Ακμή μετά τα 30: Πού οφείλεται;
Η ακμή είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβεία. Στην πραγματικότητα όμως, αν και λιγότερο συχνά, η ακμή μπορεί να εμφανίσει τα πρώτα σημάδια της στην ηλικία των 30. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πού οφείλεται η ακμή μετά τα 30;
Βρες εδώ τους καλύτερους γιατρούς για τη θεραπεία της ακμής
Η ακμή είναι ένα δερματολογικό φαινόμενο που παλαιότερα συναντούσαμε μόνο στους εφήβους. Τα τελευταία χρόνια όμως, τείνει να εκδηλώνεται ολοένα και συχνότερα και στους ενήλικες και μάλιστα, σε εκείνους που βρίσκονται στην ηλικία των 30 ετών.
Τι είναι η ακμή των 30;
Πρόκειται για μία δερματολογική πάθηση που χαρακτηρίζεται από μεγάλη συγκέντρωση σμήγματος και παρουσιάζει σημαντικές ενδείξεις κληρονομικότητας. Η ακμή που εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά τα 30 αφορά κυρίως τις γυναίκες, είναι πιο βαθιά (πλήττει τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος), πιο επίμονη και ανθεκτική στις θεραπείες.
Χαρακτηριστικά ακμής των ενηλίκων:
- Λιγότερο σμήγμα
- Πιο βαθιά σημάδια
- Γυναικεία πάθηση
- Διαταραχές δυσχρωμίας
- Ανθεκτική στη θεραπεία
Η ακμή μπορεί να οφείλεται ή να επιβαρύνεται από τους εξής παράγοντες:
- Άγχος και στρες
- Καλλυντικά προϊόντα/ προϊόντα μακιγιάζ
- Κρέμες προσώπου
- Κάπνισμα
- Διαταραχές ύπνου
- Λήψη φαρμάκων
- Ορμονικές διαταραχές (πολυκυστικές ωοθήκες)
Γιατί οι γυναίκες ταλαιπωρούνται περισσότερο;
Όλοι οι παραπάνω λόγοι συνθέτουν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της ακμής. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν σαφέστατα πιο συχνά καλλυντικά και προϊόντα μακιγιάζ, γεγονός που ταλαιπωρεί πολύ περισσότερο το δέρμα τους.
Επίσης, οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ορμονικές διαταραχές, οι οποίες επίσης επηρεάζουν την υφή και την υγεία του δέρματος.
Έχετε υπόψη ότι οι έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των περιστατικών που εκδηλώνουν ακμή μετά τα 30 δεν είχαν κανένα απολύτως σημάδι ακμής κατά την εφηβεία τους.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί και πάλι ότι η ακμή είναι συχνά πρόβλημα που κληρονομούμε από τους προγόνους μας.
Η ακμή των ενηλίκων έχει λόγο διαφορετική μορφή από αυτή των ανηλίκων.
Ενώ στη δεύτερη περίπτωση συναντάμε πόρους και σπυράκια σε όλη την επιφάνεια του δέρματος του προσώπου ή και της πλάτης και των χεριών, στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή σε αυτή των ενηλίκων, τα σημάδια της ακμής είναι πιο βαθιά και απαντώνται εντονότερα στην περιοχή γύρω από το στόμα και κυρίως, κάτω από την κάτω γνάθο.
Πώς να την αντιμετωπίσω;
Η αντιμετώπιση της ακμής είναι ίδια για κάθε περίπτωση. Απαιτείται σχολαστικός καθαρισμός του προσώπου και τα κατάλληλα για δέρματα με ακμή καθαριστικά, μετά από κάθε χρήση προϊόντων μακιγιάζ ή μετά την πολύωρη παραμονή μας σε εξωτερικούς χώρους.
Από ‘κει και πέρα, ανάλογα με το εκάστοτε περιστατικό ο γιατρός θα συστήσει την θεραπεία που αρμόζει στον κάθε ασθενή.
Μπορεί να χορηγήσει φάρμακα από το στόμα, τοπικές αλοιφές, αντιβιοτική αγωγή, σμηγματορρυθμιστικά σκευάσματα, ορμονική θεραπεία, πήλινγκ προσώπου, δερμοαπόξεση ή ακόμη και λέιζερ.
Η ακμή αφήνει συνήθως τα σημάδια της. Ειδικά μετά την ηλικία των 30, οπότε και τα σημάδια είναι πιο βαθιά, προτείνεται η διόρθωση των ουλών και των δυσχρωμιών με τους εξής τρόπους: χημικό πήλινγκ προσώπου, μεσοθεραπεία, πλαστική χειρουργική, δερμοαπόξεση ή λέιζερ.
Ο γιατρός σε συνεργασία με τον ασθενή θα επιλέξουν ποια είναι η κατάλληλη για εκείνον μέθοδος.
Πρόληψη του φαινομένου της ακμής μετά τα 30
Οι κανόνες που θα πρέπει να εφαρμόσει κάποιος για να περιορίσει το φαινόμενο ή ακόμη και να το αποτρέψει είναι οι παρακάτω.
Καταρχάς, η διατροφή παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στην εμφάνιση της ακμής και μπορεί να επέμβει ακόμη και στην κληρονομικότητα.
Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες και η καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και νερού μπορούν να περιορίσουν τα συμπτώματα.
Ο τακτικός καθαρισμός του προσώπου και η έγκαιρη απομάκρυνση των υπολειμμάτων σκόνης και μακιγιάζ με λοσιόν και νερό πριν το τέλος της ημέρας, θα βοηθήσει ώστε να διατηρηθεί υγιής η επιδερμίδα.
Βεβαίως, εξίσου σημαντικό είναι να επισκεπτόμαστε τακτικά το ρ, ειδικά όταν εντοπίσουμε τα πρώτα σημάδια της ακμής, ακόμη κι είμαστε άνω των 30…