Site icon Doctoranytime Blog

Διατροφή & εγκυμοσύνη: πόσα κιλά μπορεί να πάρει μία έγκυος;

διατροφή-εγκυμοσύνη

Η διατροφή κατά της διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο για την υγεία της μητέρας όσο και για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Στη διατροφή στηρίζεται η ανάπτυξη του εμβρύου, η αποφυγή ασθενειών αλλά και η ομαλή πορεία της κύησης, γι’ αυτό και οι διατροφικές ανάγκες της εγκύου είναι αυξημένες.

Τι είναι αυτό που θα πρέπει να προσέχετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το βάρος σας: Είναι σημαντικό η γυναίκα να μην αυξάνει το βάρος της υπερβολικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με τις μετρήσεις των γιατρών η εγκυμονούσα δεν θα πρέπει να πάρει περισσότερα από 12 κιλά καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Βεβαίως αυτό δεν είναι απόλυτο, καθώς εξαρτάται και από το είδος της κύησης (δίδυμη). Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ο γιατρός να ορίσει το συνολικό συνιστώμενο βάρος που μπορεί να πάρει μια έγκυος. Η μείωση του βάρους δεν συνιστάται σε καμία περίπτωση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Η διατροφή σας θα πρέπει να είναι πλούσια θρεπτικών συστατικών και φτωχή σε λίπη και τοξίνες. Καλό είναι να ακολουθείτε πιστά τις διατροφικές οδηγίες του γιατρού σας. Να θυμάστε ότι οι βιταμίνες, ο σίδηρος, τα ιχνοστοιχεία και οι απαραίτητες θρεπτικές ουσίες θα πρέπει να λαμβάνονται πλέον επί δύο, διότι αυτό θα βελτιώσει την πορεία της εγκυμοσύνης και της ανάπτυξης του εμβρύου.

Βασικό συστατικό της καθημερινής σας διατροφής πρέπει να είναι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το γάλα θα σας εξασφαλίσει το ασβέστιο που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών του παιδιού.

Πιείτε πολύ νερό. Είναι σημαντική η συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού σας και παράλληλα, θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τυχόν συμπτώματα κυστίτιδας που ταλανίζουν συχνά τις εγκύους.

Αποφύγετε το αλάτι και την καφεΐνη. Δεν είναι ανάγκη να τα εξαφανίσετε εντελώς από τη διατροφή σας, όμως σίγουρα επιβάλλεται να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψή τους στο ελάχιστο.

Καταναλώστε καθημερινά φυτικές ίνες, και ει δυνατόν, εντάξτε τις σε κάθε γεύμα, συνοδεύοντάς τις με σαλάτα εποχής. Οι φυτικές ίνες θα εξασφαλίσουν την καλή λειτουργία του εντέρου και θα σας απαλλάξουν από φουσκώματα και δυσκοιλιότητα.

Τα τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγετε εντελώς κατά την εγκυμοσύνη είναι τα εξής:

Είναι σημαντικό να τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής στο μαγείρεμα. Πρέπει να πλένετε καλά όλα τα λαχανικά και τα φρούτα. Ιδανικά βάλτε τα μέσα σε νερό και ξίδι για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα χημικών φυτοφαρμάκων και αφαιρέστε όπου είναι δυνατό την φλούδα των μη βιολογικών προϊόντων. Φυσικά, το delivery food θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο.

Και η ψυχολογία, όμως, μιας εγκύου είναι σημαντική για την υγεία της ίδιας, αλλά και του εμβρύου. Η μέλλουσα μαμά θα πρέπει να μην εμπλέκεται σε συναισθηματικές εντάσεις και άγχος.

Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για μία μέλλουσα μαμά;

Το συνιστώμενο βάρος εξαρτάται από το ύψος αλλά και από το σταθερό βάρος της γυναίκας προ εγκυμοσύνης. Γενικώς, είναι καλό να μην ξεπερνά τα 12-13 κιλά. Στην πολύδυμη κύηση το περιθώριο αύξησης βάρους κυμαίνεται μεταξύ 16- 19 κιλά.

Αν η έγκυος είναι παχύσαρκη συνιστάται η αύξηση βάρους να μην ξεπερνά τα 9 κιλά, ενώ αν είναι λιποβαρής συνιστάται αύξηση βάρους ύψους 16-17 κιλών.

Πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη η υπερβολική αύξηση βάρους;

Η γυναίκα που επιθυμεί να μείνει άμεσα έγκυος, καλό θα ήταν να έχει φροντίσει από πριν να έχει ένα σταθερό φυσιολογικό βάρος. Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο.

Όσο μεγαλύτερο από το συνιστώμενο είναι το βάρος τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να χρειαστεί η μητέρα να υποβληθεί σε καισαρική μέθοδο. Πιθανές επιπλοκές λόγω παχυσαρκίας είναι ο διαβήτης, η προεκλαμψία αλλά και η παχυσαρκία ως κληροδότημα για το έμβρυο, ενώ είναι πιθανό να παρουσιαστεί δυσκολία και στον τοκετό. Αντιθέτως, το χαμηλότερο του φυσιολογικού βάρος μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό και προβλήματα κατά την διάρκεια του τοκετού.

Κάθε γυναίκα θα πρέπει να έχει ένα φυσιολογικό βάρος πριν ξεκινήσει η εγκυμοσύνη, ώστε να είναι ομαλή η πορεία της αλλά και η πορεία ανάπτυξης του εμβρύου. Επιπλέον, θα πρέπει να φροντίζει η διατροφή της να είναι πλήρης και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Και τέλος, δεν χρειάζεται να τονίσουμε ξανά ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαγορεύεται αυστηρά σε κάθε περίπτωση.

 

Exit mobile version