Το έμφραγμα και η στεφανιαία νόσος μπορούν να προληφθούν

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν τι θα πει έμφραγμα, όχι όμως τι θα πει «στεφανιαία νόσος». Η στεφανιαία νόσος είναι δυστυχώς μία συχνή πάθηση και είναι η στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, δηλαδή αυτών των αρτηριών που προμηθεύουν την καρδιά με αίμα.
Υψηλό ποσοστό ανδρών (50%) και ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών (32%) παρουσιάζουν στεφανιαία νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν άγνοια της κατάστασής τους μέχρι να συμβεί το έμφραγμα, το οποίο για 862.000 ανθρώπους σε ετήσια βάση και σε Ευρωπαϊκή κλίμακα, επιφέρει τον θάνατο.
Σε περιστατικά με αρτηρίες που στένεψαν, έμειναν χωρίς θεραπεία και η νόσος δεν εκδηλώθηκε μέχρι το ξαφνικό έμφραγμα, τι πιθανότητες επιβίωσης υπάρχουν;
Το πιο σημαντικό είναι η ταχεία αντιμετώπιση – ακόμα και τα δευτερόλεπτα είναι σημαντικά. Η αθηρωματική πλάκα (λίπος, χοληστερόλη κ.ά.) που έχει δημιουργηθεί στα τοιχώματα των αγγείων διαχωρίζεται και ο θρόμβος αίματος που έχει δημιουργηθεί εκεί, είναι δυνατό να σταματήσει εντελώς τη ροή του αίματος προς την καρδιά, μέσα σε διάστημα 15 λεπτών. Η καρδιά δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το οξυγόνο που της μεταφέρει το αίμα. Η ζημιά ή ο θάνατος του καρδιακού μυός, ονομάζεται έμφραγμα.
Ο άνθρωπος που θα λάβει ιατρική φροντίδα τάχιστα μετά το έμφραγμα, έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει και να συνέλθει. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μετά το έμφραγμα καθυστερούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και αυτός είναι ο λόγος που ένα μεγάλο ποσοστό (30%), καταλήγουν πριν καν φτάσουν στο νοσοκομείο.
Υπάρχει αναποφασιστικότητα γιατί τα συμπτώματα συνήθως δεν είναι ξεκάθαρα, και δεν πονάει η καρδιά αλλά ο ώμος, υπάρχει ναυτία και κρύος ιδρώτας – οι ενδείξεις αυτές μάλλον παρερμηνεύονται.
Έτσι ακριβώς συμβαίνει, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τελείως ανυποψίαστοι. Το έμφραγμα συμβαίνει ξαφνικά, εν μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων, είτε στη δουλειά είτε στα ψώνια, άγνωστα σε αυτούς συμπτώματα τους κατακλύζουν, αλλά υποσυνείδητα αρνούνται να δεχθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Στην περίπτωση που υπάρχει οξύς και βαθύς πόνος στο στήθος, πρέπει ΑΜΕΣΑ να ζητηθεί ιατρική βοήθεια! Τηλεφωνήστε στον γιατρό σας για να σας πει ακριβώς τι πρέπει να κάνετε ή καλέστε το ΕΚΑΒ (166), ώστε να μεταφερθείτε το συντομότερο δυνατό στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Η ταχύτητα με την οποία θα ενεργήσετε είναι καθοριστική.
Πώς αντιμετωπίζονται οι φραγμένες αρτηρίες από έναν επεμβατικό καρδιολόγο;
Στην εποχή μας διαθέτουμε πολλά μέσα, ώστε οι πιθανότητες να επαναφέρουμε αυτές τις στεφανιαίες αρτηρίες, να είναι αυξημένες. Η στεφανιογραφία μας παρέχει μεγάλο πλεονέκτημα και μαζί με τα καινούργια υλικά κατασκευής των στεντς που διαθέτουμε, οι δυνατότητες να αποκαταστήσουμε καθ’ ολοκληρία τη ροή του αίματος στην καρδιά, είναι εξαιρετικές. Τα μικρότερα σε μέγεθος και πολύ λεπτότερα σε πάχος υλικά, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα – μπορούμε με αυτά να εισχωρήσουμε πιο εύκολα σε ενώσεις πολύ σφιχτές. Επίσης, η ειδική ιατροφαρμακευτική επίστρωση που πλέον διαθέτουν τα στεντς και τα μπαλονάκια που χρησιμοποιούμε, μας βεβαιώνει ότι οι αρτηρίες θα παραμείνουν ανοιχτές.
Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα σε σοβαρή στεφανιαία νόσο, εάν αρκετές στεφανιαίες αρτηρίες έχουν μπλοκαριστεί, τότε η χειρουργική επέμβαση-Bypass δεν μπορεί να αποφευχθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις με σοβαρή στεφανιαία νόσο, εάν είναι αρκετές οι στεφανιαίες αρτηρίες που έχουν φράξει, τότε μία Bypass-εγχείρηση είναι αναγκαία και αναπόφευκτη.