Πέρασα έμφραγμα, και τώρα; 10 Συμβουλές για το μετά…

Αντίθετα με αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν, το έμφραγμα του μυοκαρδίου συχνά είναι ένα γεγονός προβλέψιμο, και δεν συμβαίνει ξαφνικά χωρίς να έχουν προηγηθεί ενδείξεις που το κάνουν πιθανό. Σήμερα γνωρίζουμε ότι προτού συμβεί ένα έμφραγμα, δηλαδή προτού να φράξει απότομα μία στεφανιαία αρτηρία, οι στεφανιαίες αρτηρίες έχουν ήδη πάθει ζημιά μέσα στα χρόνια, μέσ’από τη διαδικασία που ονομάζεται αθηροσκλήρωση.
Η συσσωρευμένη πλάκα από λίπος, από χοληστερίνη κ.ά. που δημιουργείται και αυξάνεται στο εσωτερικό των αρτηριών προκαλώντας στένωση σε αυτές, ονομάζεται αθηροσκλήρωση.
Η αθηροσκλήρωση παίρνει χρόνια για να αναπτυχθεί, και δυστυχώς δεν θεραπεύεται μονομιάς μετά από ένα έμφραγμα – αντιθέτως, ο ασθενής που έχει επιβιώσει του εμφράγματος, θα πρέπει να δεχτεί σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
Οι παρακάτω προτροπές, μπορούν να βοηθήσουν:
- Πρόληψη ενός δεύτερου εμφράγματος!
Το δεύτερο έμφραγμα πρέπει να αποφευχθεί – όλοι οι λόγοι που προκάλεσαν το πρώτο, υφίστανται ακόμα. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει ο ασθενής να αναγνωρίσει τους παράγοντες κινδύνου στη δική του ζωή, και να ξεκινήσει βήμα-βήμα όλες τις απαραίτητες εκείνες αλλαγές που θα ελαχιστοποιήσουν το κίνδυνο.
Συνήθη μέτρα πρόληψης ενός εμφράγματος, είναι:
- Διακοπή του καπνίσματος
- Μείωση των επιπέδων Χοληστερίνης
- Μείωση των επιπέδων Υψηλής Πίεσης
- Αντιμετώπιση του Διαβήτη (διατήρηση των επιπέδων σακχάρου εντός ορίων)
- Τακτική καρδιαγγειακή άσκηση
- Αλλαγή σε υγιεινή διατροφή
- Μείωση του περιττού βάρους
- Κατανάλωση αλκοόλ σε περιορισμένη ποσότητα
- Μείωση και πρόληψη του άγχους (στρες)
Η Dr. Sonne εξηγεί την σοβαρή στένωση αρτηρίας που προκάλεσε το έμφραγμα
Εδώ η αποκτάσταση της αρτηρίας με την τοποθέτηση στεντ
- Τα στεντς ή τα μπάϊπας, δεν πρέπει να προκαλούν εφησυχασμό!
Ίσως να σώθηκε η ζωή σας εξαιτίας της τοποθέτησης «ενδοπροσθέσεων» (στεντς, ή σε κάποιες περιπτώσεις «μπαϊπάς»), αυτό όμως δεν είναι λόγος να εφησυχάζετε αφού τα στεντς δεν μπορούν να επηρεάσουν το ποσοστό αθηροσκλήρωσης στις στεφανιαίες αρτηρίες. Είναι δυνατό να υπάρξει εκ νέου έμφραξη σε άλλα σημεία των στεφανιαίων αρτηριών, αλλά και στο εσωτερικό των ενδοπροσθέσεων ή μπάϊπας – γι’αυτό η αλλαγή στον μέχρι το έμφραγμα τρόπο ζωής, και στις επιβλαβείς συνήθειες, επιβάλλεται – διαφορετικά, ο ασθενής εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο για ακόμα ένα έμφραγμα.
- Συνέπεια στη λήψη των συνταγογραφημένων φαρμάκων ώστε να προστατεύσετε την καρδιά σας.
Μετά από ένα έμφραγμα, συνταγογραφείται στον ασθενή μία λίστα από φάρμακα, που σκοπό έχουν να προστατεύσουν την καρδιά του που έχει ήδη υποστεί σοβαρή ζημία. Σ’αυτή περιλαμβάνονται συνήθως φάρμακα μείωσης της Χοληστερίνης, Β-αναστολείς, ACE-αναστολείς, καθώς και αντιαιμοπεταλιακά.
Η λήψη των φαρμάκων αυτών με συνέπεια, είναι υψίστης σημασίας στην αποφυγή ενός καινούργιου εμφράγματος αλλά και σε περαιτέρω βλάβες της καρδιάς. Σε περίπτωση παρενέργειας από τα φάρμακα αυτά, ο καρδιολόγος σας θα σας δώσει πιθανή εναλλακτική.
- Τακτικός καρδιολογικός έλεγχος στον καρδιολόγο που σας παρακολουθεί, και τακτικές εξετάσεις αίματος.
Όταν ο ασθενής που πέρασε έμφραγμα ακολουθήσει όσα παραπάνω συστήνονται, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο ενός νέου εμφράγματος, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης. Εξαιρετικά σημαντικό είναι να παρακολουθεί μαζί με τον καρδιολόγο του την γενική του υγεία, να ελέγχει συχνά το σωματικό του βάρος, την πίεση του αίματος, και με τις εξετάσεις αίματος που ο γιατρός του συνταγογραφεί, το αιματολογικό του προφίλ.
Οι καρωτίδες αρτηρίες επίσης πρέπει να ελέγχονται με Triplex, όπως άλλωστε και η καρδιά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Υπάρχει περίπτωση η φαρμακευτική σας θεραπεία να χρειάζεται περαιτέρω ρύθμιση.
