Εγκυμοσύνη: Τι συμβαίνει στο σώμα σου για να υποδεχθείς το μωρό σου

egkymosini

Η κύηση οδηγεί σε τεράστιες φυσιολογικές μεταβολές πάντα προς όφελος του εμβρύου. Είναι χρήσιμο να περιγράψουμε τις μεταβολές αυτές που συμβαίνουν προκειμένου να δημιουργηθεί η καινούργια ζωή.

  1. Στο Αναπνευστικό σύστημα: Η κατανάλωση οξυγόνου αυξάνεται κατά 15-20%. Το 40% των αυξημένων απαιτήσεων σε οξυγόνο αφορά το έμβρυο. Η αύξηση επιτυγχάνεται κυρίως με τον εισπνεόμενο όγκο και όχι με τη συχνότητα των αναπνοών.
  2. Στο Καρδιαγγειακό σύστημα: Η καρδιακή παροχή αυξάνεται κατά 40% λόγω αύξησης του όγκου παλμού και της καρδιακής συχνότητας.
  3. Στο Αίμα: Οι απαιτήσεις σε σίδηρο είναι αυξημένες και συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις του μεγαλύτερου όγκου των ερυθροκυττάρων του αναπτυσσόμενου εμβρύου και του πλακούντα κι επομένως τα επίπεδα Φερριτίνης μειώνονται. Το έμβρυο κερδίζει Σίδηρο από τον ορό της μητέρας μέσω του πλακούντα κυρίως τον τελευταίο μήνα της κυήσεως.
  4. Στον Μεταβολισμό Φυλλικού οξέος: Οι ημερήσιες ανάγκες σε Φυλλικό οξύ αυξάνουν από 50mg σε 400mg. Επιβάλλεται η καθημερινή λήψη Φυλλικού οξέος.
  5. Στο Ουροποιητικό σύστημα: Υπάρχει διάταση της νεφρικής πυέλου και των ουρητήρων που οφείλεται στην προγεστερόνη και σε πίεση από της μεγέθυνση της μήτρας. Αυτό οδηγεί σε στάση των ούρων και σε πιθανότητα Ουρολοίμωξης.
  6. Αιμόσταση στην κύηση: Η κύηση συνοδεύεται από υπερπηκτικότητα που έχει σαν πλεονέκτημα την ελαχιστοποίηση της απώλειας αίματος κατά τον τοκετό και σαν μειονέκτημα τον αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικής νόσου.
  7. Στο Γαστρεντερικό σύστημα: Υπάρχει μείωση της κινητικότητας του εντέρου και αύξηση του χρόνου διάβασής του κι έτσι ωφελείται το έμβρυο με αύξηση απορρόφησης θρεπτικών συστατικών. Η ναυτία και ο έμετος στην αρχή της κυήσεως οφείλονται σε αύξηση της Χοριακής Γοναδοτροπίνης και των Οιστρογόνων. Πολλές φορές συνυπάρχει δυσκοιλιότητα και αιμορροΐδες.
  8. Στο Δέρμα: Προκαλείται υπέρχρωση θηλών και μέσης γραμμής της κοιλιάς λόγω διέγερσης των μελανοκυττάρων από την Πλακουντιακή ορμόνη. Οι ραβδώσεις και οι ραγάδες οφείλονται στα υψηλά επίπεδα Οιστρογόνων στο δέρμα.
  9. Στον Μεταβολισμό: Ο ρυθμός μεταβολισμού της μητέρας αυξάνεται κατά 20% και το βάρος της κατά 12 κιλά. Η κύηση είναι μια διαβητογόνος κατάσταση κι αν υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να αυξηθούν παθολογικά τα επίπεδα γλυκόζης της μητέρας (διαβήτης κυήσεως).
  10. Στη Θρέψη του εμβρύου: Η ενέργεια στο αναπτυσσόμενο έμβρυο προσφέρεται από τη γλυκόζη, τα αμινοξέα και τα λιπαρά οξέα που μεταφέρονται μέσω του πλακούντα.
  11. Ανοσολογία: Το έμβρυο παρόλο που είναι μεταμοσχευμένο στην εσωτερική επιφάνεια της μήτρας της μητέρας δεν απορρίπτεται γιατί υπάρχουν προστατευτικοί μηχανισμοί που αποτρέπουν την ανοσολογική απόρριψη του εμβρύου.

Πώς γίνεται ο φυσιολογικός τοκετός; Ποια στάδια περιλαμβάνει;

Όσον αφορά τον φυσιολογικό τοκετό, αυτός έχει 3 στάδια.

Το πρώτο στάδιο: Ξεκινά από την έναρξη του τοκετού μέχρι την τέλεια διαστολή του τραχήλου. Επειδή η διαδικασία αυτή είναι επώδυνη καλό είναι να υποστηρίζεται η επίτοκος με επισκληρίδιο αναισθησία που θα τη βοηθήσει να ανταπεξέλθει ανώδυνα τη διαδικασία του τοκετού.

Το δεύτερο στάδιο: Ξεκινά από την τελεία διαστολή του τραχήλου μέχρι την έξοδο της κεφαλής του νεογνού.

Το τρίτο στάδιο: Αφορά την αποβολή του πλακούντα και των υμένων.

Επιδίωξη του γιατρού είναι να γεννήσει η γυναίκα φυσιολογικά με ιδανικές συνθήκες σε φιλικό και ασφαλές περιβάλλον και η καισαρική τομή να εφαρμόζεται μόνον όταν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι που θα απέκλειαν τη δυνατότητα φυσιολογικής εξέλιξης του τοκετού.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.