Τα βασικά συμπτώματα εγκυμοσύνης

Τα βασικά συμπτώματα στην εγκυμοσύνη

Πολλές γυναίκες βιώνουν έντονα τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

Τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι τα παρακάτω:

Απουσία εμμήνου ρύσης

Aποτελεί μία από τις πρώτες ενδείξεις που ειδοποιούν μια γυναίκα για την ύπαρξη εγκυμοσύνης. Βέβαια, είναι πιθανό μία έγκυος να έχει ελαφρά αιμορραγία ή κηλίδες αίματος τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

Έντονη όρεξη για φαγητό

Kατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια γυναίκα νιώθει έντονη επιθυμία να γευτεί μια συγκεκριμένη γεύση. Αυτή η επιθυμία εκδηλώνεται συνήθως αιφνιδίως.

Αίσθημα κόπωσης και υπνηλία

Eίναι πιθανό μία έγκυος να νιώθει πιο έντονη κούραση, ίσως και εξάντληση, ενώ αυξάνεται η επιθυμία της να κοιμηθεί.

Ναυτία

Kατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια γυναίκα μπορεί να νιώθει τάση για εμετό. Μπορεί να έχει επικρατήσει ο όρος πρωινή αδιαθεσία, ωστόσο οι ναυτίες μπορεί να εξακολουθούν να εμφανίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τάση για λιποθυμία

H λιποθυμία και οι ζαλάδες εκδηλώνονται στην αρχή μιας εγκυμοσύνης και οφείλονται στα μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ελαφρά αιμορραγία

Στις αρχές της εγκυμοσύνης μπορεί να παρατηρήσετε αίμα ή να νιώσετε κράμπες στην κοιλιά. Αν και υπάρχει περίπτωση τα συμπτώματα αυτά να είναι ένδειξη αποβολής, μπορεί ωστόσο να μην είναι καθόλου ανησυχητικά. Ο γιατρός σας θα συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις που πρέπει να κάνετε για να διαπιστωθεί η αιτία της αιμορραγίας.

Πρήξιμο στο στήθος

Λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη, το στήθος της εγκύου αρχίζει να πρήζεται και να αποκτά ευαισθησία. Βέβαια, το ίδιο συμβαίνει και πριν από την έμμηνο ρύση, γι’ αυτό και δεν αποτελεί βασικό κριτήριο για την διαπίστωση μιας εγκυμοσύνης.

Αυξημένη θερμοκρασία του σώματος

Αν η θερμοκρασία του σώματός σου είναι υψηλότερη και μετά την ωορρηξία, τότε μπορεί να είσαι έγκυος.

Συχνουρία

Λίγες βδομάδες μετά τη σύλληψη, η έγκυος νιώθει έντονη συχνουρία, που την επηρεάζει ακόμη και κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.

Τέλος ένα ακόμα σύμπτωμα εγκυμοσύνης είναι η κυκλοθυμική διάθεση όταν στις πρώτες μέρες της εγκυμοσύνης μία γυναίκα νιώθει έντονες μεταπτώσεις στην ψυχολογία της. Αυξάνεται το επίπεδο του στρες, γίνεται πιο ευάλωτη και αλλάζει συνεχώς διάθεση, λόγω των ορμονικών αλλαγών.

Τα περισσότερα συμπτώματα είναι φυσιολογικά. Παρόλα αυτά κρίνεται απαραίτητο να ενημερώνετε άμεσα το γυναικολόγο σας για κάθε τι που συμβαίνει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.