- Αποφυγή των άκρων, όσον αφορά την σωματική άσκηση.
Συνήθως μετά από ένα έμφραγμα οι άνθρωποι έχουν την τάση να υπερβάλλουν, υποσυνείδητα αντιδρώντας σε αυτό που τους συνέβη – κάποιοι από αυτούς τείνουν να αποφεύγουν οποιαδήποτε σωματική άσκηση ή δραστηριότητα από φόβο και μόνο, ενώ άλλοι πολύ σύντομα αρχίζουν να δραστηριοποιούνται, ακόμα και να ασκούνται. Ούτε η μία αντιμετώπιση ωφελεί την καρδιά και τη γενική υγεία, ούτε η άλλη – σημαντικότατο είναι να αποφευχθούν οι ακρότητες και προς τις δύο κατευθύνσεις, και να υιοθετηθεί ένα ισορροπημένο πρόγραμμα τακτικής όμως άσκησης, σύμφωνο με τις συμβουλές που ο καρδιολόγος παρέχει.
- Κάντε ένα διάλειμμα, ώστε να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
Δώστε στον εαυτό σας τον χαλαρό χρόνο, ώστε να περάσει σε επιλογές συνειδητών αλλαγών, σε όποιον τομέα της καθημερινότητάς σας, αυτό είναι αναγκαίο. Αναπαυθείτε – σωματικά και ψυχικά – δωρίστε στον εαυτό σας χρόνο για ανάρρωση, χρόνο για να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας και να συνέλθετε από το σοκ του εμφράγματος – η επιβίωσή σας αλλά και η ποιότητα ζωής που θα έχετε στο εξής, εξαρτάται από τη δική σας αντίληψη των πραγμάτων, και το πόσο ευέλικτα θα αντιμετωπίσετε τις αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν.
- Ξεχάστε πλέον το κάπνισμα!
Ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι σοβαρό και δραματικό γεγονός στη ζωή των ασθενών. Δεν είναι κάτι με το οποίο μπορεί κάποιος να ρισκάρει. Πολύ συχνά οι ασθενείς μετά το έμφραγμα διακόπτουν άμεσα το κάπνισμα πολλών ετών, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το γεγονός ότι μία καλή απόφαση αρκεί, και δεν χρειάζεται χρόνος για να διακοπεί το κάπνισμα. Ένα υψίστης σημασίας βήμα, προς την αποφυγή ενός επόμενου εμφράγματος.
- Πράσινη φρέσκια σαλάτα & φρούτα σε καθημερινή βάση
Ο υγιεινός τρόπος διατροφής ειδικά μετά από ένα έμφραγμα, είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο ίδιος ο ασθενής επηρεάζει και επιδρά στην υγεία του, κατά συνέπεια και στην αποφυγή ενός επόμενου εμφράγματος.
- Ξεκινήστε τακτική σωματική άσκηση με την καθοδήγηση του καρδιολόγου σας
Μετά από ένα έμφραγμα η τακτική και μάλιστα η στοχευμένη καρδιαγγειακή άσκηση, είναι από τους πιο ευεργετικούς παράγοντες για την καρδιά. Ασκηθείτε μαζί με φίλους ή μόνος, σε γυμναστήριο ή σε εξωτερικό χώρο, όπως εσείς το προτιμάτε καλύτερα, αρκεί η άσκηση να είναι τακτική. Εννοείται ότι ο ενδελεχής έλεγχος της καρδιάς σας έχει προηγηθεί, ώστε η άσκηση να γίνεται κάτω από την καθοδήγηση του καρδιολόγου σας. Τα φάρμακα που λαμβάνετε, η σωστή/υγιεινή διατροφή, η διακοπή του καπνίσματος και ασφαλώς η τακτική σωματική άσκηση, όλα ενεργούν συνεργικά στην μείωση των πιθανοτήτων για ένα επόμενο έμφραγμα.
- Αλλάξτε συνειδητά την διάθεσή σας!
Είναι γνωστό πως η ψυχολογία μας, ευεργετεί ή ζημιώνει την κάθε κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, και αυτό ασφαλώς ισχύει και για τον ασθενή που πέρασε ένα έμφραγμα.
Κάντε συνειδητή προσπάθεια να μη σκέπτεστε συνεχώς το πρόβλημα της καρδιάς σας – φροντίστε τον εαυτό σας, εξασφαλίστε έναν καλό ύπνο κάθε βράδυ, κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν και σας κάνουν να χαμογελάτε, έστω κι αν ποτέ πριν δεν τα είχατε επιτρέψει στον εαυτό σας.
Αντικαταστήστε κάθε αρνητική σκέψη με μια όμορφη, και μην υποκύψετε σε κατάθλιψη, γιατί έτσι βάζετε τον εαυτό σας σε μεγάλο κίνδυνο για επόμενο έμφραγμα. Καλλιεργείστε στην ψυχή σας την ευγνωμοσύνη, ένα άκρως θεραπευτικό συναίσθημα – γνωρίζετε ήδη μετά από την εμπειρία σας, ότι στη ζωή τίποτα δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο, κατά συνέπεια η ευγνωμοσύνη αρμόζει σε κάθε περίσταση. Απολαύστε τις μικρές χαρές στην καθημερινότητά σας και επιδιώκετε το γέλιο – προτιμήστε να δείτε μία ταινία γέλιου αντί για μία δραματική. Αποφασίστε ότι η ζωή είναι όμορφη, και μπορείτε κι εσείς να την απολαμβάνετε, ακόμα και μετά από ένα έμφραγμα.