Η φυσιολογική φθορά που φέρνει το πέρασμα του χρόνου, αποτυπώνεται αναπόφευκτα στα δόντια μας, στην ελαστικότητα του δέρματος της περιστοματικής περιοχής, αλλά και του προσώπου γενικότερα, ως μέρος του ανθρώπινου οργανισμού και ως αποτέλεσμα του γήρατος.
Πώς μπορεί να βοηθήσει η anti-aging αισθητική οδοντιατρική;
Θεωρώντας δεδομένα ότι η περιοχή του στόματος – μαζί με αυτή των ματιών – είναι τα σημεία τα οποία πρώτα προσέχει κανείς στο πρόσωπο του καθένα. Κι αυτό γιατί, πέρα από τη φωτεινότητα που έχουν λόγω του ανοιχτότερου χρώματός τους, η περιοχή γύρω από την ίριδα των ματιών είναι λευκή, όπως και τα δόντια, αποτελούν τα μοναδικά στοιχεία του προσώπου που μπορούν να κινηθούν. Το λευκό χρώμα των δοντιών σε σχέση με το χρώμα του υπόλοιπου προσώπου, αλλά και η κίνηση των χείλεων και των γνάθων, τραβάνε την προσοχή των συνομιλητών μας. Γιατί, λοιπόν, να είναι παραμελημένο και να μαρτυρά την ηλικία μας; Ή ακόμη χειρότερα, γιατί να μας προσδίδει χρόνια που ούτως ή άλλως δεν τα έχουμε;
Δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να προλάβετε τις άσχημες συνέπειες που προκαλεί η γήρανση των δοντιών στο χαμόγελό σας, αλλά και πώς μπορείτε με γρήγορους και οικονομικούς τρόπους να τις διορθώσετε. Ο σκοπός πάντα είναι να επιτευχθεί αρμονία σε επίπεδο δοντιών, αλλά και στη σχέση τους με το υπόλοιπο πρόσωπο, με αποτέλεσμα την αίσθηση νεανικότητας.
Τα δόντια σας δεν είναι εργαλεία
Παρόλο που είναι αυτονόητο ότι ο ρόλος των δοντιών είναι να τεμαχίζουν και να μασάνε τις τροφές, πολλές φορές χρησιμοποιούνται για το κόψιμο μιας κλωστής, τη συγκράτηση του μολυβιού, το άνοιγμα μιας συσκευασίας κ.ά.
Η καταπόνηση που δέχονται εκείνη τη στιγμή της φόρτισης είναι πολύ μεγάλη και ξεπερνάει τα φυσιολογικά όρια αντοχής τους. Ακόμη κι αν εκείνη τη στιγμή δεν είναι ορατή οποιουδήποτε είδους βλάβη, η συνεχής φόρτιση δρα συσσωρευτικά και τα αποτελέσματά της θα είναι ορατά μετά από μερικά χρόνια. Ακόμη μάσημα πάγου, πλαστικών αντικειμένων και η ονυχοφαγία θα πρέπει να αποφεύγονται για να μη δημιουργηθούν ρωγμές στα δόντια, κατάγματα ή και αποκολλήση τμήματος του δοντιού στην περιοχή κοντά στα ούλα, προκαλώντας ευαισθησία δοντιών, πόνο, κατακράτηση μικροβιακής πλάκας, δυσχρωμία και τερηδόνα.
Πόσο παλιά είναι τα σφραγίσματα των μπροστινών δοντιών;
Τα λευκά σφραγίσματα που τοποθετούνται στα πρόσθια δόντια έχουν μία ορισμένη διάρκεια ζωής, η οποία ξεπερνά τα 5 χρόνια. Όχι όμως και τα 10 χρόνια ή τα 15 χρόνια… Από ένα σημείο και μετά το υλικό του σφραγίσματος παύει να είναι αρκετά ανθεκτικό, και ακόμη και εάν βρίσκεται ακόμη στη θέση του, έχει αρχίσει να χάνει τη συγκόλλησή του με το δόντι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απορροφά χρωστικές τόσο στα όριά του, δημιουργώντας καφέ ή μαύρες γραμμώσεις, όσο και στη μάζα του, κιτρινίζοντας με τον καιρό. Επίσης, η δευτερογενής τερηδόνα μπορεί να δημιουργηθεί στα όρια των σφραγισμάτων, βλάπτοντας το δόντι σε βιολογικό και αισθητικό επίπεδο. Τα παλιά σφραγίσματα προσδίδουν γηρασμένη και σκούρη όψη στο χαμόγελό μας. Η αντικατάστασή τους είναι γρήγορη και πολύ οικονομική.
