Site icon Doctoranytime Blog

Πως η ανάπτυξη δεξιοτήτων μπορεί να γίνει ευχάριστη και δημιουργική

Γράφει το Κέντρο Εργοθεραπείας ‘Εμείς και ο Λόγος’ συνεργάτης του doctoranytime.gr

Η Εργοθεραπεία χρησιμοποιώντας την αγαπημένη «ρουτίνα» του παιδιού, το παιχνίδι, εκπαιδεύει το ίδιο, προκειμένου να το βοηθήσει στην ανάπτυξη αλλά και την βελτίωση των δεξιοτήτων του και να το ωθήσει στην μέγιστη λειτουργικότητα. Η επιλογή του παιχνιδιού, η διαδικασία καθώς και η νίκη ή η ήττα σε αυτό, προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη και την διαμόρφωση της προσωπικότητας και της ψυχοσύνθεσης του παιδιού, εκπαιδεύοντάς το:

Προωθώντας με αυτόν τον τρόπο το παιδί και σε μία αυξημένη σχολική ετοιμότητα. Μοιραστείτε λοιπόν και εσείς τα απογεύματα με το παιδί σας παίζοντας απλά και δημιουργικά παιχνίδια που δεν χρειάζονται χρόνο κατασκευής και δαπάνη χρημάτων αλλά αποτελούν σημαντικό μέσο για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του.

Έξυπνες διαδρομές

Φτιάχνουμε γράμματα, αριθμούς, ή σχήματα με χαρτοταινία στο πάτωμα και ζητάμε από το παιδί είτε να περπατήσει  πάνω σε αυτό ή να διασχίσει τις γραμμές με ένα αυτοκινητάκι, με μια κούκλα, ή με ένα ζωάκι, προκειμένου να προωθήσουμε την πολυαισθητηριακή εκμάθηση συμβόλων.

Ψάρεμα

Ρίχνουμε στο πάτωμα, διασκορπισμένα γράμματα και αριθμούς (μαγνητάκια) και καλούμαστε ένας- ένας να ψαρέψουμε αυτό που μας ζητείται, για την ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων.

Μανταλάκια

Το παιδί κρεμάει μανταλάκια στο σχοινί απλώματος, ή αντίστοιχα κρεμάει και ξεκρεμάει τα ρούχα της μπουγάδας, για την ενδυνάμωση δακτύλων και την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας.

Ο καθρέφτης μου

Παίρνουμε διάφορες πόζες, ενώ το παιδί, μας κοιτάζει και μας μιμείται, την ανάπτυξη της μίμησης και την αντιγραφής.

Βρες τα αδελφάκια

Τοποθετούμε διαφορές κάρτες πάνω στο τραπέζι. Το παιδί πρέπει να κάνει κατηγοριοποίηση (πχ δώσε μου όλες τις κάρτες που απεικονίζουν ζώα), για την ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων.

Θυμήσου

Τοποθετούμε στο τραπέζι διάφορα οικεία αντικείμενα. Αφήνουμε το παιδί να τα παρατηρήσει για λίγα δευτερόλεπτα και τους ζητάμε να γυρίσει από την άλλη. Αφαιρούμε ένα από τα αντικείμενα που έχουμε τοποθετήσει και τους ζητάμε να γυρίσει και να δει ποιο αντικείμενο λείπει από το τραπέζι, για την αύξηση της οπτικής μνήμης.

Σκυταλοδρομίες

Βάζουμε ένα σακούλι με φασόλια, φακές ή στραγάλια στην πλάτη, το κεφάλι, τον αυχένα ή τον ώμο μας και του παιδιού και κάνουμε αγώνα από τη μία άκρη του δωματίου έως την άλλη και πάλι πίσω, με νικητή αυτόν που θα φτάσει πρώτος, χωρίς να του πέσει το σακούλι, για την μείωση της παρόρμησης, αλλά και τον έλεγχο κινητικότητας.

Μπόινγκ- μπόινγκ

Κάνουμε αγώνα δρόμου με την μπάλα Pilates, από τη μία άκρη του δωματίου έως την άλλη και πάλι πίσω, με νικητή αυτόν που θα φτάσει πρώτος, χωρίς να πέσει από την μπάλα, για την ανάπτυξη στασικού ελέγχου και ισορροπίας.

Περπατώντας με τα χέρια

Ανασηκώνουμε τα πόδια του παιδιού και του ζητάμε να περπατήσει με τα χέρια, για την ενδυνάμωση κορμού και άνω άκρων.

Μαξιλαροπόλεμος

Το παιδί χτυπάει έναν κινούμενο στόχο- μπαλάκι που του πετάμε, με ένα μαξιλάρι καθώς στέκεται σε συγκεκριμένο πλαίσιο (πχ ένα πλακάκι) από το οποίο αν μετακινηθεί χάνει, για την ανάπτυξη αμφίπλευρου και οπτικοκινητικού συντονισμού.

Exit mobile version