Μετά τον Μαραθώνιο: Η ανάπαυση και η αποκατάσταση του αθλητή

μαραθώνιος και αποκατάσταση

Ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι η μεγάλη γιορτή του κλασικού αθλητισμού στη χώρα μας και μάλιστα με παγκόσμια ακτινοβολία. Πέρα από γιορτή, όμως, είναι και μεγάλη δοκιμασία: είτε στην κλασική διαδρομή (42 χλμ.) είτε στα 10 ή στα 5 χλμ., οι δρομείς δοκιμάζουν τα όρια και τις αντοχές τους.

Δες ακόμα: Τι θα πρέπει να προσέξεις πριν ξεκινήσεις γυμναστήριο

Σίγουρα έχει προηγηθεί εντατική προετοιμασία για τους περισσότερους, ωστόσο το τρέξιμο, και ειδικά σε μεγάλες αποστάσεις, εκτός του ότι είναι εξαιρετική άσκηση ενέχει πάντα κινδύνους τραυματισμού και σίγουρα καταπονεί το σώμα.

Ένας τραυματισμός δεν οφείλεται μόνο σε ελλιπή ή λανθασμένη προετοιμασία αλλά μπορεί να προκληθεί και από υπερβολική προσπάθεια. Οι περισσότεροι τραυματισμοί από το τρέξιμο αφορούν τα πόδια: η μυϊκή θλάση είναι ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός, ενώ μπορεί να προκύψει και διάστρεμμα ή ακόμα και ολική ρήξη.

Είτε σε περίπτωση τραυματισμού είτε απλής καταπόνησης του σώματος λόγω της μεγάλης προσπάθειας, που συνοδεύεται από πόνο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθηθεί η κατάλληλη διαδικασία αποκατάστασης, η οποία πρέπει να γίνει με σωστή και εξειδικευμένη καθοδήγηση, αρχικά από τον ορθοπαιδικό ή τον αθλητίατρο που θα κάνει τη διάγνωση και στη συνέχεια από τον φυσικοθεραπευτή που θα εφαρμόσει τη θεραπεία.

Αν αυτά τα βήματα δεν γίνουν σωστά, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υποτροπής και άρα αποχής από την αθλητική δραστηριότητα, κάτι που μόνο ως… εφιάλτης ακούγεται σε ανθρώπους για τους οποίους η γυμναστική είναι τρόπος ζωής. Αντιθέτως, η σωστή αποκατάσταση εξασφαλίζει τα επιθυμητά αποτελέσματα, με ταχεία και πλήρη επάνοδο στις αθλητικές δραστηριότητες.

Ξεκούραση και προσοχή…

Παράγοντες που συμβάλλουν στην αποκατάσταση των μυών μετά από εντατική προσπάθεια είναι η ανάπαυση, η καλή ενυδάτωση και η σωστή διατροφή. Ένας καλός ύπνος (τουλάχιστον 8 ωρών), κατανάλωση αρκετών υγρών με τα οποία αποβάλλονται οι τοξίνες από το σώμα και κατανάλωση σωστής αναλογίας πρωτεΐνης και υδατάνθρακα (1 προς 2) στη διατροφή, βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμένων μυικών ινών.
Στην περίπτωση υπερπροσπάθειας, όπως η συμμετοχή στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου, το σώμα μπορεί να δυσκολευτεί να αποκαταστήσει τους μύες, ιδιαίτερα αν πρόκειται για αρχάριο δρομέα. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται επιπλέον ξεκούραση και αποχή από τις προπονήσεις για ένα χρονικό διάστημα, ενώ η επιστροφή θα πρέπει να γίνει με πιο χαλαρό πρόγραμμα, έως την πλήρη επάνοδο.

Το βέβαιο είναι ότι οι εξειδικευμένοι ορθοπεδικοί, αθλητίατροι και φυσικοθεραπευτές είναι εκείνοι που μπορούν να υποδείξουν και να εφαρμόσουν την κατάλληλη για κάθε περίπτωση διαδικασία αποκατάστασης, που θα αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα και θα επιτρέψει να παραμείνουν η άσκηση και το τρέξιμο καθημερινή απόλαυση!

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.