Αφαίρεση αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή)
Σε αυτό το άρθρο θέλω να σας περιγράψω τις σύγχρονες τεχνικές της αφαίρεσης των αμυγδαλών για να σας βοηθήσω να επιλέξετε την πιο κατάλληλη για σας. Θα αναφερθώ σε κάθε τεχνική ξεχωριστά και θα αναλύσω τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα της κάθε επέμβασης.
Δες ακόμα: Επεμβάσεις laser στο χώρο του ΩΡΛ ιατρείου
Οι ασθενείς που έρχονται στο ιατρείο μου και χρειάζονται να υποβληθούν σε αφαίρεση αμυγδαλών, είτε παιδιά, είτε μεγάλοι, θέλουν να γίνει η επέμβαση με την καλύτερη δυνατή τεχνική. Πολλοί ρωτάνε για τις επεμβάσεις με λέιζερ, εάν γίνονται με τοπική αναισθησία, χωρίς πόνο και εάν μπορούμε να βγάλουμε μόνο μια αμυγδαλή, περίπτωση για την οποία θα έχετε ακούσει και εσείς.
Έτσι λοιπόν, σε αυτό το άρθρο θα σας λυθούν πολλές απορίες. Θα συζητήσουμε και γιατί πρέπει να γίνεται η αφαίρεση των αμυγδαλών ακόμη και για το ποιό είδος νάρκωσης είναι το προτιμότερο.
Να θυμάστε, προτού επιλέξετε την μέθοδο θα πρέπει να έχετε επιλέξει κατάλληλα τον ωτορινολαρυγγολόγο σας. Η επιλογή του ιατρού είναι πιο σημαντική και από την μέθοδο, διότι θα πρέπει να τον εμπιστεύεστε, να νιώθετε άνετα μαζί του και να έχετε την απαραίτητη επαφή γιατί σε αντίθετη περίπτωση όσο καλή τεχνική και να επιλέξετε δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Αμυγδαλεκτομή
Παλαιότερα, χρησιμοποιούνταν η μέθοδος της μερικής αφαίρεσης των αμυγδαλών, δηλαδή αφαίρεση μόνο του ενός κομματιού των αμυγδαλών. Σήμερα, αυτή η ξεπερασμένη μέθοδος σχεδόν δεν χρησιμοποιείται στην σύγχρονη χειρουργική, γιατί οι πολυάριθμες μελέτες έδειξαν την αναποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου καθώς ο ασθενής συνέχιζε να παρουσιάζει επεισόδια οξείας αμυγδαλίτιδας. Εκτός αυτού, σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση παρουσίαζε επιδείνωση επειδή παραβιάζονταν η αρχιτεκτονική δομή των αμυγδαλών.
Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση συρρίκνωσης των αμυγδαλών με ραδιοσυχνότητες ή κατά την μερική αφαίρεση τους με λέιζερ ή με Microdebrider στους ασθενείς που πάσχουν από υπερτροφία αμυγδαλών και που υποφέρουν από την υπνική άπνοια.
Μέθοδοι αφαίρεσης των αμυγδαλών
-
Κλασσική αμυγδαλεκτομή
Η κλασική τεχνική της αμυγδαλεκτομής έχει παραμείνει ίδια για πολλούς αιώνες. Η πρώτη στην ιστορία της ανθρωπότητας αμυγδαλεκτομή πραγματοποιήθηκε το 30 μ.Χ. στην Αρχαία Ρώμη από τον γιατρό Κέλσιο. Η χειρουργική επέμβαση εκτελέστηκε με ένα νυστέρι και ένα ειδικό γάντζο για να αφαιρέσει τους κομμένους ιστούς.
Στην σύγχρονη ιατρική κατά την εκτέλεση της επέμβασης χρησιμοποιούνται τα ειδικά εργαλεία τα οποία συγκρατούν τις αμυγδαλές και τις αποκολλούν με έναν αποκολλητήρα. Στη συνέχεια η παρίσθμια αμυγδαλή αφαιρείται με ένα ψαλίδι ή βρόγχο ενώ η αιμορραγία διακόπτεται με ράμματα.
