Πώς η διατροφή μας επηρεάζει την υγεία των δοντιών μας
Η διατροφή μας παίζει σπουδαίο ρόλο τόσο στη γενική μας υγεία, όσο και στην υγεία των δοντιών μας. Συχνά, οι ασθενείς παραπονιούνται για την κακή ποιότητα των δοντιών τους, ωστόσο δεν αναλογίζονται πόσο βλαβερές είναι για τα δόντια οι συνήθειες που επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας.
Δες ακόμα: Η σημασία για προληπτική οδοντιατρική στα παιδιά!
Η σχέση ζυμώσιμων υδατανθράκων και τερηδόνας είναι λίγο έως πολύ γνωστή σε όλους. Ο κύριος εκπρόσωπος αυτής της κατηγορίας είναι η ζάχαρη, ακόμη και εάν είναι κρυμμένη σε διάφορα τρόφιμα, όπως φρούτα και επεξεργασμένες τροφές, ή ροφήματα, όπως χυμοί και αναψυκτικά. Αυτό που είναι πολύ ενδιαφέρον είναι ότι μεγαλύτερη σημασία δεν έχει η ποσότητα στην οποία την καταναλώνουμε, αλλά η συχνότητα.
Για το λόγο αυτό, οι τροφές που την περιέχουν συνιστάται να καταναλώνονται ως μέρος ενός κύριου γεύματος ή ως επιδόρπιο και όχι ως ενδιάμεσο «τσιμπολόγημα». Η χρήση γλυκαντικών υλών, όπως ξυλιτόλη και ζαχαρίνη ως υποκατάστατα της ζάχαρης παρέχει προστασία για τα δόντια, μιας και η κατανάλωσή τους δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις σε αυτά.
Ακόμη, κολλώδεις τροφές όπως μπισκότα, κρουασάν και γενικότερα πολλά επεξεργασμένα snacks είναι ιδιαιτέρως επιβλαβή για τις οδοντικές επιφάνειες, καθώς προσκολλώνται πάνω σε αυτές και παραμένουν εκεί για πολλές ώρες. Αντιθέτως, σκληρές τροφές, όπως τα καρότα διεγείρουν την έκκριση σάλιου, το οποίο λιπαίνει και προστατεύει τα δόντια μας.
Ένα άλλο συχνό πρόβλημα που παρουσιάζεται στα δόντια μας είναι η διάβρωση του σμάλτου, η οποία προκαλείται ως αποτέλεσμα της δράσης οξέων που εμπεριέχονται σε τροφές, όπως χυμοί εσπεριδοειδών και αναψυκτικά και ροφήματα με ανθρακικό.
Η κατανάλωσή τους συνίσταται να γίνεται με μέτρο και χρησιμοποιώντας καλαμάκι. Το βούρτσισμα των δοντιών δεν πρέπει να γίνεται νωρίτερα από μισή ώρα μετά την κατανάλωση οξέων, γιατί υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης του σμάλτου.
Με την πάροδο του χρόνου τα δόντια μας σκουραίνουν και αυτό είναι κάτι που απασχολεί σχεδόν όλους μας. Υπάρχουν τροφές που όταν καταναλώνονται συχνά χρωματίζουν τα δόντια μας, επιδεινώνοντας το πρόβλημα. Τέτοιες τροφές είναι ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί, τα παντζάρια, o χυμός του καρότου ή του βατόμουρου κ.α. Μετά την κατανάλωσή τους πρέπει να ξεπλένεται πολύ καλά η στοματική κοιλότητα με νερό.
Για να επιτύχουμε ένα όμορφο χαμόγελο δεν υπάρχουν μυστικές συνταγές, αλλά μπορούμε να το επιτύχουμε εύκολα ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή. Κι αν κάνουμε και κάποια «παρασπονδία», η καθημερινή φροντίδα με βούρτσισμα και οδοντικό νήμα και η συχνή επίσκεψη στον οδοντίατρο θα μας προφυλάξουν από ανεπιθύμητα προβλήματα.