.

Ο ερωτευμένος άνθρωπος μεταμορφώνεται. Βλέπει τον κόσμο πιο όμορφο, τους ανθρώπους πιο φιλικούς και τις φωνές τους πιο μελωδικές. Ο ερωτευμένος αισθάνεται αυτοσεβασμό και η αυτοεκτίμηση του αυξάνεται. Θαυμάζει τον συντροφό του, δίνει έμφαση στα θετικά του χαρακτηριστικά και αγνοεί εντελώς τα αρνητικά.

Τα άτομα έχουν υπερβολικές προσδοκίες από τον έρωτα. Πιστεύουν ότι ο έρωτας αποτελεί την απάντηση σε όλα τα προβλήματα και την κυριότερη πηγή απόλαυσης. Ό,τι θεραπεύει, κάνει τα πράγματα ευκολότερα και απομακρύνει όλα τα εμπόδια. Υπάρχει ο κίνδυνος, όσο μεγαλύτερες είναι οι προσδοκίες, τόσο μεγαλύτερη και η απογοήτευση τελικά.

Αν και κάθε σχέση είναι μοναδική, με τους δικούς της κώδικες επικοινωνίας και τις δικές της ισορροπίες και κανόνες, υπάρχουν και «μη φυσιολογικές» σχέσεις. Για παράδειγμα, η ύπαρξη παθολογικής ζήλειας δημιουργεί μεγάλο πόνο. Ο άνθρωπος που ζηλεύει είναι πολύ ανασφαλής και κατηγορεί τον σύντροφό του για μη πραγματικές καταστάσεις.

Η ζήλεια μπορεί να είναι ωφέλιμη μονάχα όταν το άτομο συνειδητοποιήσει ότι το ίδιο ευθύνεται για το συναίσθημα αυτό. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι ήθελε να εξελιχθεί επαγγελματικά αλλά δεν το έχει κάνει. Η ζήλεια είναι ένας τρόπος να εξουσιάσεις τον άλλον χωρίς όμως τελικά να μειώνεται η ανασφάλεια. Αντίθετα, μια «υγιής» σχέση σημαίνει να μπορείς να προσφέρεις και να λαμβάνεις, να υπάρχει ρομαντισμός και συντροφικότητα.

Αν και έχει επικρατήσει ότι ο έρωτας έχει συγκεκριμένη διάρκεια, μια πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να έχει διάρκεια εάν το ζευγάρι επενδύσει σε μια συντροφική τύπου σχέση όπου η κτητικότητα (η οποία καταστρέφει μια υγιή σχέση) απουσιάζει.

Το χιούμορ είναι είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό που μπορεί να κρατήσει τον έρωτα. Ζευγάρια που είχαν μακροχρόνιες και επιτυχημένες σχέσεις δήλωσαν σε πρόσφατη έρευνα ότι ένας από τους λόγους που τους έκαναν να μείνουν μαζί είναι το γεγονός ότι γελούσαν συχνά μαζί. Το χιούμορ βελτιώνει την ποιότητα της σχέσης και βοηθά το ζευγάρι να διαχειριστεί το άγχος και τα προβλήματα της σχέσης.  

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.