Δωρεάν έλεγχος για τα αφροδίσια 1-6 Δεκεμβρίου
Οι περισσότεροι από εμάς κάποια στιγμή στη ζωή μας θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό HPV. Κάποιοι από τους τύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ευθύνονται για τα κονδυλώματα και άλλοι για την εμφάνιση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, του πέους, του στοματοφάρυγγα κ.ά.
Σήμερα, παρά την ενημέρωση, τα αφροδίσια χτυπούν ολοένα και μικρότερες ηλικίες, καθώς η σεξουαλική ζωή ξεκινά νωρίς. Και το προφυλακτικό δεν προστατεύει 100% ούτε από τα κονδυλώματα που μπορεί να υπάρχουν γύρω από τα γεννητικά όργανα ούτε από τον έρπη!
Η δερματολογική εξέταση είναι απαραίτητη όχι μόνο για να γνωρίζει όποιος τα φέρει τι επιλογές έχει για να απαλλαγεί από αυτά, αλλά και για να μην τα μεταδίδει στον σύντροφό του. Την 1η Δεκεμβρίου που είναι η Παγκόσμια Μέρα κατά του Aids, αποφασίσαμε να προσφέρουμε δωρεάν δερματολογική ενημέρωση και συμβουλές για τα αφροδίσια νοσήματα σε όσους τα φέρουν.
Ποια είναι όμως τα πιο συχνά από αυτά; Όπως επισημαίνει η δρ Αμαλία Τσιατούρα, δερματολόγος- αφροδισιολόγος, επιστημονική διευθύντρια του δερματολογικού τμήματος της Cosmetic Derma Medicine, μέλος της Ελληνικής HPV Εταιρείας πρόκειται για τα παρακάτω:
Τα κονδυλώματα είναι κατά κανόνα αθώες βλάβες που εμφανίζονται πάνω και γύρω από τα γεννητικά όργανα π.χ. αιδοίο, βάλανος, πρωκτός. Η μετάδοση του ιού HPV γίνεται με την σεξουαλική επαφή. Η τυποποίησή του επιτυγχάνεται με το HPV DNA test, ενώ η καλύτερη πρόληψη είναι ο εμβολιασμός. Αυτή τη στιγμή η πιο σύγχρονη μέθοδος που εξαλείφει τα κονδυλώματα-ακόμα και μέσα σε μία επίσκεψη- είναι το λέιζερ διοξειδίου (C02). Άλλες επιλογές που υπάρχουν είναι η κρυοθεραπεία (χρειάζονται συνήθως πάνω από 1 συνεδρίες) και η διαθερμία. Σχεδόν όλες απαιτούν τοπική αναισθησία.
Ο έρπης: Η πιο χαρακτηριστική εικόνα του έρπητα γεννητικών οργάνων είναι οι φυσαλίδες στη βάλανο, την είσοδο του κόλπου κ.α. Ωστόσο αυτή η όψη είναι ορατή το διάστημα που υπάρχει έξαρση. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με ειδική φαρμακευτική αγωγή.
Άλλα αφροδίσια που παρουσιάζονται λιγότερο συχνά είναι: γονόρροια, σύφιλη και μολυσματική τέρμινθος.