Παγκόσμιος συναγερμός για την έξαρση της νόσου Έμπολα
Ο ιός Έμπολα όταν εισχωρήσει στον οργανισμό προκαλεί τη νόσο του Έμπολα ή αλλιώς, τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα.
Η νόσος Έμπολα κρίνεται από τους επιστήμονες ως ιδιαιτέρως μεταδοτική, γι’ αυτό και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην παγκόσμια κοινότητα, ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την προστασία από τη διασπορά του ιού.
Ο ιός Έμπολα εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε τροπικές περιοχές στην Αφρική κατά τη δεκαετία του ’70, ωστόσο μέχρι το 2013 η νόσος δεν αποτελούσε συχνή αιτία θανάτου. Η μεγαλύτερη διασπορά του ιού αναφέρεται, σύμφωνα με ερευνητές, το 2014. Η έξαρση του ιού επηρεάζει πολλές περιοχές πλέον, όπως η Γουινέα, η Σιέρα Λεόνε και η Λιβερία, ενώ προσφάτως αναφέρθηκαν κρούσματα και στην Ευρώπη και στην Αμερική. Τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα του ιού έχουν ανησυχήσει την παγκόσμια κοινότητα, ενώ πλέον κρίνεται απαραίτητη η λήψη προληπτικών μέτρων από όλες τις χώρες.
Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Καταρχάς, τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως να εκδηλώνονται από 2 μέρες έως 3 βδομάδες μετά την επαφή με τον υπεύθυνο ιό. Μεταξύ άλλων στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται:
- Πυρετός
- Πονόλαιμος
- Κεφαλαλγία
- Πόνος στους μύες
- Ναυτία/ έμετος
- Κόπωση
- Κοιλιακός πόνος
- Διάρροια
- Επιπεφυκίτιδα
- Ηπατική ή νεφρική διαταραχή
- Αιμορραγία
Ποια είναι η μεταδοτικότητα της νόσου;
Η νόσος θεωρείται μολυσματική. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω επαφής με το αίμα ή με τα υγρά του σώματος κάποιου ζώου ή ανθρώπου που νοσεί. Η νόσος Έμπολα είναι δυνατό να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της επαφής για αρκετό χρονικό διάστημα. Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι κάποια είδη νυχτερίδας μεταφέρουν τον ιό στον άνθρωπο χωρίς απαραίτητα να νοσούν οι ίδιες.
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων των ΗΠΑ, ο ιός Έμπολα μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα απ’ ό, τι αρχικώς θεωρούσαν οι επιστήμονες. Μεταξύ άλλων, οι αμερικανοί επιστήμονες υποστήριξαν πως ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί από κάποιον ασθενή που παρουσιάζει καταρροή, βήχα ή φτάρνισμα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.
Ποια είναι η διάγνωση της νόσου;
Για τη διάγνωση της νόσου Έμπολα απαιτείται κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό. Αρχικώς, πρέπει να εξαιρεθούν άλλες ασθένειες με παρόμοια συμπτώματα. Εξίσου απαραίτητος για την ολοκληρωμένη διάγνωση είναι και ο ειδικός αιματολογικός έλεγχος για την ανεύρεση του ιού ή αντισωμάτων κατά του ιού στον οργανισμό.
Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος του Έμπολα;
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της νόσου Έμπολα. Οι επιστήμονες εργάζονται πάνω στη δημιουργία ενός εμβολίου, ωστόσο δεν έχει βρεθεί ακόμη το κατάλληλο εμβόλιο. Η ιατρική βοήθεια που παρέχεται στους ασθενείς περιλαμβάνει ενυδάτωση του πάσχοντος από το στόμα ή ενδοφλέβια. Η θνησιμότητα της νόσου κυμαίνεται από 50 έως 90%.