Site icon Doctoranytime Blog

Απώλεια βάρους: Μεγαλύτερη μερίδα – λιγότερες θερμίδες

απώλεια βάρους

Για όσους έχουν συνδέσει την απώλεια βάρους με το αίσθημα πείνας, ο τίτλος μπορεί να φαντάζει ουτοπικός.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η σωστή επιλογή τροφών αποτελεί σύμμαχο στον έλεγχο του βάρους καθώς μπορεί να αυξήσει σημαντικά το αίσθημα του κορεσμού και να μειώσει τις πιθανότητες υπερφαγίας.

Με ποιο τρόπο;

Επιλέγοντας τροφές χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας. Ενεργειακή πυκνότητα είναι το ποσό των θερμίδων (ενέργεια) που θα πάρουμε από μια συγκεκριμένη ποσότητα τροφής (Θερμίδες ανα γραμμάριο τροφής). Υψηλή ενεργειακή πυκνότητα σημαίνει ότι θα λάβουμε περισσότερες θερμίδες σε μικρή ποσότητα τροφής σε σχέση με την χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα οπού θα πάρουμε λιγότερες θερμίδες σε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής.  Έρευνα που μελέτησε την επίδραση της ενεργειακής πυκνότητας στην απώλεια βάρους , έδειξε ότί τα άτομα που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας (υψηλή σε φυτικές ίνες, χαμηλή σε λίπος)  έχασαν σχεδόν 3 φορές περισσότερο βάρος από τα άτομα που ακολούθησαν διάτα χαμηλή σε λιπαρά.

Οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την ενεργειακή πυκνότητα

Η αλλαγή διατροφικών συνηθειών σίγουρα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση αλλά η σωστή γνώση για το ποιες τροφές είναι καλύτερες επιλογές είναι το πρώτο βήμα για ένα επιτυχημένο αδυνάτισμα.  Η κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ανεπεξέργαστων υδατανθράκων, άπαχων προτείνων και γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά θα σας παρέχουν στο τέλος του γεύματος περισσότερο  κορεσμό έχοντας όμως καταναλώσει λιγότερες θερμίδες. Η  ενεργειακή πυκνότητα μας παρέχει πληροφορίες για το ποιες τροφές θα πρέπει να κατέχουν περίοπτη θέση στο πιάτο μας, καταλαμβάνοντας περισσότερο χώρο συγχρόνως και στο στομάχι μας

 

Exit mobile version