Τι πρέπει να γνωρίζω για τους πολύποδες

polypodes

Οι πολύποδες είναι μικρές βλεννογονικές προβολές που σχηματίζονται στο εσωτερικό του εντέρου, ιδίως του παχέος. Η παρουσία τους είναι αρκετά συχνή (30-50% των ασθενών περίπου που υποβάλλονται σε έλεγχο έχουν πολύποδες).

Δες ακόμα: Βραχνή φωνή: Νέες μέθοδοι θεραπεύουν τα προβλήματα του λάρυγγα

Πως μπορώ να προλάβω τη δημιουργία των πολυπόδων

Για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης πολυπόδων παχέος εντέρου ή και καρκίνου του παχέος εντέρου:

  • Η δίαιτα θα πρέπει να είναι χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες
  • Διατήρηση σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα
  • Διακοπή καπνίσματος
  • Περιορισμός του αλκοόλ

Τι συμπτώματα προκαλούν οι πολύποδες

Συνήθως οι πολύποδες είναι ασυμπτωματικοί. Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία ή πιεστικά-αποφρακτικά συμπτώματα.

Είναι όλοι οι πολύποδες ίδιοι;

Όχι, δεν είναι όλοι οι πολύποδες ίδιοι. Η διαφορά τους έγκειται κυρίως στη δυναμική κακοήθειας που παρουσιάζουν. Κάποιοι τύποι πολυπόδων (που ονομάζονται αδενώματα) έχουν μεγάλη πιθανότητα να εξελιχθούν σε καρκίνο, ενώ κάποιοι άλλοι (υπερπλαστικοί) δεν έχουν τον ίδιο κίνδυνο. Η κακοήθης εξαλλαγή είναι μια διαδικασία που συνήθως απαιτεί αρκετά χρόνια.

Πως θα μάθω αν έχω πολύποδες;

Οι πολύποδες ανευρίσκονται συνήθως όταν ένας ασθενής υποβάλλεται σε προληπτικό έλεγχο (screening) για καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο έλεγχος αυτός πραγματοποιείται πριν ο ασθενής παρουσιάσει συμπτώματα προκειμένου να βρεθούν βλάβες σε πρώιμο στάδιο. Μπορεί να γίνει με μία ή περισσότερες από τις κάτωθι εξετάσεις:

  • Κολονοσκόπηση
  • Σιγμοειδοσκόπηση
  • Αξονική κολονοσκόπηση
  • Βαριούχος υποκλυσμός
  • Εξέτάσεις κοπράνων

Πως θεραπεύονται ;

Η πλειοψηφία των πολυπόδων μπορούν να αφαιρεθούν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης. Η τεχνική εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του πολύποδα. Η ενδοσκοπική πολυπεκτομή στηρίζεται στην βρόγχο και την διαθερμία.

Ο βασικός χειρισμός είναι ο περιβρογχισμός του πολύποδα, η μερική σύνθλιψη του μίσχου και ο ηλεκτροκαυτηριασμός της βάσης. Ακολουθεί πάντα η ιστολογική εξέταση του εξαιρεθέντος πολύποδα.

Αφαιρέθηκαν οι πολύποδες και η ιστολογική ήταν «καλή». Πρέπει να γίνει επανεξέταση και πότε

Ο όρος «καλή» ιστολογική δεν είναι δόκιμος και δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται. Τις περισσότερες φορές απλά καταδεικνύει την απουσία κακοήθειας.

Όλοι οι ασθενείς χρειάζονται επανέλεγχο μετά την αφαίρεση πολυπόδων σε χρόνο που καθορίζεται από τον αριθμό των πολυπόδων που αφαιρέθηκαν, τον τρόπο αφαίρεσης(αν αφαιρέθηκαν πλήρως ή τμηματικά) και την ιστολογική τους εξέταση.

Επίσης το μεσοδιάστημα παρακολούθησης καθορίζεται από το οικογενειακό ιστορικό και την ταυτόχρονη παρουσία άλλων νοσημάτων(πχ σύνδρομα πολυποδίασης, φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου).

Συστάσεις για την οικογένεια

Οι πρώτου βαθμού συγγενείς ενός ατόμου που διαγνώσθηκε με πολύποδες παχέος εντέρου έχουν αυξημένο κίνδυνο συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό να αναπτύξουν πολύποδες ή καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ενώ ο προληπτικός έλεγχος συνιστάται γιά όλο τον πληθυσμό συνήθως στην ηλικία των 50 ετών, αυτοί που θεωρούνται υψηλού κινδύνου θα πρέπει να ελέγχονται νωρίτερα.

Η καλύτερη εξέταση για screening ασθενών υψηλού κινδύνου δεν είναι γνωστή, ωστόσο συνήθως συνιστάται ένα ευαίσθητο τεστ (όπως η κολονοσκόπηση).

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.