Ο διαβήτης κύησης είναι συχνός και συμβαίνει σε 4-8 % των κυήσεων. Κάθε έγκυος μπορεί να παρουσιάσει διαβήτη κύησης αλλά μερικές γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο.
Προληπτικά, όλες οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να ελέγξουν το σάκχαρο τους μόλις επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη. Αν το σάκχαρο νηστείας είναι φυσιολογικό στο πρώτο τρίμηνο, ο επόμενος έλεγχος γίνεται μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης. Το τεστ με το οποίο γίνεται η διάγνωση λέγεται «καμπύλη σακχάρου» .
Γυναίκες που είναι παχύσαρκες, είχαν διαβήτη της κύησης σε προηγούμενη εγκυμοσύνη ή έχουν οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη θα πρέπει να ελέγχονται από την πρώτη επίσκεψη (πριν τη 12η εβδομάδα) με καμπύλη σακχάρου.
Ο Διαβήτης Κύησης έχει επιπτώσεις που μπορεί να αφορούν τη μητέρα(δυστοκία ή ανάγκη για καισαρική τομή λόγω του μεγάλου μεγέθους του νεογνού, πρόωρος τοκετός, προεκλαμψία )και το έμβρυο (μεγάλη αύξηση του βάρους του, αυξημένος κίνδυνος για τραυματισμό και ασφυξία κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού λόγω μεγέθους, υπογλυκαιμία αμέσως μετά τη γέννηση, ίκτερος και αναπνευστική δυσκολία).
Στα πλαίσια της θεραπευτικής αντιμετώπισης του Διαβήτη Κύησης απαιτείται:
- Μια διατροφή με ελεγχόμενη ποσότητα υδατανθράκων. Μπορείτε να δείτε ένα ενδοκρινολόγο για να σας δώσει λεπτομερείς οδηγίες για διατροφή με περιορισμένους υδατάνθρακες.
- Να κάνετε κάποια μορφή άσκησης καθημερινά. Ακόμα και20 λεπτά περπάτημα μετά από κάθε γεύμα μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην ελάττωση των επίπεδων του σακχάρου. Συζητήστε με τον γυναικολόγο αν μπορείτε να κάνετε κάποιου είδους άσκηση
- Να ελέγχετε το σάκχαρο σας 4 φορές την ημέρα, κάθε πρωί και μια ή δύο ώρες μετά από κάθε γεύμα ανάλογα με τις οδηγίες του ενδοκρινολόγου σας. Πρέπει να κρατάτε ένα ημερολόγιο με τις τιμές αυτές για να μπορείτε να τις δείχνετε στον ιατρό σας.
- Να ελέγχετε κετόνες στα ούρα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα
- Να δείτε τον ενδοκρινολόγο σας κάθε 3-4 εβδομάδες για να παρακολουθεί τα επίπεδα του σακχάρου ή συχνότερα αν το απαιτεί η κατάστασή σας.
- Αν η διατροφή και η άσκηση δεν είναι αρκετά τότε μπορεί να χρειαστείτε ινσουλίνη (ή αντιδιαβητικά φάρμακα λιγότερο συχνά αν υπάρχει ένδειξη) για τον έλεγχο του σακχάρου.