Πώς να κάνεις αυτοεξέταση μαστών;

Η αυτοεξέταση μαστών είναι μία απαραίτητη διαδικασία που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα μία φορά το μήνα, ώστε να είναι σε θέση να αντιληφθεί οποιαδήποτε αλλαγή στο μαστό της. Δεν είναι τυχαίο πως το 40% των διαγνώσεων για Καρκίνο του Μαστού, έγινε μέσω της αυτοεξέτασης.

Μη χάσεις: ΔΩΡΕΑΝ Ψηλάφηση μαστού από γιατρούς και μαστογραφία με 30€ ή υπερηχογράφημα μαστού με 20€ σε επιλεγμένα διαγνωστικά κέντρα!

Είναι καλό να γίνεται μεταξύ της 8ης και της 10ης ημέρας του κύκλου ή αν βρίσκεται σε εμμηνόπαυση θα ήταν καλύτερο να γίνεται την 1η ή την τελευταία ημέρα του μήνα, ώστε να είναι ευκολότερο να το θυμάται κάποιος.

Πώς γίνεται η αυτοεξέταση;

autoeksetasi mastou

Βήμα 1ο

Μπροστά σε έναν καθρέφτη στέκεσαι με τα χέρια στη μέση και παρατηρείς αν υπάρχει κάποια αλλαγή στους μαστούς. Το μέγεθος του ενός μαστού μπορεί να διαφέρει από τον άλλον, αλλά αυτό είναι κάτι φυσιολογικό στις περισσότερες περιπτώσεις και δε θα πρέπει να σε ανησυχήσει.

Παρατήρησε πολύ προσεκτικά οποιαδήποτε αλλαγή στο σχήμα, στο χρώμα, στην πτύχωση, αν υπάρχει διόγκωση του δέρματος, ερεθισμός, πρήξιμο ή αν η θηλή είναι ανεστραμμένη προς τα μέσα.

autoeksetasi mastou

Βήμα 2ο

Ακολούθησε τις οδηγίες του πρώτου βήματος, αυτή τη φορά με τα χέρια σηκωμένα μπροστά στον καθρέφτη. Αν παρατηρήσεις την οποιαδήποτε αλλαγή, σημαντικό είναι να απευθυνθείς στο γιατρό σου άμεσα, καθώς είναι ο μόνος ειδικός που μπορεί να σου δώσει μία έγκυρη γνωμάτευση για το πρόβλημά σου.

Βήμα 3ο

Πίεσε με τα δάχτυλα σου τις θηλές σου, ώστε να παρατηρήσεις αν υπάρχει κάποια έκκριση υγρού. Αν αντιληφθείς ότι υπάρχει, είτε αίματος είτε κάποιου άλλου υγρού, σημαντικό είναι να μιλήσεις άμεσα με το γυναικολόγο σου, καθώς καμία έκκριση δεν είναι φυσιολογική, πέραν αυτής της περιόδου του θηλασμού.

autoeksetasi mastou

Βήμα 4ο

Ξάπλωσε σε πλάγια θέση και χρησιμοποίησε το δεξί σου χέρι για να εξετάσεις τον αριστερό σου μαστό και το αντίθετο. Κράτησε τα δάχτυλα σου επίπεδα και ενωμένα και ξεκίνα με μέτρια πίεση να κάνεις κυκλικές κινήσεις σε όλο το μήκος του μαστού από έξω προς τα μέσα και από πάνω προς τα κάτω.

Η διαδικασία της αυτοεξέτασης είναι εξαιρετικά σημαντική και ευθύνεται για την έγκαιρη πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού. Να θυμάσαι πως τα 8 στα 10 ογκίδια δεν είναι καρκίνος. Για το λόγο αυτό πρέπει να απευθύνεσαι στο γυναικολόγο σου ή το μαστολόγο σου άμεσα με οποιαδήποτε αλλαγή αντιληφθείς στους μαστούς σου.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.