Η επιγενετική και το DNA

επιγενετική

επιγενετική

Γράφει η Κωνσταντοπούλου Ιωάννα, Παιδίατρος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Αν και έχει δοθεί πολύ μεγάλη έμφαση στον τρόπο που η ζωή της μητέρας μπορεί να επηρεάσει τους απογόνους της, μια πρόσφατη ανασκόπηση έχει δείξει πως η ηλικία και ο τρόπος ζωής του πατέρα είναι εξίσου σημαντικά.

Η μελέτη η οποία αναρτήθηκε διαδικτυακά στο περιοδικό American Journal of Stem Cells προσδιορίζει την επίδραση που ο τρόπος ζωής του άντρα μπορεί να έχει στην υγεία των μελλοντικών απογόνων του. Η ερευνητική ομάδα ανασκόπησε προηγούμενες έρευνες που επικεντρώνονταν στον τρόπο που η ζωή του άντρα  μπορεί να προκαλέσει επιγενετικές αλλαγές στο DNA του σπέρματός του, οι οποίες θα μπορούσαν τελικά να επηρεάσουν το γένωμα των απογόνων του. Μεταξύ άλλων ευρημάτων η μελέτη αποκάλυψε πως οι άντρες που είναι αλκοολικοί μπορεί να επηρεάσουν τη δομή των οργάνων και την έκφραση των γονιδίων των απογόνων τους και να τους προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως είναι το εμβρυϊκο αλκοολικό σύνδρομο (fetal alcohol spectrum disorder FASD).

Πρόκειται για σοβαρή διαταραχή που προκαλεί σημαντικές γενετικές βλάβες και μαθησιακές δυσκολίες στα παιδιά και μπορεί, σύμφωνα με τη μελέτη, να διαγνωσθεί ακόμη  και σε παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν κατανάλωσαν ποτέ αλκοόλ κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. “Έως και το 75% των παιδιών με εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο έχουν βιολογικούς πατέρες που είναι αλκοολικοί υποδηλώνοντας ότι η κατανάλωση αλκοόλ από τον πατέρα πριν από τη σύλληψη έχει αρνητικές επιπτώσεις στους απογόνους του.” εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης Dr Joanna Kitlinska σε πρόσφατη δήλωση της.

Η μελέτη βασίστηκε στην επιγενετική, ένα σχετικά καινούριο επιστημονικό κλάδο που διερευνά πως ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον μπορούν να αλλάξουν την έκφραση ορισμένων γονιδίων στο DNA μας. Πρόσφατα οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τροποποιώντας τη φυσική  δομή του DNA, ορισμένοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο την υγεία του ατόμου, αλλά και την υγεία των μελλοντικών γενεών.

Παράγοντες

Εκτός από το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, η χρήση αλκοόλ από τον πατέρα έχει συνδεθεί με μειωμένο βάρος γέννησης, σημαντική μείωση στο συνολικό βάρος του εγκεφάλου και αναπτυξιακές διαταραχές. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι παράγοντες όπως η ηλικία, η διατροφή και το στρες του πατέρα μπορούν όλοι τελικά να επηρεάσουν την υγεία των παιδιών του. Για παράδειγμα η παχυσαρκία του πατέρα έχει συνδεθεί με διόγκωση στα λιποκύτταρα των παιδιών, διαταραχές στο μεταβολισμό, διαβήτη ακόμα και καρκίνο εγκεφάλου. Επιπλέον παλαιότερες μελέτες έχουν επισημάνει ότι τραυματικά γεγονότα καθώς και η πείνα μπορούν να αλλοιώσουν την γονιδιακή έκφραση και να αλλοιώσουν το DNA όχι μόνο του ατόμου αλλά και των απογόνων του. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι τα ευρήματά της θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη γενετική και την υγεία των μελλοντικών γενεών και ίσως θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αλλαγή του τρόπου ζωής των ατόμων που επιθυμούν να γίνουν γονείς . Ευτυχώς οι μελέτες έχουν δείξει ότι παρότι οι λανθασμένες επιλογές  στον τρόπο ζωής μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στο DNA, οι επιδράσεις αυτές είναι αναστρέψιμες αν διορθωθούν ορισμένες συνήθειες του ατόμου.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.