Save the date 4-8 Μαΐου: Δωρεάν εξέταση σπίλων
Η δερματολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα εξηγεί για ποιο λόγο αξίζει να κάνετε εξέταση σπίλων στη δωρεάν εβδομάδα δράσης της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας και τι έδειξαν τα αποτελέσματα της δράσης πέρυσι.
Δωρεάν εξέταση σπίλων θα προσφέρουν στα ιδιωτικά τους ιατρεία και σε δημόσια νοσοκομεία δεκάδες δερματολόγοι στις 4-8 Μαΐου, οπότε διανύουμε την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος. Η πρωτοβουλία του θεσμού αυτού που συνεχίζεται ανήκει στην Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία.
Η εξέταση αυτή είναι σημαντικό να γίνεται μια φορά το χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στο φως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος αυξάνονται σταδιακά και υπερβαίνουν τα 2 εκ. ετησίως. Από αυτά οι 130.000 περιπτώσεις σχετίζονται με το μελάνωμα που αποτελεί μια πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Μάλιστα το μελάνωμα χτυπά πιο συχνά τις γυναίκες (12 γυναίκες και 6 άντρες ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη). Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη είναι απαραίτητες σήμερα.
Τι λέει η δερματολόγος
Όπως εξηγεί η δερματολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα που συμμετέχει στη δράση και είναι επιστημονική διευθύντρια του τμήματος Δερματολογίας και Εφαρμογών Laser της κλινικής Cosmetic Derma Medicine, πέρυσι η ίδια δέχτηκε αρκετά περιστατικά με βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Το τελευταίο θεωρείται η λιγότερο ύπουλη μορφή καρκίνου του δέρματος και αντιμετωπίζεται με την αφαίρεση των βλαβών. Επίσης είδε αρκετούς δυσπλαστικούς σπίλους-και σε νέους ανθρώπους- που αφαιρέθηκαν προληπτικά και 1 ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα σε έναν ασθενή 65 ετών. «Το θετικό είναι ότι η εξέταση αυτή βοήθησε να προλάβουμε την εξέλιξη των βλαβών, να ενημερωθεί καλύτερα ο κόσμος για τους κινδύνους της εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και μελανώματος και να μην εκτίθεται με τις ώρες στην ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης βοήθησε να διαγνωστούν και άλλες παθήσεις του δέρματος τις οποίες αγνοούσε ο ασθενής, όπως μυρμηγκιές και αιμαγγειώματα, και στην συνέχεια να αντιμετωπιστούν» παρατηρεί η κ. Τσιατούρα.
Σύμφωνα με τη γιατρό, μια άλλη εξέταση-που όμως δεν παρέχεται δωρεάν-είναι η χαρτογράφηση σπίλων που περιλαμβάνει τη φωτογράφισή τους ψηφιακά και την αποθήκευση σε ειδικό λογισμικό. «Με αυτό τον τρόπο παρακολουθούμε την εξέλιξη των σπίλων κάθε χρόνο ή ανά έξι μήνες, όποτε δηλαδή πούμε σε κάποιον να έρθει σε εμάς για επανέλεγχο».
Γιατί να κλείσεις ραντεβού:
-Η εξέταση σπίλων γίνεται ανώδυνα. Ο δερματολόγος εξετάζει τους σπίλους με ένα δερματοσκόπιο και σας ενημερώνει αν πρόκειται για κάτι αθώο ή ύποπτο. Στην δεύτερη περίπτωση η βλάβη αφαιρείται προληπτικά και ανάλογα ακολουθεί ή όχι θεραπεία.
-Οι πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος μελάνωμα είναι πολλές. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΑΕ, από τους 6.596 ανθρώπους που εξετάστηκαν το 1,84% είχε βλάβες ύποπτες για μελάνωμα, το 8,8% ύποπτες για κακοήθεια και το 5,7% είχε ακτινική κεράτωση.