Συχνές ερωτήσεις και απορίες για τη λεύκανση των δοντιών

lefkansi

Το χαμόγελο φωτίζει το προσώπου του κάθε ανθρώπου δείχνοντας όλη την ψυχική του διάθεση και κατάσταση. Όταν ο άνθρωπος χαμογελά γίνεται αυτόματα πιο φιλικός στο συνομιλητή του, επικοινωνιακά κερδίζει και αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση. Το στόμα μαζί με τα μάτια, είναι τα δύο πρώτα που παρατηρεί κάνεις σε έναν άνθρωπο. Όμορφα λευκά δόντια, σημαίνει υγιή δόντια!

Δες ακόμα: Η δυσκολία να λέω «όχι» : Πώς να κάνω χώρο για αυτή τη σημαντική λέξη στις σχέσεις μου;

Η σύγχρονη οδοντιατρική λοιπόν έρχεται με τη λεύκανση, την αισθητική, δηλαδή τεχνική με την όποια βελτιώνουμε το χρώμα των δοντιών μας, να χαρίσει στο καθένα μας ένα όμορφο και αστραφτερό χαμόγελο.

Η λεύκανση μπορεί να γίνει είτε στο ιατρείο με την τοποθέτηση από τον οδοντίατρο ενός ειδικού λευκαντικού τζελ, είτε στο σπίτι όπου το ειδικό λευκαντικό τζελ σπιτιού τοποθετείτε από τον ίδιο τον ασθενή σε ειδικούς εξατομικευμένους νάρθηκες που του έχει δώσει ο γιατρός του. Πολλές φορές ενδείκνυται ο συνδυασμός και των δυο μεθόδων για πιο καλό και κοντρολαρισμένο αποτέλεσμα.

Πάνω στο κεφάλαιο λεύκανση υπάρχουν πολλές ερωτήσεις, εδώ θα απαντήσουμε τις κυριότερες:

1) Πότε χρειάζεται να γίνει λεύκανση;

Λεύκανση κάνουμε όταν παρατηρούμε ότι με τον καιρό το φωτεινό χρώμα του σμάλτου μας, δηλαδή της αδαμαντίνης, έχει μετατραπεί σε κίτρινο, καφέ, το οποίο δεν ανοίγει ικανοποιητικά ούτε μετά την στίλβωση που κάνουμε στο οδοντιατρείο. Τότε ενδείκνυται να γίνει λεύκανση ώστε να απομακρύνουμε τις χρωστικές που ευθύνονται για το σκούρο χρώμα των δοντιών μας.

2) Πονάει η λεύκανση;

Όταν γίνεται από οδοντίατρο με σωστά υλικά και μέχρι εκείνο το όριο που είναι ασφαλές για τα δόντια μας, κατηγορηματικά όχι δεν πονά. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι πριν καν αρχίσουμε ο οδοντίατρος θα πρέπει να έχει εξετάσει προσεκτικά όλα τα προς λεύκανση δόντια. Σε δόντια που έχουν βαθιές ρωγμές ή αποκαλυμμένα τμήματα ρίζας εξαιτίας υφίζησης των ούλων, καλό είναι να αποφεύγεται ή να γίνεται ελάχιστα. Σε ορισμένα άτομα μπορεί να δημιουργηθεί ευαισθησία σε κάποια δόντια. Όταν η λεύκανση έχει γίνει σωστά, η ευαισθησία αυτή είναι παροδική.

3) Πόσο χρονικό διάστημα κρατά το αποτέλεσμα της λεύκανσης;

Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εξαρτάται κυρίως από τις διατροφικές συνήθειες του κάθε ανθρώπου.  Τροφές όπως τα κεράσια τα παντζάρια, ροφήματα, όπως το τσάι, το κόκκινο κρασί, ο καφές, τα αναψυκτικά τύπου cola, ακόμα και η συνεχής λήψη σιδήρου, και τέλος συνήθειες όπως το κάπνισμα, μειώνουν την μακροβιότητα του αποτελέσματος.

4) Σε ποιά – πόσα δόντια γίνεται η λεύκανση;

Η λεύκανση συνήθως γίνεται στα 8 άνω κ 8 κάτω δόντια που φαίνονται όταν χαμογελάμε ώστε να υπάρχει μια ομοιοχρωμία στο χαμόγελο μας

Σημείωση: Η λεύκανση ανοίγει το χρώμα μόνο στα δόντια σας. Αν έχετε σφραγίσματα ή προσθετικές εργασίες στο στόμα σας, όπως στεφάνες (θήκες) ή γέφυρες είναι πιθανόν να χρειαστούν αντικατάσταση για να συγκλίνουν χρωματικά μετά τη λεύκανση με το νέο χρώμα των δοντιών σας. Οτιδήποτε δεν είναι φυσικό δόντι, δεν λευκαίνει με τη λεύκανση

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι: η λεύκανση είναι ένα όπλο της σύγχρονη οδοντιατρικής, το οποίο μας χαρίζει ένα όμορφο αστραφτερό χαμόγελο τονώνοντας έτσι την αυτοπεποίθηση μας. Αξίζει λοιπόν να το αξιοποιήσουμε σωστά, χωρίς υπερβολές ακολουθώντας όλους τους κανόνες ασφάλειας. Προσοχή: Για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνοι σας λευκαντικά υλικά ή καλλυντικά που υπόσχονται ότι λευκαίνουν τα δόντια σας, χωρίς τη συμβουλή του οδοντιάτρου σας.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.