Δυσκοιλιότητα: που οφείλεται και πως μπορείτε να απαλλαγείτε

Δυσκοιλιότητα: Πού οφείλεται και πώς να την αντιμετωπίσετε

Η δυσκοιλιότητα είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις του γαστρεντερικού μας συστήματος και απαντάται σε μεγάλη μερίδα του ενήλικου συνήθως πληθυσμού. Η δυσκοιλιότητα αν είναι χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις που μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπισή της παίζει η διατροφή αλλά και η άσκηση.

Δες ακόμα: Δυσκοιλιότητα: συμπτώματα και κατάλληλη αντιμετώπιση!

Πώς θα διαπιστώσω αν πάσχω από δυσκοιλιότητα;

Η διάγνωση της δυσκοιλιότητας γίνεται αν στα συμπτώματά σας απαντώνται ένα ή περισσότερα κριτήρια από τα κάτωθι:

  • Αν προσπαθείτε έντονα στο 25% των κενώσεων.
  •  Αν παρατηρείτε ατελή κένωση σε ποσοστό 25% των κενώσεων.
  • Αν τα κόπρανα είναι σκληρά ή σε σχήμα σβόλου σε ποσοστό τουλάχιστον 25% των κενώσεων.
  • Αν χρειάζεστε ειδικούς χειρισμούς για να βοηθήσετε την αποτελεσματικότητα μιας κένωσης σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 25% αυτών.

Τα συνήθη συμπτώματα που παρατηρούνται είναι ο πόνος κατά την κένωση, η παρουσία σκληρών και άμορφων κοπράνων, καθώς και η μικρή συχνότητα κενώσεων μέσα στη βδομάδα (λιγότερες από 3 φορές τη βδομάδα). Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί αίμα στα κόπρανα, αναιμία και απώλεια βάρους.

Πού οφείλεται η δυσκοιλιότητα και πώς διαγιγνώσκεται;

Η χρόνια μορφή της πάθησης μπορεί να είναι ιδιοπαθής, να οφείλεται δηλαδή σε οργανική δυσλειτουργία, ή δευτεροπαθής, να είναι δηλαδή απόρροια κάποιας υποκείμενης νόσου (σακχαρώδης διαβήτης, νόσος του Πάρκινσον, ορθοκολικός καρκίνος, πολλαπλή σκλήρυνση, υποθυρεοειδισμός, νευρική ανορεξία). Πολύ συχνά κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα προκαλούν συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Για παράδειγμα, τα αντικαταθλιπτικά, τα σπασμολυτικά, τα αντιψυχωσικά μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα στον ασθενή που τα λαμβάνει.

Η διάγνωση της νόσου γίνεται μέσω κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων. Ο ειδικός γιατρός θα πραγματοποιήσει δακτυλική εξέταση του ορθού και θα καταγράψει το πλήρες ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του ασθενούς.

Πώς θα απαλλαγώ από τη δυσκοιλιότητα;

Αρχικώς καλό θα ήταν να εντοπιστεί η πάθηση στα αρχικά της στάδια, ώστε να αποφευχθεί η λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπισή της. Συνιστάται η αύξηση της σωματικής άσκησης, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από συμπτώματα δυσκοιλιότητας, και η κατανάλωση άφθονων υγρών και φυτικών ινών, όπως και προβιοτικών.

Επικουρικά συνιστάται η καθιέρωση μιας συγκεκριμένης ώρας την ημέρα για τη διαδικασία της κένωσης (ενδεικτικά καθημερινά μετά το πρόγευμα). Αν η πάθηση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και όλα τα παραπάνω δεν είναι αποτελεσματικές μέθοδοι, χορηγούνται φαρμακευτικά σκευάσματα. Προτείνονται υπακτικά φάρμακα και εντερο-διεγερτικά. Εφαρμόζεται μαλακτικό και διογκωτικό των κοπράνων.

Δες ακόμα:
Πρόσφατα κυκλοφόρησε στη χώρα μας ένα νέο φαρμακευτικό σκεύασμα, η προκαλοπρίδη, η οποία διεγείρει την κινητικότητα του εντέρου και αυξάνει τη συχνότητα και την ποσότητα των κενώσεων.

Ο σπουδαίος ρόλος της σωματικής άσκησης στην πρόληψη της νόσου

Η σωματική άσκηση επιδρά στο πεπτικό μας σύστημα και επηρεάζει τη λειτουργία του. Κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες που έχουν αποδείξει ότι η μειωμένη σωματική άσκηση αποτελεί ίσως το βασικότερο παράγοντα εμφάνισης της δυσκοιλιότητας, γι’ αυτό και εντοπίζεται κυρίως σε ενήλικα άτομα όπου η άσκηση είναι μειωμένη.
Η σωματική άσκηση θα πρέπει να γίνεται, ωστόσο, με προσοχή. Ο πολύ έντονος ρυθμός μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι ασκήσεις με μεγάλη ένταση μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, κοιλιακό άλγος, εμετό ή και κράμπα, ακόμη και αιμορραγία, αν ενυπάρχει ήδη το πρόβλημα.
Αντιθέτως, η μέτρια άσκηση μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Η μέτρια άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο, χολολιθίασης, καθώς και καρκίνου του στομάχου.

Φυτικές ίνες: Ο σύμμαχός μας στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

Ου φυτικές ίνες έχουν αποδεδειγμένα αποτελεσματική δράση κατά των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας, καθώς έχουν την ικανότητα να ενυδατώνουν τον οργανισμό, να βοηθούν στην πήξη, στην πρόσφρηση των οργανικών μορίων, στη μικροβιακή αποικοδόμηση και στην αύξηση του ιξώδους.
Οι φυτικές ίνες προέρχονται από αμυλούχους πολυσακχαρίτες, λιγνίνη και ολιγοσακχαρίτες. Η δράση τους έγκειται στην βοήθεια που παρέχει στον οργανισμό η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών του αίματος, καθώς και στην ενίσχυση της διαδικασίας της πέψης. Οι περισσότερες πηγές φυτικών ινών προσδίδουν στον οργανισμό θερμίδες. Οι θερμίδες συνεισφέρουν ενεργά στην αποδόμηση των φυτικών ινών από τη μικροβιακή χλωρίδα του παχέως εντέρου.
Γενικότερα, οι φυτικές ίνες επιδρούν στη μεταβολισμό της γλυκόζης καθώς και σε αυτό των λιπιδίων.

Συμπερασματικά…

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα πολύ συχνό και σημαντικό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτήν, καθώς και την καθημερινή τους αποδοτικότητα και δραστηριότητα. Καλό θα ήταν να υιοθετηθεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής, με συμπερίληψη τακτικής σωματικής άσκησης και κατανάλωσης λαχανικών και νερού καθημερινά.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.