Αρθροπλαστική Γόνατος που σας «ταιριάζει» (Custom Fit Total Knee)

αρθροπλαστική γόνατος

αρθροπλαστική γόνατος

Γράφει ο Σπηλιωτόπουλος Γεώργιος, Ορθοπαιδικός Χειρούργος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Το πρωτοποριακό σύστημα (Custom Fit TKR) αρθροπλαστικής γόνατος δημιουργήθηκε βασιζόμενο στην μοναδικότητα του κάθε ασθενούς.Συγκεκριμένα η ανατομία των οστών μας περά απο τις σωματομετρικές ιδιαιτερότητες επιδέχεται παραμορφώσεις που είναι αποτέλεσμα της οστεοαρθρίτιδος.Η καινοτόμα τεχνική αρθροπλαστικής εναρμονίζεται με την μοναδικότητα του κάθε ασθενούς λαμβάνοντας υποψιν όλες τις παραλλαγές μίας άρθρωσης.

Πώς επιτυγχάνεται αυτό;

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι απλή ανώδυνη και ασφαλής. 15 ημέρες πριν το χειρουργείο διενεργείται μια αξονική ή μαγνητική τομογραφία γόνατος.Στην συνέχεια με ειδικό λογισμικό αναλύεται και αποστέλλεται αυτή σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού. Ακολουθεί η γραμμή παραγωγής στην οποία σχεδιάζονται ειδικά εργαλεία για τη διαμόρφωση της άρθρωσης ώστε να δεχθεί την πρόθεση του γόνατος. Η τεχνική λοιπόν CF TKR χρησιμοποιεί εργαλεία σχεδιασμένα με βάση τις ιδιαιτερότητες της ανατομίας των οστών.Αξιοποιεί με αυτο τον τρόπο την μοναδικότητα του κάθε ασθενούς.Το πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι η ταχύτερη διενέργεια του χειρουργείου καθώς τα εργαλεία προσαρμόζουν απόλυτα στα οστά και προετοιμάζουν τα φθαρμένα οστικά άκρα να δεκτούν με ακρίβεια χιλιοστού την πρόθεση.Αποτελεί καινοτομία η οποία αξιοποιεί την ανατομική ιδιαιτερότητα (την μοναδικότητα).Απο τεχνικής πλευράς η τοποθέτηση των προθέσεων με ακρίβεια χιλιοστου εγγυάται σωστή κατανομή φορτίων και κατ’επέκταση μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο της άρθρωσης.

 Πλεονεκτήματα τεχνικής

  • Προεγχειρητικός σχεδιασμός βασιζόμενος στην τρισδιάστατη απεικόνιση εναντι της απλής ακτινογραφίας (2 διαστάσεων).Με αυτόν τον τρόπο ο χειρουργός έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερο αριθμό πληροφοριών που καθιστούν πιο ακριβής την τοποθέτηση των προθέσεων.
  • Χρήση ειδικών και λιγότερων σε αριθμό εργαλείων που σχεδιάστηκαν λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες των οστών έναντι των κοινών εργαλείων που χρησιμοποιούνται στην συμβατική τεχνική και στην τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας.
  • Δυνατότητα επιλογής της πρόθεσης απο μία μεγάλη σειρά με νούμερα σε αντίθεση με την κλασική τεχνική στην οποία διαθέτουμε το πολύ 4-5 νούμερα.
  • Ταχύτερη διενέργεια χειρουργείου καθώς τα εργαλεία προσαρμόζουν απόλυτα στα οστά.Μικρότερος χρόνος χειρουργείου εγγυάται μικρότερη απώλεια αίματος και μικρότερα ποσοστά διεγχειρητικών επιπλοκών.
  • Ελαχιστοποίση της απώλειας αίματος και των επιπλοκών λόγω της αποφυγής ενδομυελικών οδηγών.
  • Χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο 3 ημέρες.
  • Τα εργαλεία που δημιουργούνται αναγράφουν τo ονοματεπώνυμο του ασθενούς αποδυκνύοντας την μοναδικότητα τους.Μετά την διενέργεια του χειρουργείου είναι διαθέσιμα και παρέχονται στον ίδιο ασθενή.

Η χειρουργική προσπέλαση(το μονοπάτι για να προσεγγίσει ο χειρουργός την άρθρωση) που χρησιμοποιείται δεν διαφέρει απο την τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας, έχει ωστόσο κάποιες ουσιαστικές διαφορές.Στην συμβατική τεχνική όσο και στην τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας χρησιμοποιούνται διάφορα εργαλεία οδηγοί προκειμένου να προετοιμάσουν το φθαρμένο οστό να δεχτεί την πρόθεση.Οι οδηγοί αυτοί τοποθετούνται εντός του οστικού αυλού προκειμένου να βοηθήσουν στην ορθή τοποθέτηση και διόρθωση του μηχανικόυ άξονα.Αντίθετα στην τεχνική CF TKR οι οδηγοί τοποθετούνται πάνω στο οστό χωρίς να απαιτούν ενδοαυλική παρέμβαση του οστού.Ειναι συνεπώς μια ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ελάχιστη επεμβατική τεχνική .

Συμπερασματικά λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι το «Custom Fit Total Knee» αποτελεί ενα σχεδιασμό αρθροπλαστικής τόσο μοναδικό όσο εσείς.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.