Site icon Doctoranytime Blog

7+1 λόγοι που πρέπει να φοράμε αντηλιακό όλο το χρόνο

gynaika-antiliako-prostasia

Το αντιηλιακό έχει συσχετισθεί με το καλοκαίρι και συγκεκριμένα με τις επισκέψεις μας στην παραλία. Λανθασμένα έχουμε περιορίσει τη χρήση του και τα οφέλη που μπορεί να μας χαρίσει σε πολύ λίγες στιγμές. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το αντηλιακό θα έπρεπε να βρίσκετε πάντα στην τσάντα μας ακόμη κι εκείνες τις συννεφιασμένες μέρες του χειμώνα.

Δες ακόμα: Βαθιά ενυδάτωση και περιποίηση της επιδερμίδας σου

Φυσικά ο ήλιος, είναι απαραίτητος για τον άνθρωπο, καθώς επηρεάζει την υγεία μας (μέσω της βιταμίνης D για παράδειγμα) αλλά και την ψυχολογία μας. Ωστόσο, η σύσταση της ατμόσφαιρας έχει αλλάξει με αποτέλεσμα να φτάνουν στη γη και κατ’ επέκταση σε εμάς περισσότερες υπεριώδεις ακτίνες.

Επομένως είναι ζωτικής σημασίας να προστατευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς αυτές επιδρούν ποικιλοτρόπως στο δέρμα μας. Συμπεραίνουμε λοιπόν πώς το να φοράει κανείς αντηλιακό δεν είναι θέμα καλλωπισμού, αλλά σημαντικός παράγοντας υγείας, όπως ακριβώς είναι το να μην καπνίζουμε.

Φοράμε λοιπόν αντηλιακό ανάλογα με τον τύπο δέρματός μας για:

1. Προστασία του δέρματος από το ερύθημα (κοινό «κοκκίνισμα»), αλλά και από το ηλιακό έγκαυμα.

Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε πως μπορεί το «κάψιμο» από τον ήλιο να υποχωρεί χωρίς να αφήνει ουλές, όμως δεν είναι τόσο αθώο καθώς δρα αθροιστικά με το επόμενο έγκαυμα, γεγονός που μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας. Αυτά μπορεί να εκτείνονται από την εμφάνιση ενοχλητικών σπίλων έως και κακοήθεις βλάβες του δέρματος.

2. Αποφυγή εμφάνισης ή επιδείνωσης ευρειαγγειών και κόκκινων φλεβών.

3. Καθυστέρηση της γήρανσης του δέρματος (φωτογήρανση).

Μέσω ενός γενετικού μηχανισμού το ηλιακό φως και η υπεριώδης ακτινοβολία αδρανοποιούν τα γονίδια που παράγουν κολλαγόνο. Ταυτόχρονα, ενεργοποιείται η παραγωγή καταστρεπτικών για το κολλαγόνο ενζύμων. Έτσι το κολλαγόνο διασπάται με αποτέλεσμα τις γνωστές σε όλους μας ρυτίδες, η οποίες μέσω αυτής της διαδικασίας εμφανίζονται πρόωρα, προτού επέλθει δηλαδή η χρονολογική γήρανση.

4. Αποφυγή εμφάνισης πανάδων και αποχρωματισμών της επιδερμίδας.

Το ηλιακό φως προκαλεί υπερπαραγωγή μελανίνης κατά τόπους με αποτέλεσμα τις ενοχλητικές πανάδες και τους αποχρωματισμούς της επιδερμίδας.

5. Διατήρηση ενός λαμπερού δέρματος.

Η ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται πως σχετίζεται άμεσα με την καταστολή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των κυττάρων. Έτσι, το δέρμα μας φαίνεται θαμπό και ταλαιπωρημένο.

6. Προστασία από λοιμώξεις

Η ανοσία μας στις οποίες μειώνεται από το ηλιακό φως.

9. Αποφυγή της επιδείνωσης ορισμένων νοσημάτων

Για παράδειγμα προστασία από την ροδόχρου νόσο, του έρπητα, την ανεμευλογιά, την ψωρίαση, τον ερυθηματώδη λύκο και άλλες δερματοπάθειες, αλλά και από την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων.

10. Προστασία από την αποδυνάμωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας

Σχετίζεται με το ηλιακό φως, που ευνοεί την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και κατ’ επέκταση από τις προ κακοήθεις και κακοήθεις βλάβες που συσχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία.

Συμπερασματικά

Όπως γίνεται φανερό, το ηλιακό φως και η υπεριώδης ακτινοβολία επηρεάζουν ποικιλοτρόπως τον ανθρώπινο οργανισμό. Η κακή τους δράση δε σταματάει τις ημέρες του χειμώνα ή τις ημέρες που δε φαίνεται να έχει και τόσο ήλιο.

Είναι σημαντικό επιπλέον να επισημάνουμε την προσθετική ιδιότητα της ακτινοβολίας, καθώς αυτή  συσσωρεύεται με αποτέλεσμα οι βλάβες να εμφανίζονται ακόμη και χρόνια μετά. Η συσσώρευση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα συνεχίζεται από την αρχή έως και το τέλος της ζωής.

Πηγή: ofarmakopiosmou.gr

Exit mobile version