Διαταραχές φωνής
Ο τόνος της φωνής είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μας γνωρίσματα. Τι γίνεται όμως αν η φωνή μας αλλάξει; Αν παρατηρήσετε αλλαγή στη φωνή σας (είναι πιο βραχνή, πιο τραχιά, πιο χαμηλή, πιο ασταθής), αν καθαρίζετε συχνά τον λαιμό σας ή έχετε έντονο βήχα, καλό θα ήταν να μην το αγνοήσετε.
Ίσως να έχετε κάποια διαταραχή που επηρεάζει την ποιότητα της φωνή σας και σχετίζεται με το λάρυγγα και τις φωνητικές χορδές.
Διαταραχές φωνής
Συνήθως οι διαταραχές φωνής προκαλούνται από οργανικά ή μη οργανικά αίτια. Οργανικά αίτια μπορεί να είναι κάποιες παθήσεις όπως λαρυγγίτιδα, που είναι λοίμωξη των φωνητικών χορδών που προκαλεί οίδημα και αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά ή αν δεν υποχωρήσει μπορεί να επηρεάσει τη φωνητική λειτουργία. Άλλες παθήσεις είναι η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, η παράλυση φωνητικής χορδής, η ξηρότητα του στόματος και του φάρυγγα, καθώς και νευρογενείς διαταραχές όπως η νόσος του Parkinson και ενδοκρινολογικές διαταραχές όπως ο υποθυρεοειδισμός ή ο υπερθυρεοειδισμός. Προκαλούνται, επίσης, από κύστες, πολύποδες ή καρκίνο στο λάρυγγα. Τα μη οργανικά αίτια σχετίζονται με την κακή χρήση της φωνής ή την έντονη χρήση της λόγω επαγγέλματος (τραγουδιστές, ηθοποιοί, εκφωνητές, εκπαιδευτικοί), την κακή τεχνική στην ομιλία και στην αναπνοή και σε περιβάλλον με πολλή σκόνη και έντονο θόρυβο. Οι διαταραχές φωνής μπορεί να οφείλονται και σε ψυχογενή αίτια.
Αν λοιπόν διαπιστώσετε βράχνιασμα ή αλλαγή στη φωνή σας, κούραση κατά την ομιλία και ξηρότητα του στόματος, ιδίως αν καπνίζετε, μην αμελήσετε να επισκεφθείτε έναν Ωτορινολαρυγγολόγο. Ο εξειδικευμένος γιατρός θα διαγνώσει το είδος και την αιτία του προβλήματος και θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.
Σε κάθε περίπτωση, μερικές χρήσιμες συμβουλές που μας βοηθάνε να κρατήσουμε υγιή τη φωνή μας είναι η αποφυγή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, η διατήρηση του χώρου μας με σωστή υγρασία χωρίς υπερβολική ζέστη ή κρύο. Επίσης, προστατεύουμε τη φωνή μιλώντας ομαλά, χωρίς δυνατό τόνο ή ψιθύρισμα και κατάχρηση της φωνής.