Πόσο επικίνδυνη είναι η έκθεση των παιδιών στον ήλιο;

ekthesi-paidiwn-ilios

Σαφέστατα οι συνέπειες της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα μας είναι πλέον γνωστές και επιστημονικά αποδεδειγμένες. Ωστόσο, αν και όλοι τις γνωρίζουν λίγοι είναι εκείνοι που τηρούν τους κανόνες προστασίας από τον ήλιο, οι οποίοι είναι ιδιαιτέρως αυστηροί στα παιδιά ηλικίας έως 12 ετών.

Δες ακόμα: Ηλίαση και θερμοπληξία στα παιδιά!

Οι υπεριώδεις ακτίνες δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό αθροιστικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα σώμα «μαζεύει» ηλιακή ακτινοβολία από τη γέννησή του κιόλας και είναι πιθανό να αναπτύξει καρκίνο του δέρματος πολύ αργότερα στη ζωή του. Οι συνέπειες της έκθεσής μας στον ήλιο παρουσιάζονται μακροπρόθεσμα.

Γι’ αυτό το λόγο καθίσταται ολοένα και πιο αναγκαία η ολοκληρωμένη προστασία μας απέναντι στις βλαβερές συνέπειες της υπερέκθεσής μας, και ειδικά των παιδιών, στον ήλιο. Το κατάλληλο ντύσιμο, το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και το αντηλιακό είναι τα σημαντικότερα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβει ένας γονιός.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά κάτω των 3 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο, διότι λόγω της υπερευαισθησίας του δέρματός τους καθίσταται πολύ εύκολο να πάθουν έγκαυμα. Δεύτερον, θα πρέπει να μην επιτρέπουμε να παίζουν σε χώρους που εκτίθενται στον ήλιο κατά τις ώρες 12- 5, όπως επίσης, τις ίδιες ώρες να μην πηγαίνουν για μπάνιο στη θάλασσα. Τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να έχουν το κατάλληλο σχήμα για το πρόσωπό τους, ώστε να καλύπτουν πλήρως την επιφάνεια που επιδιώκεται να προστατευτεί. Όσον αφορά στις ελιές που πιθανό να έχουν στο σώμα τους θα πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο, ενώ καθίσταται αναγκαία η συχνή παρακολούθησή τους από Δερματολόγο.

Πρόσφατη έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που είναι ικανή να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος στα παιδιά είναι πολύ μικρότερη από αυτή που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε έναν ενήλικα. Στην ίδια έρευνα αναλύθηκε το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό.

Συγκεκριμένα, τα μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν τη μελανίνη, η οποία προστατεύει το δέρμα, απαντώνται στην εξωτερική επιδερμίδα μας. Η βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία τείνει να προκαλεί βλάβη στο γενετικό υλικό των μελανοκυττάρων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μελανώματος. Τα βρέφη και τα μικρά σε ηλικία παιδιά κινδυνεύουν πολύ περισσότερο, διότι το δέρμα τους περιέχει ανώριμα μελανοκύτταρα, τα οποία πολλαπλασιάζονται ταχύτερα όταν υφίστανται την ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες να προκληθεί βλάβη στο DNA τους, και ως εκ τούτου η πιθανότητα δημιουργίας καρκίνου.

Επιπλέον, η υπεριώδης ακτινοβολία επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτό να μην μπορεί να εξαλείψει τα πρώτα καρκινικά κύτταρα που θα δημιουργηθούν κατά την ανάπτυξη μελανώματος.

Τι θα πρέπει να προσέχουμε κατά την έκθεσή μας στον ήλιο

Κατ’ αρχάς, όπως προαναφέρθηκε παραπάνω, οι ώρες που εκτίθενται τα παιδιά στον ήλιο θα πρέπει να περιοριστούν στις πρώτες πρωινές και στις απογευματινές. Θα ήταν ωφέλιμο να φορούν πάντα καπέλο, και ει δυνατόν, λεπτό μακρυμάνικο ύφασμα. Τα εφαρμοστά ρούχα προστατεύουν καλύτερα από την ηλιακή ακτινοβολία.

Το αντηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται μισή ώρα πριν την έκθεσή τους στον ήλιο, και να ανανεώνεται κάθε μία ώρα. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε ευαίσθητες περιοχές, όπως τα χείλη, τα πέλματα, ο λαιμός, οι αγκώνες και το κεφαλάκι.

Ακόμη κι αν κάνετε διακοπές στο βουνό, ή ορειβασία, ή ο καιρός είναι βροχερός θα πρέπει να εφαρμόζετε καθημερινά αντηλιακή προστασία και να την ανανεώνετε κάθε τόσο (ακόμη κι αν αναγράφεται ότι το εν λόγω αντηλιακό είναι αδιάβροχο).

Πρέπει να προσέχετε ιδιαιτέρως τις αντανακλώσες επιφάνειες, ήτοι την άμμο, το θαλάσσιο νερό, το χιόνι. Το γεγονός ότι κάθεστε κάτω από τη σκιά της ομπρέλας ή ενός σκιερού δέντρου δεν σας εξασφαλίζει πλήρη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Τέλος, όταν απλώνετε το αντηλιακό στο δέρμα του παιδιού βεβαιωθείτε ότι βάζετε την απαραίτητα ποσότητα κρέμας που χρειάζεται (αναγράφεται πάνω στο μπουκαλάκι) διαφορετικά έχετε υπόψη ότι του εξασφαλίζετε τη μισή από την αναγραφόμενη προστασία.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.