Site icon Doctoranytime Blog

Διαβήτης: Πότε δημιουργεί πρόβλημα στην καρδιά

diavitis - kardia

Σχετίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης με την εκδήλωση καρδιαγγειακών επιπλοκών και πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε;  Η απάντηση είναι καταφατική.

Στις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη περιλαμβάνονται η στεφανιαία νόσο (CHD), το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η περιφερική αρτηριακή νόσος, η διαβητική νεφροπάθεια, η αμφιβληστροειδοπάθεια, και η νευροπάθεια.

Δες ακόμα: Eνημερώσου και εξετάσου τώρα για Διαβήτη από 20€!

Η αύξηση του επιπολασμού του σακχαρώδη διαβήτη, συνοδεύεται απο την αυξηση του μέσου όρου ηλικίας του πληθυσμού, την όλο και αυξανόμενη επικράτηση της παχυσαρκίας και σαφέστατα την καθιστική ζωή. Έτσι, ο διαβήτης αποτελεί έναν ανεξάρτητο αλλά τις περισσότερες φορές συνδυαστικό παράγοντα κινδύνου που είτε απο μόνος του, είτε σε συνδυασμο έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD).

Υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ καρδιαγγειακών νόσων (CVD) και του Σακχαρώδη διαβήτη. Τουλάχιστον το 68% των ανθρώπων ηλικίας 65 ετών και άνω που πάσχουν από διαβήτη πεθαίνουν από κάποια μορφή καρδιοπάθειας και το 16% πεθαίνουν από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ενήλικες με διαβήτη είναι δύο έως τέσσερις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο από τους ενήλικες χωρίς διαβήτη. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία θεωρεί τον διαβήτη ως έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Γιατί όμως οι άνθρωποι με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα;

Ο διαβήτης είναι μεν θεραπεύσιμος αλλά ακόμη και όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι υπό έλεγχο αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη, ιδιαίτερα διαβήτη τύπου 2, συνήθως πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις που με την σειρά τους συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου.

Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)

Η υψηλή πίεση αίματος έχει από καιρό αναγνωριστεί ως ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Μελέτες αναφέρουν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της υπέρτασης και της αντίστασης στην ινσουλίνη. Όταν οι ασθενείς έχουν τόσο υπέρταση όσο και διαβήτη (ένας αρκετά κοινός συνδυασμός), ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές νόσους διπλασιάζεται.

Αυξημένη χοληστερόλη και υψηλά τριγλυκερίδια

Οι ασθενείς με διαβήτη έχουν συχνά σημαντικά αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης συμπεριλαμβανομένης της υψηλής LDL (κακής) χοληστερόλης, χαμηλής HDL (καλής) χοληστερόλης και υψηλά τριγλυκερίδια. Αυτή η τριάδα εμφανίζεται συχνά σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο ακόμα και σε νεαρή ηλικία. Είναι επίσης χαρακτηριστικό μια μορφή διαταραχής λιπιδίων σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και ονομάζεται αθηρογόνος δυσλιπιδαιμία, ή διαβητική δυσλιπιδαιμίας.

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, να μειώσει την ινσουλίνη και να αύξησει τη ευαισθησία σε αυτή. Παχυσαρκία και Αντίσταση στην ινσουλίνη έχουν επίσης συσχετιστεί με παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

Η σωματική «αδράνεια» είναι ένας άλλος εξίσου σημαντικός παράγοντα κινδύνου για την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η άσκηση και η απώλεια βάρους μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει σημαντικά την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Η μειώση της αρτηριακής πίεσης έχει σαν αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Είναι βέβαιο ότι οποιαδήποτε μέτρια ή και έντονης έντασης, αεροβική φυσική δραστηριότητα (πχ αθλήματα, οικιακές εργασίες, κηπουρική ) ή οτιδήποτε σχετίζεται με την σωματική δραστηριότητα να είναι εξίσου ευεργετική.

Κάπνισμα

Με το κάπνισμα, ως ανεξάρτητος παράγοντας, έστω και αν κάποιος δεν πάσχει απο σακχαρώδη διαβήτη, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Συμφωνα λοιπόν με τα προαναφερθέντα , για την αποφυγή τους ή ακομα και την βελτίωση τους συνιστάται:

Μέτρα πρόληψης

Γενικά ένας εξισορροπημένος τρόπος διατροφής σε συνδυασμό με σωματική άσκηση και τακτική Ιατρική παρακολούθηση αποτελεί την πλέον αποτελεσματική συνταγή πρόληψης.

Exit mobile version