Site icon Doctoranytime Blog

Διατροφή και γονιμότητα

διατροφή και γονιμότητα

Η υπογονιμότητα δυστυχώς επηρεάζει  εκατομμύρια  ζευγάρια παγκοσμίως και η διατροφή φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο. Μια ισορροπημένη διατροφή καθώς και η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους δείχνουν να έχουν θετική επίδραση στην αναπαραγωγική ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού.

Γυναίκες και Γονιμότητα

Ένα υγιές βάρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της γονιμότητας κατά την περίοδο της προετοιμασίας  για την εγκυμοσύνη.

Επιπλέον η καλή θρεπτική κατάσταση μέσω της σωστής επιλογής των τροφών δημιουργεί ένα ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον για την σύλληψη αλλά και την ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών παραμονής του στο σώμα σας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το αυξημένο βάρος  επηρεάζει αρνητικά  την γονιμότητα, καθώς αλλάζουν τα επίπεδα των ορμονών, κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία. Στις  γυναίκες που είναι υπέρβαρες , μια απώλεια βάρους κατά 5% αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης.

Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες που είναι ελλειποβαρείς (δείκτη μάζας σώματος κάτω από 18,5) κινδυνεύουν  να παρουσιάσουν ανωμαλίες στον κύκλο τους ή ακόμα και να σταματήσει εντελώς η ωορρηξία, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Σε αυτήν την κατηγορία βρίσκονται γυναίκες που ασχολούνταιμε τη γυμναστική/το χορό υψηλής έντασης και έχουν χαμηλό ποσοστό λίπους ήγυναίκες  που πάσχουν απόνευρική ανορεξία.

Θρεπτικά Συστατικά & Γονιμότητα

Έχει βρεθεί ότι η πρόσληψη των παρακάτωθρεπτικών συστατικών μέσω της τροφής αλλά και από συμπληρώματα, μπορούν να αυξήσουν την γονιμότητα και να ενισχύσουν τον οργανισμό σας.

Μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε 18.500 νοσοκόμες που προσπαθούσαν να συλλάβουν.

Πηγές: Στις τροφές υψηλής περιεκτικότητας σιδήρου  περιλαμβάνονται το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό),  όλα τα είδη των φασολιών, τα αυγά, οι φακές, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το εμπλουτισμένο ρύζι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Στις φυτικές πηγές σιδήρου, προσθέστε βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή, τις πιπεριές ή τα μούρα στα γεύματά σας για να ενισχύσετε την απορρόφηση του σιδήρου.

Η βιταμίνη Cείναι μια αντιοξειδωτική βιταμίνη που προστατεύει όλα κύτταρα και συνεπώς και τα ωάρια από την οξειδωτική βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον βοηθάει στην απορρόφηση σιδήρου από τις φυτικές πηγές του.

Πηγές:Φρούτα και λαχανικά, κυρίως φράουλες,  εσπεριδοειδή, ακτινίδια, κεράσια, µούρα, πεπόνι, ντομάτα, λάχανο, πράσινη πιπεριά, μπρόκολο

Το φολικό οξύ είναι ένα θρεπτικό συστατικό που συμβάλει στην δημιουργία αιμοσφαιρίνης και είναι απαραίτητο πριν αλλά κυρίως κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης . Η λήψη φολικού οξέως βοηθάει στην σωστή ανάπτυξή του εμβρυικού νευρικού σωλήνα που συμβαίνει τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Τα επαρκή επίπεδα φολικού οξέως στον οργανισμό της γυναίκας  μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη σύλληψη.

Πηγές: Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φιστίκια, φασόλια, όσπρια και εντόσθια

Το συνένζυμο Q-10 μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την γονιμότητα και στα δύο φύλα. Σύμφωνα τα δεδομένα μια πρόσφατης μελέτης σε ποντίκια έδειξε ότι προσθήκη συνενζύμου q10 βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα του ωάριου.  Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνει τον αριθμό σπερματοζωαρίων στους άντρες.

Πηγές: Σόγια, λιπαρά ψάρια, μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο, ξηροί καρποί μπρόκολο, σπανάκι, κουνουπίδι,

Το σελήνιο όπως και η βιταμίνη Cείναι αντιοξειδωτικό και προστατεύει τον οργανισμό από τη βλαπτική επίδραση των ελευθέρων ριζών. Επίσης στους άντρες σε επαρκή επίπεδα, ενισχύει τα σπερματοζωάρια

Πηγές: Κρέας, συκώτι, θαλασσινά, αβοκάντο, ελιές, ξηροί καρποί, δημητριακά, σπόροι, φρούτα και λαχανικά που φυτρώνουν στο έδαφος

Ο ψευδάργυρος συμβάλει σημαντικά στην ωορρηξία και στην γονιμότητα στις γυναίκες. Επίσης,  συμφωνά με τον Αμερικάνικο Οργανισμό Εγκυμοσύνης η ανεπάρκεια ψευδαργύρου στους άντρες έχει συσχετιστεί με μειωμένη παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Πηγές: Δημητριακά, συκώτι, όσπρια, θαλασσινά, σπόροι σιταριού, μαγιά µπύρας, αυγά

Άνδρες και Γονιμότητα

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στους άντρες παίζει εξίσσου σημαντικό ρόλο στην γονιμότητα, δεδομένου ότι στην ανδρική παχυσαρκία επηρεάζονται η τεστοστερόνη και άλλεςορμόνες, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Επιπλέον, ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων και η χαμηλή κινητικότητα σπέρματος είναι συνηθισμένα σε υπέρβαρους και παχύσαρκους άνδρες.

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και  μπορούν να ενισχύσουν το σπερματοζωάριο.

Συμβουλευτείτε έναν ειδικό

Η μείωση και η ρύθμιση του βάρους καθώς η σωστές διατροφικές επιλογές  απαιτεί εξατομικευμένη παρακολούθηση και προσαρμογή , για αυτό συμβουλευτείτε  έναν διαιτολόγο – διατροφολόγο και αποφύγετε τις στερητικές δίαιτες. Οι εξαντλητικές δίαιτες μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό σας και να σας δημιουργήσουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα σας.

Exit mobile version