Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από φυσιολογική πρόσληψη βάρους. Φυσιολογικά, η έγκυος μπορεί να αυξήσει το βάρος της από 10 έως 12 κιλά.

 

Τα περισσότερα από αυτά μπορεί να τα πάρει το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οπότε θα πρέπει να προσέξει το βάρος της κατά τους πρώτους μήνες.

Συνολικά, η κατανομή του βάρους έχει ως εξής:

  • Στο 1ο τρίμηνο η έγκυος μπορεί να πάρει έως 2 κιλά.
  • Στο 2ο τρίμηνο η έγκυος μπορεί να πάρει έως 4 κιλά.
  • Στο 3ο τρίμηνο η έγκυος μπορεί να πάρει έως 6 κιλά.

Πού οφείλεται το επιπλέον βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το επιπλέον βάρος οφείλεται στην αύξηση των διαστάσεων του εμβρύου, του πλακούντα και της ποσότητας του αμνιακού υγρού. Η έγκυος, επίσης, αυξάνει την ποσότητα του λιπώδους ιστού και αυξάνει το βάρος των μαστών, λόγω της προετοιμασίας για το θηλασμό.

Τι πρέπει να περιέχει η σωστή διατροφή της εγκύου;

Το κλειδί στη σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η πρόσληψη ποιοτικής τροφής. Η επιπλέον ποσότητα τροφής που χρειάζεται η έγκυος αντιστοιχεί σε 300 με 500 θερμίδες. Η ποιοτική διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει σε σημαντικότατο βαθμό την έκβασή της. Ποιότητα στη διατροφή σημαίνει να καλύπτεις πλήρως τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου εμβρύου καθώς και της εγκύου.

Γενικότερα, η διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να περιέχει:

  • Πρωτεΐνες καλής ποιότητας
  • Υδατάνθρακες καλής ποιότητας
  • Λιπίδια
  • Ασβέστιο
  • Σίδηρο και φυλλικό οξύ
  • Διάφορες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.