Μπούκωμα στη μύτη: Μήπως έχετε αγγειοκινητική ρινίτιδα;

mpoukwma-sth-myth

Τα συμπτώματα της αγγειοκινητικής ρινίτιδας προκαλούνται από υπερευαισθησία των αισθητήριων νεύρων της μύτης. Σε κάποια άτομα, τα νεύρα μέσα στη μύτη «ερεθίζονται» πολύ εύκολα από τις αλλαγές του καιρού, της θερμοκρασίας ή της υγρασίας (π.χ. είσοδος σε δωμάτιο με κλιματισμό, έξοδος στο κρύο κτλ.).

Δες ακόμα: 3 τρόποι να απαλλαγείς από την αλλεργική ρινίτιδα

Σε άλλα άτομα, τα καυτερά φαγητά, το αλκοόλ, ακόμα και η υπερένταση ή συναισθηματική φόρτιση (άγχος, φόβος, ερωτικός ερεθισμός) μπορούν να προκαλέσουν μπούκωμα ή φτερνίσματα. Σπανιότερα ευθύνονται κάποιες ερεθιστικές μυρωδιές (χλωρίνη, όξινες μυρωδιές κτλ.). Τέλος, και η λήψη φαρμάκων μπορεί να πυροδοτήσει τα συμπτώματα.

Ενδιαφέρον είναι ότι η αγγειοκινητική ρινίτιδα είναι πολύ πιο συχνή σε γυναίκες. Κάποιοι ειδικοί υποθέτουν πως μπορεί να σχετίζεται με ορμονικούς παράγοντες. Η αγγειοκινητική ρινίτιδα έχει άγνωστη αιτία.

Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής ρινίτιδας ή της αλλεργικής ρινίτιδας χωρίς, όμως, να υπάρχει λοίμωξη ή αλλεργία. Τις περισσότερες φορές προκαλεί ενοχλητικό μπούκωμα, αν και σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς αναφέρουν φτερνίσματα και πως η μύτη «τρέχει».

Ο μύθος

«Έχω αλλεργική ρινίτιδα, αφού κάθε άνοιξη και φθινόπωρο η μύτη μου βουλώνει/ φτερνίζομαι» ή «Ένας ιατρός παλιότερα μου είπε πως έχω αλλεργία στα κλιματιστικά/ στο κρύο/ στη ζέστη/ στα απορρυπαντικά».

H αλήθεια

Τα συμπτώματα της αγγειοκινητικής και της αλλεργικής ρινίτιδας είναι παρόμοια και μπερδεύουν ιατρούς και ασθενείς. Επιπρόσθετα, το γεγονός επίσης ότι τα συμπτώματα αυτά είναι χειρότερα την άνοιξη και το φθινόπωρο (που αλλάζει ο καιρός), κάνει ακόμα πιο ισχυρή τη λανθασμένη πεποίθηση πως κάποιος πάσχει από αλλεργία, ενώ στην πραγματικότητα πάσχει από αγγειοκινητική ρινίτιδα.

Έχει αποδειχθεί πως 1 στους 3 ασθενείς με τυπικά συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας τελικά πάσχει από αγγειοκινητική ρινίτιδα, ενώ πλέον γνωρίζουμε πως σχεδόν το 80% των ατόμων με αλλεργική ρινίτιδα, στην πραγματικότητα πάσχουν από μεικτή ρινίτιδα, έναν συνδυασμό αγγειοκινητικής και αλλεργικής ρινίτιδας.

voulwmeni-myti

Τι να κάνετε

To μπούκωμα της μύτης που προκαλεί η αγγειοκινητική ρινίτιδα ανακουφίζεται επιτυχημένα με: α) ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό και β) τη χρήση ενδορρινικών τοπικών αποσυμφορητικών ή κορτιζονούχων sprays.

Προσοχή, όμως! Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε αγωγή, πρέπει να σας δει ένας ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος.

Τι να μην κάνετε

Μη κάνετε μόνος σας διάγνωση πως έχετε αλλεργία και μη χρησιμοποιείτε sprays και αντι-αλλεργικά σκευάσματα χωρίς να υπάρχει επιβεβαιωμένη αλλεργική ρινίτιδα με δερματικές δοκιμασίες νυγμού (skin prick tests). Είναι καθημερινό φαινόμενο να βλέπουμε ασθενείς που για χρόνια παίρνουν αντι-αλλεργικά φάρμακα και sprays, τελικά να μην πάσχουν καν από αλλεργία!

Τι κάνει ο ωτορινολαρυγγολόγος

Αρχικά θα διαγνώσει από τι είδους ρινίτιδα πάσχετε: αλλεργική, αγγειοκινητική ή μεικτή. Δεν αρκεί το εκτενές ιστορικό, απαιτούνται ειδικά αλλεργικά δερματικά tests (skin prick tests) ή και εξετάσεις αίματος που θα επιβεβαιώσουν ή θα αποκλείσουν την αλλεργία.

Όταν πλέον είναι βέβαιος πως η αιτία των συμπτωμάτων αυτών είναι η αγγειοκινητική ρινίτιδα, η θεραπεία περιλαμβάνει ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό, αποσυμφορητικά και κορτικοστεροειδή sprays, καθώς και αποφυγή των ερεθιστικών παραγόντων.

Σε κάποιες περιπτώσεις το μπούκωμα της αγγειοκινητικής ρινίτιδας χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με ραδιοσυχνότητες για τη μόνιμη σμίκρυνση των κάτω ρινικών κογχών. Ξεκινήστε με πλύσεις με φυσιολογικό όρο και μόνο αν ο Ωτορινολαρυγγολόγος σας το προτείνει, χρησιμοποιήστε φαρμακευτικό spray.

Μπούκωμα και καταρροή μπορούν εξίσου να είναι συμπτώματα της αγγειοκινητικής, αλλά και της αλλεργικής ρινίτιδας. Οι πλύσεις με φυσιολογικό ορό είναι πολύ αποτελεσματικές στην αγγειοκινητική ρινίτιδα.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.