Οι αλλεργίες από μέλισσες και σφήκες

αλλεργίες από μέλισσες

Κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι εκτιθέμεθα πιο πολύ στην ύπαιθρο και στη θάλασσα. Έτσι, διατρέχουμε μεγαλύτερους κινδύνους από τα έντομα, από θαλάσσιους οργανισμούς κλπ.

Αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να παρουσιαστούν από τα τσιμπήματα: 1) σφηκών και μελισσών, 2) Μέδουσες (τσούχτρες) που είναι άφθονες στις θάλασσές μας, 3) Ένα είδος αλογόμυγας (Davanus spp). Η αλλεργική αντίδραση περιλαμβάνει συμπτώματα όπως: κνίδωση (πετάλες και καντήλες στο δέρμα), αγγειοοίδημα, βρογχόσπασμο, οίδημα λάρυγγος και την πιο σοβαρή και απειλητική για την ζωή μορφή, που είναι η αναφυλαξία.

Τι συμβαίνει στην αναφυλαξία;

Η αναφυλαξία από το δηλητήριο μελισσών και σφηκών είναι στην Ελλάδα σχετικά συχνή και ιδιαίτερα επικίνδυνη. Εμφανίζεται σε κάποια άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση και ΔΕΝ σχετίζεται με τα άτομα που πάσχουν από Βρογχικό Άσθμα.

Σε περίπτωση αλλεργίας στον ασθενή, συμβαίνει γενικευμένη κνίδωση στο δέρμα, σε διάστημα μισής με δύο ωρών. Στην αναφυλαξία, μέσα σε 5 – 10′ παρουσιάζεται πτώση αρτηριακής πιέσεως (αναφυλακτικό shock), με κίνδυνο θανάτου!

Το δηλητήριο των σφηκών και των μελισσών μπορεί να προκαλέσει μικρές τοπικές αντιδράσεις στο σημείο νυγμού, αλλά και γενικευμένες. Οι σφήκες δεν αφήνουν κεντρί όταν τσιμπούν, σε αντίθεση με τις μέλισσες που το αφήνουν, και το οποίο πρέπει να αφαιρεθεί από τον θεράποντα Ιατρό.

Ποια είναι η θεραπεία;

Το σωτήριο φάρμακο είναι η αδρεναλίνη που κυκλοφορεί σε ενέσεις. Οι ασθενείς που γνωρίζουν ότι είναι αλλεργικοί στις σφήκες και στις μέλισσες πρέπει απαραιτήτως να συμβουλευθούν τον Ιατρό τους, και να έχουν μαζί τους στην εξοχή τις ενέσεις αδρεναλίνης, κορτιζόνη και αντιϊσταμινικά χάπια.

Εάν συμβεί τέτοιο τσίμπημα, εκτός από την ένεση της αδρεναλίνης, ο ασθενής πρέπει να εξετασθεί στο Νοσοκομείο, ή στο Κέντρο Υγείας για αρκετές ώρες, γιατί η σοβαρή αναφυλαξία μπορεί να εμφανιστεί αρκετές ώρες μετά το τσίμπημα.

Σήμερα, η πλέον επιτυχής θεραπεία πρόληψης για την αλλεργία στα υμενόπτερα είναι η απευαισθητοποίηση (ανοσοθεραπεία), με ειδικές ενέσεις που χορηγούνται για κάποιο χρονικό διάστημα, με επιτυχία περίπου 95%.

Πώς να αποφύγουμε τους νυγμούς από μέλισσες και σφήκες

  • Να μην περπατάμε ξυπόλητοι στο γρασίδι, γιατί οι μέλισσες και οι σκούρκοι προτιμούν ιδιαίτερα το λευκό τριφύλλι, που βρίσκεται στα παρτέρια κήπων σε όλη τη χώρα.
  • Όταν κάνουμε δουλειές στην αυλή ή στον κήπο να φοράμε καπέλο, γάντια και μακριά παντελόνια.
  • Ποτέ μην προσπαθούμε να χτυπήσουμε ένα έντομο που πετάει. Εάν χρειαστεί, να το διώξουμε απαλά ή να περιμένουμε υπομονετικά να φύγει.
  • Να μην πίνουμε από ανοικτά κουτάκια αναψυκτικών. Τα έντομα που έχουν κεντρί έλκονται από το γλυκό υγρό και μπαίνουν μέσα.
  • Όταν τρώμε στην ύπαιθρο, πρέπει να έχουμε συνεχώς την τροφή καλυμμένη.
  • Οι κάδοι απορριμάτων που είναι έξω από το σπίτι, θα πρέπει να κλείνονται με καπάκια που εφαρμόζουν καλά.
  • Εάν οδηγείτε μοτοσυκλέτα, να φοράτε γάντια και κράνος.
  • Μην αφήνετε ανοιχτά τα παράθυρα του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
  • Να αποφεύγουμε την παρατεταμένη παραμονή σε σημεία που ελκύουν τις μέλισσες και τις σφήκες (κάδοι απορριμάτων, πεταμένα σάπια φρούτα, κλπ)
  • Να αποφεύγουμε αρώματα, κολόνιες, σπρέι μαλλιών και αποσμητικά σώματος με γλυκό άρωμα.
  • Να αποφεύγουμε ρούχα με έντονα χρώματα.
  • Οι σίτες στις πόρτες και τα παράθυρα να διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

Ευτυχώς, στην Ελλάδα δεν έχουν αναφερθεί Αλλεργίες στα τσιμπήματα από τα κουνούπια, σκνίπες, άλλα έντομα, ή μυρμήγκια.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.