Back to work: Γυρνώντας πίσω στη δουλειά μετά την εγκυμοσύνη

Which feels a lot like Back to School για τις νέες μαμάδες!

Τα βήματα για να περάσεις από την απόλυτη παρουσία στη ζωή του βρέφους, στην 10ωρη και βάλε απουσία, είναι πολλά. Και κάποια απρόβλεπτα. Χρειάζονται έγκαιρη και σωστή προεργασία για να γίνουν όσο πιο ομαλά κι ανώδυνα γίνεται, τόσο για τη μαμά, όσο για το μωρό.

Δες ακόμα: Η ψυχική υγεία στην εγκυμοσύνη

Αν δε θες λοιπόν να βρεθείς, όπως του λόγου μου, να κλαις μισή ώρα κάθε πρωί στο γραφείο, από τύψεις και ενοχές, γιατί μεταξύ άλλων ανακάλυψες ότι η γυναίκα που έκλεισες βιαστικά πριν τις διακοπές, δίχως να την δοκιμάσεις αρκετά, χτυπάει το χεράκι του 7μηνου μωρού σου, επειδή αυτό πιάνει το πουλάκι του στην αλλαγή πάνας (!!!!), τότε προνόησε και ξεκίνα νωρίς τις διαδικασίες, να χαρείς ότι αγαπάς!

Η Εύρεση του Βασικού φροντιστή (όταν αυτός δεν είναι η γιαγιά)

Ευτυχώς υπάρχουν πλέον και στην Ελλάδα ποιοτικές υπηρεσίες εύρεσης νταντάδων. Στο πρώτο μου παιδί δεν υπήρχαν και κινήθηκα κυρίως με ερωτήσεις σε γνωστούς και φίλους, καθώς και σε παιδικούς σταθμούς κοντά στο σπίτι μας. Φίλες μου ωστόσο, έχουν μείνει εξαιρετικά ευχαριστημένες από τις οργανωμένες υπηρεσίες εύρεσης, οπότε νομίζω αξίζει να ξεκινήσεις από εκεί.

  • Ηλικία, σπουδές, ακόμη και η εμπειρία, για μένα δεν είχαν τελικά τόσο σημασία, όσο η χημεία, η σύμπνοια σε βασικές αρχές και φυσικά, η όρεξη για παιχνίδι και αλληλεπίδραση με το μωρό. Τέλειο δεν υπάρχει πουθενά, αλλά υπάρχει το «αρκετά καλό», για σένα και για την οικογένειά σου. Καλύτερα να μη συμβιβαστείς σε βασικές σου αξίες για να γυρίσεις στην εργασία σου όσο πιο ήρεμη γίνεται.
  • Κάνε δοκιμαστικά στις επικρατέστερες υποψήφιες, λίγες ώρες τη μέρα, με εσένα μαζί, διότι άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη. Και αφού επιλέξεις, αύξανε σταδιακά τις ώρες μέχρι να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη και η οικειότητα με το μωράκι σου (αλλά και με σένα!)
  • Επέτρεψε χρόνο για πιθανή αντικατάσταση. Δεν είναι εύκολο να βρεις τον σωστό άνθρωπο γι ‘αυτή την τόσο σπουδαία δουλειά, και σίγουρα θα είναι πολύ πιο δύσκολο αν χρειαστεί να το κάνεις ΑΦΟΥ έχεις ήδη επιστρέψει στο γραφείο. Οπότε, όσο είσαι «σπίτι» είναι η καταλληλότερη περίοδος για «δοκιμές» και αλλαγές, ώστε εσύ να
    έχεις έλεγχο, αλλά και το μωρό σου να μη χάνει το σταθερό σημείο αναφοράς του κατά τη διάρκεια των αλλαγών.

