Site icon Doctoranytime Blog

Αυχενικό Σύνδρομο και εξετάσεις

Αυχενικό Σύνδρομο και εξετάσεις

Το αυχενικό σύνδρομο είναι μία πολύπλοκη παθολογική κατάσταση, που οφείλεται σε εκφυλιστικές ή άλλες αλλοιώσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, συμπεριλαμβανομένων της κήλης των μεσοσπονδυλίων δίσκων και των οσφεοφύτων (που αλλιώς είναι γνωστά και ως άλατα).

Αυτές οι αλλοιώσεις μπορούν να προκαλούν τοπικό πόνο, στην περιοχή του αυχένα ή να προσβάλλουν κάποια από τα νεύρα που περνούν από τον αυχένα: τις νωτιαίες ρίζες (αυχενική ριζίτιδα) ή τον νωτιαίο μυελό (μυελοπάθεια).

Η προσβολή των νωτιαίων ριζών μπορεί να προκαλέσει πόνο, μούδιασμα ή και αδυναμία στα χέρια, ενώ η προσβολή του νωτιαίου μυελού μπορεί να προκαλέσει αδυναμία στα χέρια, δυσκολία στις λεπτές κινήσεις των χεριών (όπως το κούμπωμα ενός κουμπιού), δυσκολία στη βάδιση, μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια ή/και διαταραχές στην ούρηση.

Η ολοκληρωμένη διάγνωση και αξιολόγηση της βαρύτητας του αυχενικού συνδρόμου, καθώς και η λήψη της απόφασης για το αν θα πρέπει αυτό να αντιμετωπισθεί χειρουργικά ή όχι, προϋποθέτει τη σύνθεση ενός συνόλου πληροφοριών, που προέρχονται:

Η μαγνητική τομογραφία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης αποτελεί πολύτιμο βοήθημα στην αξιολόγηση του αυχενικού συνδρόμου, αφού παρέχει πληροφορίες για τυχόν ανατομικές βλάβες του αυχένος: κήλες, οστεόφυτα, όγκους ή άλλες. Επίσης μπορεί να απεικονίσει την μυελοπάθεια. Ωστόσο, η μαγνητική τομογραφία τείνει να υπερτονίζει τη σημασία ορισμένων ευρημάτων. Οι μικρές κήλες των μεσοσπονδυλίων δίσκων, για παράδειγμα, υπάρχουν σε έως και 60% των ανθρώπων άνω των 60 ετών, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες. Δεν προκαλούν όλες αυτές οι κήλες σημαντικές νευρολογικές βλάβες και συχνά δεν είναι απαραίτητο να χειρουργηθούν. Εξάλλου, σύγχυση δημιουργείται ενίοτε σχετικά με τον αν υπάρχει ή όχι μυελοπάθεια και με τον αν οφείλεται ή όχι στο αυχενικό σύνδρομο.

Ο νευροφυσιολογικός έλεγχος συμπληρώνει την αξιολόγηση του αυχενικού συνδρόμου, καθώς επιτρέπει στον γιατρό να  διαπιστώσει αν οι ανατομικές βλάβες που πιθανώς φαίνονται στην μαγνητική τομογραφία προκαλούν και δυσλειτουργία των αντίστοιχων νευρικών οδών. Αν κάτι τέτοιο διαπιστωθεί, τότε ενδέχεται να απατείται χειρουργική αντιμετώπιση του αυχενικού. Αν όχι, τότε η ανάγκη του χειρουργείου δεν είναι επιτακτική και μπορεί κανείς να το αναβάλει, παρακολουθώντας την εξέλιξη των συμπτωμάτων και επαναλαμβάνοντας τις νευροφυσιολογικές εξετάσεις ανα τακτά χρονικά διαστήματα.

Από το σύνολο των νευροφυσιολογικών εξετάσεων, αυτές που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην αξιολόγηση του αυχενικού συνδρόμου είναι ο Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός (Μυϊκά Προκλητά Δυναμικά ή Μαγνητικά Προκλητά Δυναμικά), το Ηλεκτρομυογράφημα και τα Σωματοαισθητικά Προκλητά Δυναμικά.

Το ηλεκτρομυογράφημα χρησιμεύει στη διάγνωση της αυχενικής ριζίτιδας, ενώ ο Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός και τα Σωματοαισθητικά Προκλητά Δυναμικά στη διάγνωση της αυχενικής μυελοπάθειας. Ο διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός είναι η πλέον ευαίσθητη μέθοδος για τη διάγνωση της μυελοπάθειας, καθώς αξιολογεί τη λειτουργικότητα των κινητικών οδών, που είναι οι πρώτες που βλάπτονται. Τα σωματοαισθητικά προκλητά δυναμικά έχουν επικουρικό ρόλο, καθώς αξιολογούν τη λειτουργικότητα των αισθητικών οδών, που βλάπτονται σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου.

Exit mobile version