Site icon Doctoranytime Blog

Δυσμηνόρροια: ένα πρόβλημα που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των γυναικών

Γράφει ο Ιωάννης Κανιάρης, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας συνεργάτης του doctoranytime.gr

Με τον όρο δυσμηνόρροια (επώδυνος έμμηνος ρύση) αναφερόμαστε στο αμβλύ, κατά κύματα άλγος στην κάτω κοιλιακή χώρα, ταυτόχρονα με την έμμηνο ρύση. Παράλληλα μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετοι, κεφαλαλγία, ανορεξία, διάρροια, καθώς και διάφορες ψυχολογικές διαταραχές όπως κατάθλιψη και ευερεθιστότητα. Η δυσμηνόρροια αποτελεί το συχνότερο γυναικολογικό σύμπτωμα καθώς αφορά περίπου το 50% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας και την κύρια αιτία απουσίας από το σχολείο και την εργασία.

Ανάλογα με την παθοφυσιολογία, η δυσμηνόρροια διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Ως πρωτοπαθής δυσμηνόρροια ορίζεται το άλγος κατά την διάρκεια της εμμηνορρυσίας, χωρίς να υπάρχει υποκείμενη γυναικολογική πάθηση. Εμφανίζεται περίπου 6-12 μήνες μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως και συνήθως υπάρχει κληρονομικότητα. Το άλγος οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή προσταγλανδινών από το ενδομήτριο που προκαλούν συσπάσεις και ισχαιμία του ενδομητρίου.

Οι ουσίες αυτές παράγονται κατά τη δεύτερη φάση του κύκλου πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Ο πόνος είναι έντονος, με κωλικοειδή χαρακτήρα, εντοπίζεται στο υπογάστριο και αντανακλά στη μέση και τους μηρούς. Εμφανίζεται λίγες ώρες πριν την έμμηνο ρύση και διαρκεί 12-72 ώρες ανάλογα με την ασθενή. Δεν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα κατά τη γυναικολογική και την υπερηχογραφική εξέταση. Όταν τα συμπτώματα είναι αρκετά έντονα απαιτείται πολλές φορές κατάκλιση και αποχή από τις καθημερινές δραστηριότητες. Τα συμπτώματα υποχωρούν μετά τον πρώτο τοκετό.

Θεραπευτικά για την αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας χορηγούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs), των οποίων η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 80% περίπου. Η αποτελεσματικότητα γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν η χορήγησή τους αρχίσει περίπου 1-2 ημέρες πριν από την αναμενόμενη έμμηνο ρύση, έτσι ώστε να υπάρχουν ικανοποιητικά επίπεδα του φαρμάκου στο αίμα όταν αρχίσει το πρώτο ‘’κύμα’’ του πόνου. Σε μη απάντηση στα NSAIDs θα πρέπει να χορηγηθούν αντισυλληπτικά δισκία . Πολλές φορές τα αντισυλληπτικά, μπορούν να αποτελέσουν πρώτη επιλογή θεραπείας σε γυναίκες που επιθυμούν αντισύλληψη και δεν παρουσιάζουν αντενδείξεις στη χορήγησή τους. Ο συνδυασμός NSAIDs και αντισυλληπτικών δισκίων μπορεί να χορηγηθεί σε περιπτώσεις που δεν απαντούν στη μονοθεραπεία.

Ως δευτεροπαθής δυσμηνόρροια ορίζεται το άλγος κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας, που οφείλεται σε υποκείμενες παθήσεις της ελάσσονος πυέλου. Η δευτεροπαθής δυσμηνόρροια μπορεί να εμφανιστεί οποτεδήποτε μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, χαρακτηριστικά σε γυναίκες άνω των 25 ετών. Μπορεί να εμφανιστεί ως νέο  σύμπτωμα μιας υποκείμενης νόσου ή μεταβολή των χαρακτήρων ενός γνωστού άλγους. Ανάλογα με την υποκείμενη νόσο μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως μητρορραγία, μηνορραγία, υπογονιμότητα, αιμορραγία κατά την επαφή,  κολπικές εκκρίσεις κλπ.

Κατά την γυναικολογική και την υπερηχογραφική εξέταση μπορεί να αναδειχθούν διάφορα παθολογικά ευρήματα. Εάν τα ευρήματα είναι αρνητικά, συνιστάται λαπαροσκόπηση. Συχνά αίτια δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας είναι η ενδομητρίωση, η αδενομύωση, η χρόνια πυελική φλεγμονή και τα υποβλεννογόνια  ινομυώματα. Η αντιμετώπιση της δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας εξαρτάται από την φύση της υποκείμενης νόσου. Η αντιμετώπιση της υποκείμενης νόσου θα βελτιώσει ή και θα εξαφανίσει την εικόνα της δυσμηνόρροιας.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσμηνόρροιας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σχέση γιατρού-ασθενούς. Η τακτική ετήσια προληπτική επίσκεψη για τον γυναικολογικό έλεγχο, θα δώσει στο γυναικολόγο τη δυνατότητα να είναι γνώστης του ιστορικού της ασθενούς, ώστε να δώσει άμεσα την κατάλληλη θεραπεία αν χρειαστεί. Στην περίπτωση της δυσμηνόρροιας είναι απαραίτητη η ενημέρωση της ασθενούς και η κατανόηση από μέρους της, της φύσης του προβλήματός της, καθώς η αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας είναι σίγουρο ότι θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής της.

 

Exit mobile version