Δυσμηνόρροια: πώς να ανακουφιστείτε από τους πόνους της περιόδου

Δυσμηνόρροια_Αντιμετώπιση πόνων περιόδου

Η δυσμηνόρροια είναι ίσως η νούμερο ένα «πάθηση» που ταλαιπωρεί τις γυναίκες. Φυσικά, δεν πρόκειται ακριβώς για πάθηση, αλλά για συμπτωματολογία που εκδηλώνεται στην πλειοψηφία των γυναικών λίγες ημέρες πριν και κατά την έναρξη της περιόδου.

Δες ακόμα: Ενδομητρίωση: υπάρχει λύση;

Η δυσμηνόρροια χωρίζεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή, αναλόγως με το είδος και την ένταση των συμπτωμάτων. Μεταξύ άλλων στα συνήθη συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά, ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η οσφυαλγία και ένα γενικότερο αίσθημα αδιαθεσίας. Φυσικά, δε λείπουν και οι επιπτώσεις στην ψυχολογία της γυναίκας εκείνες τις ημέρες. Οι περισσότερες παρουσιάζουν έντονη ευαισθησία, ευσυγκινησία και εκνευρισμό.

Διαχωρισμός πρωτοπαθούς από την δευτεροπαθή δυσμηνόρροια

Πρωτοπαθής δυσμηνόρροια υπάρχει όταν δεν παρατηρούνται κάποια συγκεκριμένα και έντονα συμπτώματα από την έναρξη του έμμηνου κύκλου της γυναίκας. Ο πόνος εκδηλώνεται μόλις λίγες ώρες πριν και κατά την έναρξη της περιόδου.

Η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια εμφανίζεται λίγα χρόνια μετά την εμφάνιση της «πρώτης περιόδου». Δηλαδή, ενώ αρχικώς η γυναίκα δεν φαίνεται να εμφανίζει κάποια έντονα και δυσάρεστα συμπτώματα, κάποια χρόνια μετά τα συμπτώματα που είχε, επιδεινώνονται και γίνονται πιο έντονα.

Τι είναι αυτό που προκαλεί πόνο κατά την περίοδο;
Η συνηθέστερη αιτία πρόκλησης πόνου στη δευτεροπαθή δυσμηνόρροια είναι η ενδομητρίωση. Επίσης, μπορεί να ευθύνεται η ρήξη κύστεως στις ωοθήκες, η αδενομύωση, οι επαναλαμβανόμενες σαλπιγγίτιδες, τα ινομυώματα, ο πολύποδας, η οπίσθια κλίση της μήτρας ή ακόμη και η χρήση ορισμένων μέτρων αντισύλληψης.

Ειδικές προφυλάξεις
Για να προληφθούν τα επώδυνα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας προτείνεται η τακτική σωματική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και της υπερκατανάλωσης καφέ. Επίσης, πρέπει η διατροφή της γυναίκας να είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιδιαιτέρως σε σίδηρο.

Πώς θα ανακουφιστώ από τα συμπτώματα;
Συνήθως χορηγούνται ήπια αναλγητικά και παυσίπονα, ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους αυξάνεται όταν λαμβάνονται μία μέρα πριν την έναρξη της περιόδου.
Εάν η γυναίκα επιθυμεί μία πιο φυσική θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσμηνόρροιας, συνήθως προτείνεται η εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων ή θερμοφόρας στην περιοχή της κοιλιακής χώρας, η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων (χαμομήλι, βασιλικός), η εμβρυακή στάση ανάπαυσης και η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο.

Πώς μπορεί η βοτανολογία να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων;
Τα βότανα μπορούν να επηρεάσουν πολλές λειτουργίες των ζωτικών μας οργάνων, αλλά και της ψυχολογίας μας. Εγχώρια και μη βότανα μπορούν να αποτελέσουν μία πρώτη φυσική βοήθεια ενάντια στους πόνους της περιόδου, αλλά και σε όλη τη συμπτωματολογία που εκδηλώνεται πριν και κατά τις πρώτες μέρες της εμμήνου ρύσης.

Το απόσταγμα λυγαριάς έχει αποδεδειγμένα αποτελεσματική δράση κατά των συμπτωμάτων εκνευρισμού, θλίψης, ευερεθιστότητας, πονοκεφάλου και λαιμαργίας που ταλαιπωρούν τις γυναίκες. Η λυγαριά ομαλοποιεί τις ορμονικές εκκρίσεις και βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία του έμμηνου κύκλου.

Το φασκόμηλο είναι ίσως το πιο γνωστό βότανο με ανακουφιστική δράση εδώ στην Ελλάδα. Η δράση του είναι σπασμολυτική, αντικαταθλιπτική, αγχολυτική και γενικότερα ανακουφίζει από τις κράμπες της περιόδου και ηρεμεί τη γυναίκα.

Το βιβούρνο έχει πολλαπλή ανακουφιστική δράση. Δρα ως αναλγητικό για τις κράμπες στην κοιλιά, τους σπασμούς της μήτρας, αλλά και τους πόνους στα πόδια και τη μέση.
Η λευκή παιώνια είναι ένα φυτό παραδοσιακό στην Άπω Ανατολή. Οι Ιάπωνες το χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν για να θεραπεύσουν τους πόνους της περιόδου, τις κοιλιακές κράμπες, αλλά και για να ελέγξουν την έντονη αιμορραγία.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.