Δυσλειτουργική αιμορραγία της μήτρας

dysleitourgiki-aimorragia-mitras

Δυσλειτουργική αιμορραγία της μήτρας είναι η ανώμαλη εμφάνιση αίματος από τη μήτρα, λόγω ορμονικής διαταραχής. Η συνηθέστερη αιτία είναι η ανωοθυλακιορρηξία που εμφανίζεται συχνότερα στην ήβη και την κλιμακτήριο και χαρακτηρίζεται από την έντονη και παρατεταμένη δράση των οιστρογόνων στο ενδομήτριο, χωρίς την κυκλική προστατευτική δράση της προγεστερόνης.

Δες ακόμα: Ινομυώματα: Αντιμετώπιση και νέες θεραπείες

Αποτέλεσμα της οιστρογονικής δράσης είναι η υπερπλασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ενδομητρίου.

Δυσλειτουργική αιμορραγία παρατηρείται και σε γυναίκες με κανονική ωοθυλακιορρηξία σε ποσοστό 10%.

Σταγονοειδής αιμόρροια στο μέσο του κύκλου οφείλεται συνήθως σε πτώση των οιστρογόνων κατά την ωοθυλακιορρηξία, ενώ συχνομηνόρροια (ακανόνιστα συχνά επεισόδια αιμορραγίας σε χρονικά διαστήματα μικρότερα των 18 ημερών) ή αραιομηνόρροια (εμφάνιση περιόδου σε διαστήματα μεγαλύτερα των 45 ημερών) οφείλονται σε βράχυνση ή παράταση της παραγωγικής φάσης του κύκλου αντίστοιχα.

Άλλη δυσλειτουργική αιμορραγία είναι η διαταραχή της λειτουργίας του ωχρού σωματίου, η ανεπάρκεια του οποίου προκαλεί σταγονοειδή αιμόρροια, λίγες μέρες πριν από την αρχή της περιόδου, ενώ παράταση της λειτουργίας του ωχρού σωματίου συνήθως εκδηλώνεται με μηνορραγία (δηλαδή αιμορραγία που εμφανίζεται τις μέρες της περιόδου, αλλά είναι αυξημένη σε ποσότητα και διάρκεια).

Διάγνωση δυσλειτουργικής αιμορραγίας

Κάθε γυναίκα, ιδιαίτερα άνω των 30 ετών, που εμφανίζει αιμορραγία από τη μήτρα, εκτός της φυσιολογικής περιόδου, πρέπει να ερευνάται με διαγνωστική απόξεση του ενδομητρίου.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Θεραπεία δυσλειτουργικής αιμορραγίας

Η ορμονική θεραπεία για την ανωοθυλακιορρηκτική δυσλειτουργική αιμορραγία γίνεται με τη χορήγηση προγεστερόνης, τουλάχιστο για δέκα μέρες ή με συνδυασμό οιστρογόνων – προγεστερόνης.

Σε μεγάλες αιμορραγίες, που συμβαίνουν συνήθως στην ήβη, χορηγούμε ενδοφλεβίως οιστρογόνα για 1-2 μέρες και, αφού σταματήσει η αιμορραγία, συνεχίζουμε με αντισυλληπτικά.

Σε περίπτωση σταγονοειδούς αιμόρροιας, αν εμφανίζεται μετά την περίοδο, χορηγούμε αντισυλληπτικά, ενώ, αν εμφανίζεται πριν από την περίοδο, την αντιμετωπίζουμε με προγεστερόνη από την 14η – 25η μέρα του κύκλου.

Αν υπάρχουν πολύποδες ή ινομυώματα τα οποία προκαλούν αιμορραγίες, αυτά δεν αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά, αλλά , αφού τεκμηριωθεί η διάγνωση με υπερηχογράφημα, συνιστούμε χειρουργική αντιμετώπιση.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.