Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού & νόσος του Πάρκινσον

Σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε κατά την 111η συνάντηση της Αμερικανικής εταιρείας Μικροβιολογίας,τα βακτήρια του στομάχου, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία του έλκους, θα μπορούσαν επίσης να παίζουν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον.
Ο κος Ζήκος Παναγιώτης, νευρολόγος με εξειδίκευση στην Πάρκινσον, τόνισε ότι οι ασθενείς με Πάρκινσον αναφέρουν συμπτώματα από το γαστρενερικό σύστημα έξι εως οκτώ χρόνια πριν την εμφάνιση κινητικών συμπτωμάτων όπως το τρέμουλο.
Όπως δήλωσε ο ερευνητής Traci Testerman, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, “η λοίμωξη κατά την προχωρημένη μέση ηλικία, με ένα συγκεκριμένο στέλεχος του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού (Helicobacter pylori), έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία συμπτωμάτων της νόσου του πάρκινσον μετά από 3-5 μήνες. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι, η λοίμωξη με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, θα μπορούσε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου του πάρκινσον στους ανθρώπους”.
Οι γιατροί έχουν επισημάνει μια σχέση ανάμεσα στο έλκος του στομάχου και τη νόσο του Πάρκινσον, ήδη από τη δεκαετία του ‘60, πριν ακόμα γίνει γνωστό ότι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ήταν η αιτία του έλκους.
Πιο πρόσφατα, ένας αριθμός μελετών βρήκε ότι, άτομα με τη νόσο του πάρκινσον, είχαν περισσότερη πιθανότητα να έχουν μολυνθεί με το βακτηρίδιο και ότι οι ασθενείς με τη νόσο του Πάρκινσον, οι οποίοι έλαβαν φαρμακευτική αγωγή και θεραπεύθηκαν από τη λοίμωξη, εμφάνισαν ελαφρά βελτίωση, σε σύγκριση με ομάδα ελέγχου η οποία συνέχισε να εμφανίζει συμπτώματα.
Ο κος Ζήκος σχολιάζει επίσης ότι η απορρόφηση της ντοπαμίνης σε μορφή χαπιού, δυσχεραίνεται όταν ο ασθενής έχει μολυνθεί από το ελικοβακτηρίδιο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη δράση του φαρμάκου και φυσικά την επιδείνωση των κινητικών συμπτωμάτων. Κρίνεται συνεπώς σκόπιμος ο έλεγχος των ασθενών που παρουσιάζουν επιδείνωση της κλινικής τους εικόνας για την πιθανότητα προσβολής τους από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.