Μερικές συμβουλές για τη φροντίδα του (μωρού σου) όταν εσύ λείπεις

  • Ακόμη κι αν ο φροντιστής πρόκειται να είναι η γιαγιά, δε σημαίνει ότι είναι απαραίτητα εξοικειωμένη με τη ρουτίνα των ημερήσιων ύπνων του ή τους νέους κανόνες εισαγωγής στερεών τροφών κοκ.
  • Αν επιλέξεις να θηλάσεις μετά το 6μηνο, θα πρέπει πιθανώς να κάνεις μια μικρή τράπεζα γάλακτος ώστε να υπάρχει διαθέσιμο γάλα σου όσο θα λείπεις. Αν όχι, θα πρέπει να έχεις κάνει εισαγωγή στη φόρμουλα νωρίτερα, ώστε να έχει συνηθίσει το μωρό σου και να την έχει δεχτεί, δίχως συμπτώματα αλλεργίας.
  • Ενημερώσου λοιπόν εγκαίρως, ώστε να μπορείς να δίνεις σαφείς οδηγίες και να βγάλεις ένα πλάνο ξεκάθαρο για όλους.
  •  Να θυμάσαι ότι κάθε δυάδα ανακαλύπτει τους δικούς της κώδικες. Μην εκπλαγείς λοιπόν αν το παιδάκι σου – που με σένα κοιμάται μετά από 1 ώρα στα χέρια, χορεύοντας πεντοζάλι, ενώ παράλληλα το θηλάζεις και στο cd player παίζει Μότσαρτ- με την νταντά/γιαγιά κοιμάται στο κρεβατάκι του μόνο του, σε 1 νανοσεκόντ (true story).
  • Επίσης, show mercy στις έρμες τις γιαγιάδες που προσπαθούν να εξοικειωθούν με όλες τις νέες «μόδες» και ορολογίες βλέπε baby lead weaning , gluten free diet κοκ (που μόνο νέες δεν είναι, αλλά τέλος πάντων – ας μην ξεχνάμε η γενιά τους ήταν τα πρώτα θύματα της βιομηχανικής επανάστασης). Ευελιξία και αμοιβαίος σεβασμός πάνω απ΄όλα! Εκτός από θέματα φυσικά ασφάλειας κι υγείας, εκεί κέρβερος.

Επιστρέφοντας στο γραφείο: ζύγισε τις εναλλακτικές σου και προετοίμασε το έδαφος

  • Συνεννοήσου με τον εργοδότη σου για το πως θα πάρεις το μειωμένο ωράριο π.χ. 2 ώρες λιγότερες κάθε μέρα, ή μια μέρα λιγότερη την εβδομάδα; (αν φυσικά υπάρχει τέτοια ευελιξία).
  • Προσωπικά ήθελα την ημερήσια μείωση των ωρών, αλλά δυστυχώς πρακτικά αυτό δεν βόλεψε στη θέση που είχα. Σε κάποιες εταιρείες η κουλτούρα ορίζει μια μέρα off – σε μας ήταν η (αγία) Παρασκευή.
  • Υπάρχει και μια τρίτη επιλογή, που όμως είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη να στη δώσει: να πάρεις όλες τις ώρες που δικαιούσαι μαζεμένες, ως συνέχεια της άδειας εγκυμοσύνης, ώστε να κάτσεις συνολικά περισσότερο με το μωρό στο σπίτι. Αν και το τριτο ενδεχόμενο μου είχε φανεί ελκυστικό τότε, αναδρομικά θεωρώ
    ότι είναι αρκετά βάρβαρο το να γυρίσεις full time μετά από 10 μήνες αυτοκόλλητη με το μωρό.

Αφού τα οργάνωσες όλα, ώρα για προσαρμογή!

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή στην εργασία, είναι συνήθως από τις πολύ δύσκολες περιόδους για την ψυχολογία της νέας μαμάς. Θέλει χρόνο για να τη συνηθίσουν όλες οι πλευρές. Ωστόσο, όσο πιο ήσυχη είσαι για το άτομο που αφήνεις πίσω με το μωρό σου, τόσο πιο ομαλή θα είναι η «επανένταξη» σου στην κοινωνία, στο εγγυώμαι!

Και βέβαια, το ότι θα μιλάς σε κάθε ευκαιρία για το μπεμπέ σου στους συναδέλφους σου, δεν το γλυτώνεις. Ούτε και το χασμουρητό τους, από τη βαρεμάρα τους – ειδικά αν είναι single και ειδικά αν είναι άντρες.
Καλή επάνοδο λοιπόν φίλη μου, καλή δύναμη και εις το επανιδείν!

Χριστίνα Γαβρίλη
Χριστίνα Γαβρίλη, γνωστή και ως “Η Πριγκιπέσσα των Βαλκανίων”
Άυπνη μητέρα 2 παιδιών, που μετά απο 12 χρόνια στον επιχειρηματικό κόσμο, τα παράτησε όλα και πήγε να γίνει Πριγκίπισσα σε μια μικρή, εξωτική χώρα των Βαλκανίων. Τη φιλοξενούμε εδώ για να μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες της στη μητρότητα, με χιούμορ, σαρκασμό και αγάπη. Σαν τη μεγάλη σας αδερφή ή τη μικρή σας θεία. Περισσότερα για την αφεντιά της εδώ: www.iprigipessa.com

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.