-
Αμυγδαλεκτομή με χρήση της μονοπολικής διαθερμίας
Χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας οι ιατροί δημιούργησαν νέες τεχνικές αφαίρεσης των αμυγδαλών. Η αμυγδαλεκτομή με την μονοπολική διαθερμία έχει πολλά κοινά με την κλασική μέθοδο. Η αιμορραγία σταματάει ακαριαία επειδή σχηματίζεται μια ζώνη νέκρωσης αφού κατά την εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνικής η θερμοκρασία αγγίζει τους 1200 βαθμούς Κελσίου στο σημείο όπου πραγματοποιείται ο καυτηριασμός.
-
Αμυγδαλεκτομή με χρήση της διπολικής διαθερμίας
Η συγκεκριμένη τεχνική βρήκε για πρώτη φορά εφαρμογή το 1966. Αν και μοιάζει πάρα πολύ με την τεχνική της αμυγδαλεκτομής με την μονοπολική διαθερμία υπερτερεί χάρη στην απουσία της ηλεκτρικής επιστροφής όπου δεν απαιτείται η γείωση. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται ο κάθε κίνδυνος για εγκαύματα στο δέρμα του ασθενούς.
-
Αμυγδαλεκτομή με χρήση λέιζερ
Η χρήση του λέιζερ στην αμυγδαλεκτομή είναι μια μέθοδος που έχει συζητηθεί πάρα πολύ. Καθώς ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην χρόνια ιατρική πρακτική αμέσως και χρησιμοποιήθηκε και στην αφαίρεση των αμυγδαλών. Δεν αποτέλεσε όμως την δημοφιλέστερη μέθοδο, καθώς κατά την επέμβαση της αμυγδαλεκτομής με λέιζερ αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες κατά τους χειρουργικούς χειρισμούς. Η τεχνική με λέιζερ δεν προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα στην ανάρρωση του ασθενούς ενώ αποτελεί μια πολύ ακριβή τεχνική.
-
Αμυγδαλεκτομή με χρήση υπερήχων ( Harmonic scalpel)
Η μέθοδος με την χρήση υπερήχων δεν θυμίζει σε τίποτα την κλασσική μέθοδο με μονοπολική ή διπολική διαθερμία. Η τεχνολογική αρχή της βασίζεται στο ψαλίδι υπερήχων. Όταν το ψαλίδι ενεργοποιείται από τον χειρουργό η γεννήτρια εκπέμπει ένα σήμα το οποίο μεταδίδεται στην χειρολαβή, όπου ο παλμός μετασχηματίζεται σε μηχανική κίνηση στον διαμήκη άξονα με ταλάντωση στα 55,5 kmz. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η χαμηλή ανάπτυξη της θερμοκρασίας στα άκρα του εργαλείου, χαμηλότερη των 1000 βαθμών Κελσίου που μειώνει στο ελάχιστο την θερμική βλάβη στους ιστούς. Η μέθοδος αυτή δεν χρησιμοποιείται πλέον συχνά για την αμυγδαλεκτομή.
-
Ρομποτική αμυγδαλεκτομή
Είναι μια τεχνική που μοιάζει πολύ με την αμυγδαλεκτομή με λέιζερ. Η διαφορά είναι στο ρομποτικό σύστημα DaVinci το οποίο το ελέγχει ο ιατρός με την βοήθεια ενός χειριστηρίου που κινεί τους ειδικούς βραχίονες. Αυτή η μέθοδος της ρομποτικής χειρουργικής στην ωτορινολαρυγγολογική εφαρμόζεται κυρίως όταν χειρουργούνται περιοχές που έχουν δύσκολη πρόσβαση με τα εργαλεία που έχουν μεγάλο μήκος όπως είναι ο λάρυγγας ή υποφάρυγγας.
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου ταυτίζονται με την μέθοδο του λέιζερ χωρίς DaVinci ενώ στα μειονεκτήματα πέρα από το κόστος προστίθεται και η αύξηση του χρόνου του χειρουργείου. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι μετά τη νάρκωση απαιτείται να στηθούν οι βραχίονες πάνω στον ασθενή και αυτό συνήθως διαρκεί από 40 λεπτά μέχρι και μιάμιση ώρα.
Υπάρχει πιο απλός και γρήγορος τρόπος που κοστίζει λιγότερο από την ρομποτική μέθοδο παρόλο που η τεχνολογία DaVinci είναι η πιο εξελιγμένη τεχνολογία. Ωστόσο, είναι η καλύτερη δυνατή μέθοδος για περιοχές με δύσκολη πρόσβαση.
