Site icon Doctoranytime Blog

Τι είναι η ανάλυση βάδισης

Τα επώδυνα σύνδρομα του ποδιού είναι εξαιρετικά συνηθισμένα, αν και συνήθως δεν τυγχάνουν της προσοχής που τους αρμόζει, είτε διότι ο ασθενής θεωρεί αυτονόητο το έντονο άλγος μετά από μία κοπιαστική ημέρα ορθοστασίας είτε διότι οι κλινικοί γιατροί που τα αντιμετωπίζουν δεν έχουν την ειδική εμπειρία αξιολόγησης αυτού του ιδιαίτερα παραγνωρισμένου προβλήματος.

Ο επίμονος πόνος στα πόδια, αν και δεν είναι ανησυχητικός για τη ζωή, ενδέχεται να γίνει εξαιρετικά βασανιστικός, σε σημείο να επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των κάτω άκρων;

Υπό την προϋπόθεση της ορθής διάγνωσης, η θεραπεία μπορεί να είναι ασφαλής, απλή και αποτελεσματική. Για την ορθή αντιμετώπιση των προβλημάτων των κάτω άκρων δεν αρκεί μόνον η απλή κλινική εξέταση. Σημαντικό ρόλο μεταξύ των διαγνωστικών εξετάσεων έχει πλέον αποκτήσει η ανάλυση βάδισης, δηλαδή η επιστημονική καταγραφή των δυνάμεων που ασκούνται στον άκρο πόδα είτε κατά την ορθοστάτηση (στατική ανάλυση) είτε κατά τη βάδιση (δυναμική ανάλυση).

Απαραίτητη είναι η χρήση πλατφόρμας πελματογράφου. Τα αποτελέσματα απεικονίζονται σε δύο ή τρεις διαστάσεις και με τη χρήση θερμογραφικής κλίμακας γίνεται αντιληπτή η κατανομή των πιέσεων στο πέλμα και αποκαλύπτονται τα σημεία παθολογικά αυξημένης πίεσης, τα οποία προκαλούν και την αντίστοιχη παθολογία.

Με το πελματογράφημα είναι δυνατή η επιστημονική λύση του προβλήματος με την κατασκευή επί παραγγελία ειδικών πελμάτων έσω υποδήματος, τα οποία φροντίζουν για την εξισορρόπηση των πιέσεων κατά την ορθοστασία και τη βάδιση. Σε ειδικές περιπτώσεις, με αυξημένη παραμόρφωση ή σε διαβητικούς ασθενείς κατασκευάζονται ειδικά διαμορφωμένα υποδήματα.

Με βάση την καταγραφή των πιέσεων σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή και με τη χρήση υπολογιστικών συστημάτων αυξημένης ισχύος μπορεί να καταστεί δυνατή η λεπτομερής καταγραφή της ισορροπίας, της ιδιοδεκτικότητας, αλλά και του ρυθμού βάδισης. Τα δεδομένα αυτά αξιολογούνται κατά κόρον σε επαγγελματίες αθλητές, όπου η βελτίωση της επίδοσης μπορεί να είναι καθοριστική στην επίτευξη του επιθυμητού στόχου και της αντίστοιχης διάκρισης.

Αλλά και σε ερασιτέχνες αθλητές έχει ιδιαίτερη σημασία η καταγραφή της τεχνικής και η συνακόλουθη διόρθωσή της, διότι προφυλάσσει από επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς και σύνδρομα υπέρχρησης. Έτσι, συχνά διαστρέμματα μπορεί να υποκρύπτουν αστάθεια ποδοκνημικής, πλατυποδία ανατομική ή λειτουργική (δυναμική), της οποίας η διόρθωση είναι εξαιρετικά ευχερής, όταν τεθεί η ορθή διάγνωση, ενώ το πρόβλημα των συχνών τραυματισμών με όλα τους τα επακόλουθα, απλώς εξαφανίζεται.

Η αξία της ανάλυσης βάδισης επεκτείνεται και σε πλέον απομακρυσμένες παθήσεις, όπως η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα των γονάτων, όπου η αποκατάσταση του φυσιολογικού (στο μέτρο του δυνατού) ρυθμού βάδισης και των πιέσεων που ασκούνται στον άκρο πόδα και μεταβιβάζονται στο γόνατο, θα οδηγήσει σε θεαματική ανακούφιση των συμπτωμάτων.

 

Exit mobile version