Ανησυχητική είναι η ραγδαία αύξηση των γεννήσεων παιδιών με σύνδρομο Down κατά την τελευταία εικοσαετία. Μόνο τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση 70%. Οι λόγοι είναι σημαντικοί και σημείο των καιρών μας.
Δες ακόμα: Τι αλλάζει στην γονιμότητα και την εγκυμοσύνη για τις νέες μαμάδες άνω των 35 ετών
Τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες τείνουν να διανύουν την πρώτη τους εγκυμοσύνη σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, με τα πιο πρόσφατα νέα να τονίζουν ότι είναι όλο και περισσότερες οι γυναίκες που επιλέγουν να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους μετά την ηλικία των 40 και σίγουρα μετά την ηλικία των 30.
Είναι γεγονός ότι τα επιτεύγματα της αποτελεσματικότητας του προγεννητικού ελέγχου είναι τόσο σημαντικά που πλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των κυήσεων αυτών εντοπίζεται εγκαίρως και διακόπτεται. Έτσι, ο αριθμός των βρεφών που γεννιούνται με σύνδρομο Down έχει παραμείνει σταθερός ή και μικρότερος σε κάποιες χώρες.
Σύμφωνα με επιστημονική δημοσίευση του British Medical Journal, οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το όριο ηλικίας των εγκύων. Μέσα σε 20 χρόνια οι εγκυμονούσες άνω των 35 ετών έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ την ίδια τεράστια αύξηση παρουσιάζει και το ποσοστό αυτών που είναι άνω των 40 ετών. Να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος μία έγκυος να φέρει στον κόσμο ένα παιδί με σύνδρομο Down είναι 16 φορές μεγαλύτερος σε μία γυναίκα 40 ετών σε σχέση με μία γυναίκα 26 ετών.
Το σύνδρομο Down αποτελεί την πιο συχνή διαταραχή που απαντάται στα έμβρυα γυναικών που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ οφείλεται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Σύμφωνα με στατιστικές, αν δεν γινόταν προγεννητικός έλεγχος και δεν διακόπτονταν πολλές από τις προβληματικές κυήσεις, ο αριθμός των βρεφών με σύνδρομο Down θα είχε σημειώσει δραματική αύξηση.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι παρά την ύπαρξη και τη διάδοση του προγεννητικού ελέγχου, πολλές είναι και οι γυναίκες που επιλέγουν να πουν όχι στον προγεννητικό έλεγχο. Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 37 ετών, σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, που δέχονται να κάνουν τον προγεννητικό έλεγχο αγγίζουν το ποσοστό του 70%. Σήμερα είναι διαθέσιμος ένας πλήρης προγεννητικός έλεγχος, που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και υπερήχους, ωστόσο υπάρχει ακόμη και τώρα ένας μεγάλος αριθμός γυναικών που αρνείται να υποβληθεί στον έλεγχο αυτό.
Ο προγεννητικός έλεγχος δεν μπορεί να ανιχνεύσει όλες τις περιπτώσεις συνδρόμου Down. Αύξηση στα ποσοστά γεννήσεων ατόμων με σύνδρομο Down εμφανίζεται και σε γυναίκες κάτω των 37 ετών, με το άξιο λόγου ποσοστό αύξησης έως 40%.
Ο προγεννητικός έλεγχος επιβάλλεται να πραγματοποιείται σε κάθε εγκυμοσύνη γυναίκας που διανύει την 4η δεκαετία της ζωής της. Ο εκάστοτε γιατρός θα ενημερώσει την εγκυμονούσα σχετικά με όλους τους κινδύνους που διατρέχει, αλλά και θα συστήσει τη σειρά προγεννητικών ελέγχων που θα χρειαστεί να κάνει.