-
Αμυγδαλεκτομή με χρήση των ραδιοσυχνοτήτων
Η ονομασία της μεθόδου προέκυψε λόγω των ραδιοσυχνοτήτων από 250 KHz έως 4 MHz που χρησιμοποιούνται στο χειρουργείο. Η μέθοδος εφαρμόζεται όσο και στην στοματολογία τόσο και στην δερματολογία και την γυναικολογία. Ο ιατρός έχει την δυνατότητα να κάνει τομές και την ίδια στιγμή να καυτηριάζει τους ιστούς αλλάζοντας το σχήμα του κύματος και την ισχύ. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία που δεν ξεπερνά καν τους 100 βαθμούς Κελσίου, στο σημείο της τομής σε σχέση με την κανονική διαθερμία. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μικρότερο μέγεθος και βάθος της νέκρωσης αφού καυτηριαστούν τα αγγεία που αιμορραγούν.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η εφαρμογή της συγκριμένης μεθόδου μειώνει σημαντικά την αίσθηση του πόνου μετά την επέμβαση. Ως εκ τούτου, αυτό επιτρέπει την ταχύ επανένταξη του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Λόγω της επιστημονικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια εφευρέθηκαν ακόμη πιο σύγχρονες και εξελιγμένες τεχνικές. Αυτές έχουν τελειοποιήσει την πλέον αποτελεσματική μέθοδο της αφαίρεσης των αμυγδαλών
Ας εξετάσουμε και τις δύο εξελίξεις της μεθόδου των ραδιοσυχνοτήτων:
-
Αμυγδαλεκτομή με Coblation
Η συγκεκριμένη τεχνική αμυγδαλεκτομής είναι σχετικά καινούργια αφού χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2001. Έχει γίνει όμως πολύ δημοφιλής επιλογή των ωτορινολαρυγγολόγων.
Η επέμβαση βασίζεται σε ένα είδος υπερήχου με τεχνολογία κυτταρόλυσης (coblation).
Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η σχετικά χαμηλή θερμοκρασία που είναι μικρότερη των 70 βαθμών Κελσίου, της στοιβάδας ατμού (plasma) με την οποία χειρίζεται τους ιστούς ο ιατρός. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ελαχιστοποίηση της θερμικής βλάβης από διαθερμία και λέιζερ που συμβάλλει στην πιο γρήγορη επούλωση και μείωση του μετεγχειρητικού πόνου για τον ασθενή.
-
Αμυγδαλεκτομή με χρήση της διαθερμίας μοριακού συντονισμού
Η τεχνική με την χρήση της διαθερμίας μοριακού συντονισμού είναι μια καινούρια μέθοδος που εκτός από τα ραδιοκύματα των 4 Mhz χρησιμοποιεί και έναν συνδυασμό των κυμάτων από 4 έως 16 Mhz. Είναι ένα φάσμα που προστατεύει τα κύτταρα και ονομάζεται CSS (Cell Safety Spectrum). Με αυτόν τον συνδυασμό των συχνοτήτων αλληλεπιδρούν οι ενδομοριακές συνδέσεις.
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η χαμηλή θερμοκρασία στην ζώνη της τομής και της αποκόλλησης που είναι μικρότερη των 55 βαθμών Κελσίου. Με αυτόν τον τρόπο μικραίνει στο ελάχιστο η μετεγχειρητική φλεγμονή αφού μικραίνει η έκταση της ζώνης της θερμικής νέκρωσης.
Δεν παραμένον ουλές ενώ η επούλωση του τραύματος γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα. Το επιτυγχάνω με την αποφυγή των έντονων βλαβών στον ιστό λόγω μηχανικής δύναμης και με αυτόν τον τρόπο δεν μετατοπίζονται τα δερματικά επιφανειακά στρώματα.
Σύμφωνα με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις η μέθοδος διαθερμίας μοριακού συντονισμού είναι η πιο αποτελεσματική για την αφαίρεση των αμυγδαλών γιατί έχει την καλύτερη και την ομαλότερη μετεγχειρητική πορεία των ασθενών. Οι ενοχλήσεις είναι λιγότερες και υποχωρούν πολύ γρήγορα ενώ τα τραύματα επουλώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και οι ασθενείς επιστρέφουν γρήγορα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Τέλος, επιλέξτε έναν ιατρό στον οποίο θα τρέφετε εμπιστοσύνη γιατί μόνο έτσι θα πετύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Βρείτε μαζί την καλύτερη τεχνική για σας.