Δυσκολεύεσαι να χάσεις βάρος; Μάθε γιατί!

Μάθε γιατί δυσκολεύεσαι να χάσεις βάρος

Μάθε γιατί δυσκολεύεσαι να χάσεις βάροςΑπό την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου, αν και κάνεις δίαιτα ή απλώς προσέχεις τη διατροφή σου, είναι αδύνατο να χάσεις βάρος. Το αδυνάτισμα δεν είναι απλή υπόθεση. Προϋποθέτει ότι το άτομο ταυτόχρονα με την διατροφή θα πρέπει να ακολουθήσει και ένα πρόγραμμα άθλησης, κάτι που θα βοηθήσει στην ταχύτερη αποτελεσματικότητα της δίαιτας.

Αν παρά το γεγονός ότι ακολουθείς πιστά μία δίαιτα ή ένα πρόγραμμα διατροφής, εξακολουθείς να μην χάνεις βάρος, τότε είναι πιθανό να οφείλεται σε κάποια υποκείμενη πάθηση ή ακόμη και στην κληρονομικότητα.

Ας δούμε εδώ ποιες είναι μερικές από τις πιο συνήθεις αιτίες που επηρεάζουν την ικανότητα αδυνατίσματος.

  • Υποκείμενες παθήσεις
  • Κληρονομικοί παράγοντες
  • Ηλικία
  • Φύλο
  • Άγχος
  • Τροφική δυσανεξία

Πιο αναλυτικά, υπάρχουν παθήσεις που σχετίζονται με την αύξηση του βάρους. Πιο συγκεκριμένα, οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα ή κάποιες ορμονικές παθήσεις όπως το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Στις παραπάνω παθήσεις μπορεί να υπάρξει ανισορροπία στο ρυθμό του μεταβολισμού και στην αποθήκευση λίπους.

Οι κληρονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος ενός ανθρώπους αφορούν στους γονείς και στο σωματικό τους βάρος. Τι σημαίνει αυτό; Παιδιά τα οποία ήταν παχύσαρκα κατά την παιδική ηλικία και είναι παχύσαρκοι και οι γονείς τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυξημένο βάρος κατά την ενήλικη ζωή τους. Επίσης, τα γονίδια μπορούν να καθορίσουν το σχήμα του σώματος και τα σημεία συσσώρευσης λίπους.

Η ηλικία επηρεάζει το ρυθμό αύξησης του βάρους μας, καθώς στις γυναίκες η περίοδος της εμμηνόπαυσης σηματοδοτείται από τεράστιες ορμονικές και σωματικές αλλαγές. Τέλος, και το φύλο παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες, λόγω και των ορμονικών αλλαγών, καταφέρνουν να χάσουν κιλά πιο αργά σε σχέση με τους άνδρες.

Το άγχος όταν επιμένει και δυσκολεύει την καθημερινότητά σου μπορεί να επηρεάσει και τον μεταβολισμό σου. Το στρες ευνοεί την παραγωγή ινσουλίνης, η οποία αυξάνει το ρυθμό αποθήκευσης του λίπους.

Η τροφική δυσανεξία είναι ένα πρόβλημα, το οποίο πολλοί άνθρωποι αγνοούν ότι έχουν. Συχνά τα γαλακτοκομικά ενοχοποιούνται για πρόκληση τροφικής δυσανεξίας, με συνέπεια το έντονο φούσκωμα και την κατακράτηση υγρών. Ωστόσο, κι άλλες κατηγορίες τροφίμων μπορεί να ευθύνονται για την πρόκληση δυσανεξίας, όπως οι ξηροί καρποί, η γλουτένη και τα αβγά. Τα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας μπορούν να επηρεάσουν το αδυνάτισμα, καθυστερώντας το.

Τι πρέπει να κάνω;

Καταρχάς, πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε δίαιτα θα πρέπει να επισκεφθείς έναν γιατρό και να πραγματοποιήσεις κάποιες ειδικές εξετάσεις, στις οποίες θα ελεγχθεί αν υπάρχει κάποια πάθηση που παρεμποδίζει τον μεταβολισμό σου. Καλό θα ήταν, για να είναι πιο αποτελεσματική η δίαιτά σου, να απευθυνθείς σε έναν ειδικό διαιτολόγο, ώστε να σου προτείνει μία δίαιτα που ταιριάζει αποκλειστικά σε εσένα και στον οργανισμό σου και να μην εφαρμόζεις διαιτολόγια άλλων. Κάθε οργανισμός έχει τις δικές του ανάγκες και κάθε μεταβολισμός ενεργοποιείται με συγκεκριμένους τρόπους, που είναι διαφορετικοί για τον καθένα.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.