Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ίσως το συχνότερο μεταβολικό νόσημα στη χώρα μας. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το υψηλό επίπεδο γλυκόζης στο αίμα. Μερικά βασικά συμπτώματα που συνδέονται με το διαβήτη είναι η έντονη δίψα, η ξηροστομία, η ανεξήγητη κούραση, η θολή όραση, η συχνουρία ή η πολυουρία.
Είναι γεγονός ότι η διατροφή παίζει κυρίαρχο ρόλο στη νόσο, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπισή της. Και η στάση, ωστόσο, είναι σημαντική, καθώς θα σε βοηθήσει να ελέγξεις το σάκχαρό σου, να χάσεις το περιττό βάρος, αλλά και να περιορίσεις το στρες.
Το τακτικό check up θα είναι ο σύμμαχός σου σε κάθε βήμα, ο οποίος θα σε βοηθά να διατηρήσεις την υγεία σου σε φυσιολογικά επίπεδα και να συνεχίσεις κανονικά την καθημερινότητά σου.
Tips για άσκηση στο διαβήτη
Όποια μορφή άσκησης κι αν επιλέξεις, να θυμάσαι ότι πρέπει να είναι ήπια. Δεν πρέπει να πιέζεις τον εαυτό σου και σε καμία περίπτωση να μην φτάσεις στο σημείο να εξαντληθείς.
- Κάνε μικρά και συχνά διαλείμματα. Θα σε βοηθήσουν να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου και δεν θα στρεσάρεσαι, πιέζοντας τον εαυτό σου.
- Συμβουλεύσου έναν ειδικό για το είδος της άσκησης που είναι καλύτερο για εσένα. Μάθε τι μπορείς και τι είναι αυτό που θα σε χαλαρώσει, θα σε διασκεδάσει και θα σε εκτονώσει, μέσα από τις επιλογές που ενδείκνυνται για εσένα.
- Πιες νερό. Φρόντισε να κρατάς ενυδατωμένο το σώμα σου κατά τη διάρκεια της άσκησης και αναπλήρωσε τα υγρά που χάνεις άμεσα. Μην εξαντλείσαι και νιώσεις ζαλάδα.
- Προτίμησε άνετα παπούτσια και βαμβακερές κάλτσες και φρόντισε να μην στριμώχνονται τα πόδια σου μέσα σε αυτά, διότι είναι ευκολότερο για το πόδι ενός διαβητικού να προκληθούν τραύματα.
- Έχε πάντα μαζί σου κάτι γλυκό ή ό,τι σου προτείνει ο γιατρός σου.
- Πριν τη γυμναστική, αλλά και αμέσως μετά από αυτήν, έλεγξε το σάκχαρό σου για να δεις σε τι επίπεδο βρίσκεται.
Tips για διατροφή στο διαβήτη
Τα “πρέπει” και τα “μην” όταν έχεις διαβήτη είναι δυστυχώς πολλά. Τόσα πολλά που σε κάνουν ώρες-ώρες να απογοητεύεσαι. Όλα όμως συνηθίζονται, όταν έτσι πρέπει για την υγεία σου. Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που μπορεί να σε ακολουθεί για χρόνια, ωστόσο αν αλλάξεις τον τρόπο ζωής σου και τον προσαρμόσεις, η πρόγνωση είναι εξαιρετική. Οι διατροφικές σου συνήθειες πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως της κατάστασης της υγείας σου, του γενικότερου ιστορικού σου αλλά και της ηλικίας σου.
- Προτίμησε μικρά και συχνά γεύματα. Μην αφήνεις το στομάχι σου άδειο για πολλές ώρες και να μην το υπερφορτώνεις. Οποιοδήποτε διατροφικό σοκ μπορεί να φέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το ιδανικό είναι 3 κύρια γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα.
- Το διατροφολόγιό σου πρέπει να περιέχει υγιεινές τροφές. Συνιστώνται τροφές όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα εποχής, τα λαχανικά, τα ψάρια, το κοτόπουλο και το ελαιόλαδο.
- Καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα γλυκά, τα αναψυκτικά, τα τρανς λιπαρά, το μέλι, τα μπισκότα, η ζάχαρη και τα τρόφιμα που την περιέχουν.
- Ακόμη και ο τρόπος μαγειρέματος παίζει το ρόλο του. Είναι προτιμότερα τα ψητά και τα βραστά φαγητά από τα τηγανητά και οτιδήποτε σχετίζεται με αυξημένη πρόσληψη λίπους.
- Να έχεις πάντα μαζί σου όταν βγαίνεις έξω νερό και ένα γλύκισμα, ώστε αν νιώθεις δυσφορία να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις. Μίλησε με το γιατρό σου για το τι σου προτείνει να έχεις μαζί σου και πώς πρέπει να αντιδράσεις αν νιώσεις ζαλάδα.