Site icon Doctoranytime Blog

Διατροφικές αντιλήψεις που καταρρίπτονται!

Από την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr

Πολύ συχνά επικρατούν γύρω από τη διατροφή και την υγεία αντιλήψεις που μπορεί να μην είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες ή ακόμη και να μην ισχύουν. Η διάδοση πληροφοριών μέσω του διαδικτύου ή προφορικά μπορούν να οδηγήσουν σε λανθασμένες αντιλήψεις, και μάλιστα, αυτές μπορεί να είναι τέτοιες που να μας οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τη διατροφική μας συμπεριφορά. Ας δούμε μερικές απόψεις ή συνήθειες που καταρρίπτονται μέσα από επιστημονικές μελέτες.

Είστε σίγουροι ότι το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες;

Έρευνες έρχονται να αποκαλύψουν ότι το λευκό ψωμί δεν έχει περισσότερες από 5 θερμίδες παραπάνω από το μαύρο. Η μόνη διαφορά που εντοπίζεται ανάμεσα στα δύο είδη ψωμιού (λευκό-μαύρο) είναι ότι το μαύρο ψωμί χαρίζει στον οργανισμό μας περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λιγότερη ζάχαρη.

Αλήθεια, το δείπνο μας παχαίνει περισσότερο;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που επιδιώκουν να χάσουν βάρος «κόβουν» το βραδινό. Στην πραγματικότητα, όμως, το βάρος ενός ατόμου καθορίζεται από τη συνολική ποσότητα τροφής που καταναλώνει κάθε ημέρα, σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση, δηλαδή τις θερμίδες που καίμε μέσα στην ημέρα μέσω της σωματικής δραστηριότητας. Όλα αυτά, όμως, δρουν σωρευτικά για τον οργανισμό.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε την ημέρα;

Η αλήθεια είναι ότι επικρατεί γενικώς η άποψη ότι ο άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει ημερησίως γύρω στο 1- 1.5 λίτρο νερό. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι οι πηγές από τις οποίες μπορούμε να λάβουμε το νερό αυτό. Η ημερήσια ανάγκη μας σε υγρά μπορεί να καλυφθεί μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, σε συνδυασμό με το νερό. Δηλαδή, αυτό το 1,5 λίτρο υγρών μπορεί να εξασφαλιστεί και μέσω της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών, πέρα από το νερό, το χυμό και οποιοδήποτε άλλο υγρό.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν οι υπερτασικοί;

Το αλάτι είναι ένα συστατικό που στις πλείστες των περιπτώσεων είναι «κρυμμένο» μέσα στις τροφές. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι άνθρωποι που πρέπει να αποφεύγουν το αλάτι, π.χ. οι υπερτασικοί, πρέπει να  λάβουν υπόψη ότι το αλάτι δεν είναι μόνο πρόσθετο των τροφών, αλλά και μέρος τους. Για παράδειγμα, το ψωμί, το τυρί, τα αλλαντικά, οι σος και οι τυποποιημένες σαλάτες περιέχουν αλάτι, επιβαρύνοντας τον οργανισμό ενός ατόμου με υπέρταση χωρίς να μπορεί να το αντιληφθεί. Εν ολίγοις, το να αποφεύγει κανείς να ρίχνει αλάτι στο φαγητό δε σημαίνει ότι ο οργανισμός του δεν έχει προσλάβει αλάτι από καμία τροφή.

Γενικότερα, κάθε χρόνο όλο και περισσότερες έρευνες έρχονται να καταρρίψουν απόψεις και συνήθειες που οι άνθρωποι έχουν υιοθετήσει. Είναι γεγονός ότι οι διατροφικοί κανόνες «χτίζονται» ανάλογα με την εποχή, την επικρατούσα υγεία, αλλά και τις κοινωνικές ανάγκες που επιβάλλουν τη μελέτη των θρεπτικών συστατικών των τροφών, αλλά και την ίδια την ανθρώπινη διατροφική συμπεριφορά. 

Exit mobile version