Αντιμετωπίστε την αρθρίτιδα με βλαστοκύτταρα ενηλίκων
Η αρθρίτιδα είναι πλέον αντιμετωπίσιμη με χρήση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων, τα οποία έχουν την δυνατότητα να πολλαπλασιάζονται και να διαφοροποιούνται σε διαφόρων ειδών κύτταρα, όπως χονδροκύτταρα, οστεοκύτταρα και άλλα.
Πρόσφατες μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι τα βλαστοκύτταρα διαφοροποιούνται και σχηματίζουν οστούν και αρθρικό χόνδρο δίνοντας, έτσι, ελπίδες για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας στον άνθρωπο.
Οι πρώτες εφαρμογές στον άνθρωπο έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια με σημαντική ανακούφιση των ασθενών από τα ενοχλήματα. Ο έλεγχος με μαγνητική τομογραφία και οι επεμβάσεις δεύτερης ματιάς απέδειξαν την αναγέννηση του αρθρικού χόνδρου.
Υπάρχουν επιπλοκές από την εφαρμογή της μεθόδου;
Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί επιπλοκές από την εφαρμογή της μεθόδου, κάτι που αποδίδεται στο ότι πρόκειται για αυτόλογο ιστό, κύτταρα δηλαδή που προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή. Πιο γνωστά στο ευρύ κοινό είναι τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα, τα οποία λαμβάνοντα από τον ομφάλιο λώρο κατά η γέννηση του παιδιού. Βλαστοκύτταρα, ωστόσο, υπάρχουν και στον οργανισμό του ενήλικα.
Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα ενηλίκων ανευρίσκονται σε διάφορους ιστούς του σώματος. Σήμερα είναι δυνατή η απομόνωση και ο πολλαπλασιασμός τους από τον μυελό των ιστών και από το λιπώδη ιστό. Η λήψη βλαστοκυττάρων από τον λιπώδη ιστό φαίνεται να είναι το ίδιο ή και περισσότερο αποτελεσματική, ενώ ταυτόχρονα είναι και λιγότερο επώδυνη σε σχέση με τη λήψη βλαστοκυττάρων από τον μυελό των οστών.
Πώς πραγματοποιείται η θεραπεία με βλαστοκύτταρα;
Η θεραπεία της αρθρίτιδας με βλαστοκύτταρα ενηλίκων γίνεται σε δύο φάσεις.
Κατά την πρώτη φάση γίνεται λήψη λιπώδους ιστού (λιποαναρρόφηση) με τοπική αναισθησία. Ακολουθεί καλλιέργεια των βλαστοκυττάρων (για ένα μήνα) στο εργαστήριο και ενεργοποίησή τους προς χονδροκύτταρα.
Κατά τη δεύτερη φάση γίνεται έγχυση των βλαστοκυττάρων στην πάσχουσα περιοχή. Η έγχυση στο γόνατο και σε άλλες επιφανειακές αρθρώσεις γίνεται υπό καθοδήγηση με υπέρηχο στο ιατρείο, ενώ στο ισχίο γίνεται υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο στην κλινική. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας με βλαστοκύτταρα είναι ακόμα σε εξέλιξη και έχει καλύτερα αποτελέσματα σε ελαφριές μορφές αρθρίτιδας. Υπάρχουν βέβαια και οι αισιόδοξες απόψεις ότι μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας μέχρι και 10 χρόνια. Σίγουρα πάντως αποτελεί μία ακόμα μη χειρουργική λύση για την θεραπεία των χόνδρινων βλαβών και της οστεοαρθρίτιδας.
Ενδείξεις Θεραπείας με Βλαστοκύτταρα:
- Αρχόμενη και μέσης βαρύτητας οστεοαρθρίτιδα όλων των αρθρώσεων.
- Ρήξη και θλάση μυών.
- Μερική ρήξη προσθίου και οπίσθιου χιαστού στο γόνατο.
- Μερική ρήξη μηνίσκου στο γόνατο.
- Μερική ρήξη τενόντων στον ώμο .
- Άσηπτη νέκρωση μηριαίας κεφαλής στο ισχίο σε αρχικά στάδια.
- Αρθριτικές αλλοιώσεις σπονδυλικής στήλης.
- Μερική ρήξη αχιλλείου.