Το φυσικό χρώμα των δοντιών κιτρινίζει με την πάροδο του χρόνου
Είναι φυσιολογική διαδικασία γήρανσης του δοντιού, λόγω της συνεχούς εναπόθεσης οδοντίνης στο εσωτερικό του δοντιού, αλλά και φθοράς ή αποτριβής της εξωτερικής γυαλιστερής επιφάνειάς του, της αδαμαντίνης. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, τα δόντια κιτρινίζουν ή γκριζάρουν. Το λευκό χρώμα μπορεί να επανέλθει με σχολαστική στοματική υγιεινή και καθαρισμούς στον οδοντίατρο ανά 6μηνο, αλλά και με τη λεύκανση. Φυσικά, διαιτητικές και άλλες συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ ή τσαγιού, κάνει το αποτέλεσμα της λεύκανσης να υποτροπιάσει γρηγορότερα. Μία συνδυαστική θεραπεία στο ιατρείο και στο σπίτι με νάρθηκες λεύκανσης μπορεί να φέρει το επιθυμητό, μακροχρόνιο αποτέλεσμα που επιθυμείτε.
Η απόκτηση ενός υγιούς, νεανικού χαμόγελου μπορεί να έχει μεγαλύτερη επιρροή στην εμφάνιση του προσώπου και από το επεμβατικό botox.
Συσσώρευση μικρο-φθορών με το χρόνο
Είτε πρόκειται για ρωγμές στις μπροστινές επιφάνειες των δοντιών είτε πρόκειται για κατάγματα, αποτριβές των κοπτικών άκρων και των γωνιών, με τη συσσώρευση αυτών των μικρών βλαβών, το χαμόγελο χάνει τη νεανικότητα του. Για τη διόρθωση των φθορών μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπερσυντηρητικές τεχνικές χωρίς τρόχισμα και χωρίς αναισθησία όπως οι τεχνικές bonding και cosmetic recontouring. Εάν οι βλάβες είναι πιο εκτεταμένες ή εάν συνυπάρχουν κλίσεις δοντιών, στροφές, δυσχρωμίες, τότε ενδείκνυνται οι όψεις πορσελάνης ή ρητίνης που προσφέρουν άμεσα ένα αψεγάδιαστο αποτέλεσμα. Στην περίπτωση που κάποια από τα πρόσθια δόντια έχουν ήδη μεγάλα σφραγίσματα ή είναι κατεστραμμένα, τότε οι όψεις πορσελάνης μπορούν να συνδυαστούν με ολοκεραμικές στεφάνες, που θα προστατέψουν τα φθαρμένα δόντια προσδίδοντάς τους αντοχή στο χρόνο.
Και τα οπίσθια δόντια έχουν μερίδιο ευθύνης…
Κατεστραμμένα δόντια στην οπίσθια ή πλαϊνή περιοχή του στόματος, ελλείψεις δοντιών λόγω προηγούμενων εξαγωγών αλλά και παλιές, κακότεχνες αποκαταστάσεις έχουν επίπτωση στην εμφάνιση του χαμόγελου, καθώς τα οπίσθια δόντια είναι αυτά που συγκρατούν και ορίζουν την κατακόρυφη διάσταση του χαμόγελου και του στόματος. Η μειωμένη κατακόρυφη διάσταση σε περιπτώσεις κοντών δοντιών από αποτριβή, από κατάγματα ή από ελλιπή σφραγίσματα προσδίδει άμεσα γηρασμένη όψη, φέρνοντας το πιγούνι προς τα εμπρός και κάμπτοντας τις γωνίες του στόματος προς τα κάτω.
Επιπλέον, κάνει τα χείλη να φαίνονται μικρά και άτονα, καθώς δεν υποστηρίζονται επαρκώς εκ των έσω. Τόσο για λόγους λειτουργικούς, γιατί είναι απαραίτητα στη μάσηση, όσο και για λόγους αισθητικούς όπως επεξηγήθηκε, τα οπίσθια δόντια θα πρέπει να αποκαθίστανται με σφραγίσματα, ένθετα, στεφάνες ή και σε περίπτωση απώλειάς τους με γέφυρα ή τοποθέτηση εμφυτεύματος, αποκατάσταση που αποτελεί την πλέον μακροβιότερη στον τομέα της οδοντιατρικής.