Διατροφή διαβητικών: Τι θα πρέπει να προσέξουν;
Ο σακχαρώδης διαβήτης απειλεί τον ανθρώπινο οργανισμό ολοένα και συχνότερα στη χώρα μας. Η ελλιπής σωματική άσκηση σε συνδυασμό με την ανθυγιεινή διατροφή και την υπερκατανάλωση ζάχαρης και λιπών μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, που διαταράσσουν την σωματική ισορροπία με δυσμενείς συνέπειες.
Δες ακόμα: Σακχαρώδης διαβήτης και περιοδοντίτιδα: Δυο αλληλένδετες με αμφίδρομη σχέση έννοιες
Η σωστή διατροφή και η ενημέρωση αποτελούν τη βασικότερη ασπίδα προστασίας ενάντια στο διαβήτη και τη ρύθμιση του σακχάρου σε σταθερά επίπεδα. Διότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη…
Γιατί η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός σταθερού επιπέδου σακχάρου;
Η σωστή διατροφή μπορεί να περιορίσει αισθητά τον κίνδυνο πρόκλησης διαβήτη αλλά και την πορεία εξέλιξής του. Η διατροφή μπορεί να μειώσει το αίσθημα υπογλυκαιμίας, να απομακρύνει τον κίνδυνο πρόκλησης στεφανιαίας νόσου και υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς να διατηρήσει το σωματικό βάρος σε υγιή και φυσιολογικά επίπεδα.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ είναι παχύσαρκοι, άρα είναι σημαντική η μείωση του βάρους για να διατηρηθεί το σάκχαρο σε υγιή επίπεδα, αλλά και να μην επιβαρύνεται το καρδιαγγειακό σύστημα.
Ο κάθε ασθενής που πάσχει από διαβήτη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ατομικά και να επιλέγει τα τρόφιμα εκείνα που τον καλύπτουν και ταιριάζουν με τις δικές του προτιμήσεις. Κανένα περιστατικό δεν είναι ίδιο με το άλλο, γι’ αυτό η διατροφική επιλογή ενός διαβητικού θα πρέπει να γίνεται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού του. Τίποτα δεν πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιό του. Απλώς κάποια φαγητά θα πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και όχι συχνά.
Ποιες τροφές είναι ιδανικές για έναν διαβητικό ασθενή;
Τα φρούτα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά από ασθενείς με διαβήτη. Όλα τα φρούτα περιέχουν σάκχαρα, τα οποία όταν ληφθούν με μέτρο καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού σε γλυκόζη χωρίς περιττά στοιχεία. Οι διαβητικοί δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 3 φρούτα την ημέρα και καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι τυποποιημένοι χυμοί του εμπορίου, διότι προσδίδουν μεγάλες ποσότητες σακχάρων στον οργανισμό.
Τα λαχανικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ελληνικής διατροφής. Οι διαβητικοί μπορούν να καταναλώσουν σε αφθονία μαρούλι, λεμόνι, κολοκύθια, αγγούρια, βλίτα και σε μικρές ποσότητες ντομάτες, μελιτζάνες, μπρόκολο, καρότο, κουνουπίδι και λάχανο.
Τα κρέατα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Το κόκκινο κρέας δεν θα πρέπει να καταναλώνεται για περισσότερες από 1-2 φορές τη βδομάδα, το ίδιο και το κοτόπουλο.
Τα αβγά επειδή αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερίνης, καλό θα ήταν να μην επιλέγονται για περισσότερες από 2 φορές τη βδομάδα.
Τα γλυκά, τα οποία συνήθως αποτελούν και «πειρασμό» για έναν διαβητικό θα πρέπει γενικώς να αποφεύγονται, ειδικά αν είναι γλυκά του εμπορίου. Αν θέλετε οπωσδήποτε να καταναλώσετε κάποιο γλυκό, φροντίστε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με κάποιο υποκατάστατο (στέβια, ασπαρτάμη) και το βούτυρο με λάδι. Τα προϊόντα light δεν προσφέρουν πολλά στον οργανισμό και πρέπει να καταναλώνονται κι αυτά με μέτρο. Το ίδιο και το παγωτό.
Τα γαλακτοκομικά προτείνεται να αντικατασταθούν από άπαχα προϊόντα. Συνιστάται ημερήσια πρόσληψη όχι μεγαλύτερη των 1-2 ποτήρια γάλακτος και μικρή ποσότητα άπαχου τυριού. Να αποφεύγονται τα κίτρινα τυριά.
Τα ψάρια συνιστώνται να καταναλώνονται κάθε βδομάδα μέχρι 2 φορές. Η επιλογή ψαριών πλουσίων σε Ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλει και στην καλή υγεία της καρδιάς, γι’ αυτό προτιμήστε τα!
Το ψωμί μπορεί να καταναλώνεται με μέτρο κάθε μέρα, αλλά να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή όταν στο διαιτολόγιο υπάρχει ρύζι ή μακαρόνια, για να μην φορτώνετε με περιττές θερμίδες τον οργανισμό σας.
Τι θα πρέπει να προσέχει ένας διαβητικός;
Γενικές οδηγίες που δίνονται συνήθως σε διαβητικούς καθορίζουν τον τρόπο διατροφικής συμπεριφοράς τους. Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε γρήγορα ή να τσιμπολογούν ανάμεσα στα γεύματα. Επίσης, καλό θα ήταν να εμμένετε στα καθορισμένα γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και να μην προτιμάτε πολύ λαδερά φαγητά.
Τα βραστά και τα ψητά ενδείκνυνται ως διατροφική επιλογή, ενώ στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά προϊόντα που απευθύνονται σε διαβητικούς και θα έπρεπε να αντικαταστήσουν τα συμβατικά στο διαιτολόγιο ενός ασθενή με σακχαρώδη διαβήτη.
Φροντίστε η διατροφή σας να είναι πλήρης, ισορροπημένη και χωρίς υπερβολές και περιττές θερμίδες και λίπη.
Εντάξτε στην καθημερινότητά σας τη γυμναστική και αλλάξτε στάση ζωής… Πολύ σύντομα θα δείτε μεγάλη διαφορά στον οργανισμό σας…